סולמות וקצת על מודוסים
ושוב שלום אסיף, אמנם ניתן ללמוד את תיאוריית המוסיקה באופן עצמאי אך אמליץ בחום רב להיות מונחה בנושא על ידי מורה פרטי. כמו כן, אשתדל לתת מענה לבקשתך מבלי להפוך דף זה לספר אלקטרוני. בואי נתייחס אסיף, למערכת הצלילים היותר נפוצה ומוכרת לנו כיום, המערכת הדיאטונית, שכוללת את הצלילים הבאים: דו, דו-דיאז, רה, רה-דיאז, מי, פה, פה-דיאז, סול, סול-דיאז, לה, לה-דיאז, סי. כמו ב"חיים האמיתיים", בהם נוכל לקחת כמה מקלות, להעמיד אותם זה מעל זה (במרווח מסויים) וליצור סולם בעזרתו נרד ממקום מסויים או נעלה אליו, כך גם במוסיקה. אנו מסדרים מספר צלילים הנמצאים בגובה שונה כך שלאחר הסידור אנו מקבלים סולם לפיו עולים או יורדים בגובה הצליל. ושוב כמו ב"חיים האיתיים", לכל שלב בסולם הטיפוס הביתי אין משמעות שונה משלב אחר כך שהתתייחסות אליו כבעל "מעמד" שונה היא בגדר התייחסות תיאורטית בלבד. כלומר, ההתייחסות אל "מעמדו" צליל מסויים בסולם על פני אחר נקבעת תיאורטית בשל הרצון לבטא "התקדמות" (עלייה/ירידה) ל"שלב" (צליל) הבא. דוגמא לסולם "עולה": דו, רה מי, פה , סול, לה, סי, דו (אוקטבה מעל ה"דו" הקודם), רה (אוקטבה מעל ה"רה" הקודם)... וממשיך למעלה. דוגמא ל"סולם" יורד: דו, רה מי, פה , סול, לה, סי, דו (אוקטבה מתחת ל"דו" הקודם), רה (אוקטבה מתחת ל"רה" הקודם)... וממשיך למטה. הייתי שמח לצרף לך קובץ דוגמא מוסיקלית ואפילו את רישום התווים של הסולמות, אך אינני יודע לעשות זאת טכנית עם המחשב. אשמח אם אחד מחברי הפורום יוכל לעזור לי בצירוף קובץ מתוכנת עריכת סאונד ואפילו סריקת "סולם תווים" אם יש לו. אם נדגיש שוב שהתתייחסות שלנו בסולמות הינה עבור מערכת דיאטונית, נקבל "מערכת סולמות דיאטונית". בהסתכלות על מערכת זו, נקבל שניים עשר צלילים המורכבים משבעה צלילי "אוקטבה" (אלו הם הקלידים הלבנים שאותם מכירה מלימודי הפסנתר) וחמישה צלילי "ביניים" (אלו הם הקלידים השחורים). נוכל להתחיל סולם דיאטוני מכל צליל שנבחר (כולל הצלילים בעלי סימני היתק), לדוגמא: סולם עולה (במגמת התקדמות לאוקטבה הגבוהה הבאה): דו, רה, מי, פה, סול, לה, סי, דו (באוקטבה ה"חדשה"/המוגבהת), רה (באוקטבה ה"חדשה"/המוגבהת)... סולם עולה נוסף: מי, פה#, להb,סי, דו, רה, מי, פה# (באוקטבה ה"חדשה"/המוגבהת), להb (באוקטבה ה"חדשה"/המוגבהת). סולם יורד (במגמת התקדמות לאוקטבה הנמוכה הבאה): דו, רה, מי, פה, סול, לה, סי, דו (באוקטבה ה"חדשה"/המונמכת), רה (באוקטבה ה"חדשה"/המונמכת)... סולם יורד נוסף: מי, פה#, להb,סי, דו, רה, מי, פה# (באוקטבה ה"חדשה"/המונמכת), להb (באוקטבה ה"חדשה"/המונמכת). ניתן לפתוח באיזה צליל שתרצי ובתנאי שתשמרי על "מהלך כרומאטי" (צורת נגינה המתקדמת במגמת ירידה/או עלייה לכל אורכה). נוהגים לכנות אתה"סולמות" בשם "מודוסים" וכן גם בהתאמה מוחלפים ה"סולמות דיאטוניים" ב"מודוסים דיאטוניים". הנמשך להתאמה זו, מופיעים גם מודוסים עולים ויורדים. במודוס עולה (לעומת סולם "סתמי" אחר שגם כן עולה), הצליל הפותח יהיה גם הצליל הסוגר (באוקטבה המוגבהת). במודוס יורד (לעומת סולם "סתמי" אחר שגם כן יורד), הצליל הפותח יהיה גם הצליל הסוגר (באוקטבה המוקטנת). ובמילים אחרות, המודוס הדיאטוני מתאפיין בצליל הטוניקה המייחד אותו לעומת הסולם הדיאטוני שנבחר באופן סתמי/שרירותי/אקראי. אני מקווה שעד כאן שנחנו עדיין "ביחד" על מנת שלא "אאבד" אותך כבר מהודעה זו. מעבר לכך, אני בטוח שכשתביני את הנושא לא תצחקי על עצמך, אולי חיוך קטן וגם בשבילו לא תצטרכי לחכות כמה חודשים. שבת שלום גם לך אסיף !