שאלות של סקרנות

Bmaya

New member
זכרונות מבית סבתא...

שיחת נוסטלגיה עם אחותי העלתה בי זכרונות רדומים... סבתא שלי (ז"ל) פגשה בנפלאות מכונת הכביסה, בישראל. לפני שהיתה מכונת כביסה, היתה מכבסת ביד. גם אני מכבסת ביד, אבל להבדיל ממנה, לי יש רק 3 ילדים, ואני מכבסת ביד רק דברים עדינים מאוד... אבל כשיש 13 ילדים, זה סיפור אחר לגמריי... כשהיא קיבלה מכונת כביסה לראשונה בחייה, לא יכלה להאמין שאפשר להכניס בגדים לתוך קופסא, לזרוק למעלה קצת סבון, לסובב כפתור וזהו! אני זוכרת איך היא שמה כסא מול מכונת הכביסה (עד היום הכסא שם), והיתה יושבת מול המכונה, עד שהיא מסיימת לכבס. ואז, כשהמכונה סיימה, לפני שסבתא היתה מוציאה את הבגדים, היתה מחבקת את המכונה ואומרת לה "אללה יעאפיק" וככה עד יומה האחרון, היתה מודה למכונה ומברכת אותה
אללה יעאפיק...

גם אמא שלי מברכת את המכונה../images/Emo6.gif

ולא הבנתי למה.... ואווו איזו נוסטלגיה! כיף לקרוא על הזמנים של פעם...

Bmaya

New member
יוזמה מבורכת של שושי שלנו ../images/Emo141.gif

אללה יעאפיק, שושי

Bmaya

New member
שאלות של סקרנות ../images/Emo13.gif

בגדול, ספרו מה אתם זוכרים. הכל (עד כמה שניתן). אני יוצאת מנקודת הנחה שרובם דור ראשון או שני בארץ, כך שצריכים להיות לכם זכרונות מהתקופה בה סבא/סבתא היו צעירים יחסית,שעלו מתימן לישראל. איך היתה ההתאקלמות שלהם? מה הם עשו לפרנסתם? באיזה בתים הם גרו? מה עשו הילדים שלהם (ההורים שלכם)? למדו? עבדו? האם הם נקלטו באיזורים עם רוב אוכלוסיה תימני, או שמא לא? האם נשארו שם עד היום? כמה ילדים במשפחה? מה מרחק מהבית לבית כנסת? (זה נכון שלתימנים יש הכי הרבה בתי כנסת?) למישהו יש סבא (תימני) שלא מעשן נרגילה ולא לועס גת? מה אתם זוכרים שקשור לדת ומסורת? אוירה בשבת , בבית כנסת, בכשרות, בחגים, בחינוך, בצניעות... בקיצור, ספרו נוסטלגיה, חסרת חשיבות לכאורה, של עולי תימן מתוך עיניים של יליד ישראל.

שושי 13

New member
איך, איך השארתם את השירשור הזה

ככה?? זה מה זה רעיון יפה להביא זכרונות מבית אבא או אפילו מבית סבתא - ואתם?? ממש יבשים. בפרוש כאסלנים, העיקר התלהבו שסוף סוף יש פורום תימני ומה אתם עושים איתו? הא ????????? יאללה יא מלעונים תביאו סיפורים של פעם חוויות יאמניות מעניינות ואני יודעת שיש לכל אחד מכם.

ויבא השלישי ויכריע ביניהם

כבר קדמוני הלילה והתימניה תוצרת הארץ בהצעתן לתרג`ם את ייפעת שירת תימן לעברית. ואם לא עכשיו - אימתי ? ואם אין זכרוני מטעני כסלן = עצל.

לא הבינותי את המשפט

``גם בלי התרג`ום שירים`` מה כוונתך ? עד חצי המנח`ס ותיעש לקמצים

אריליו

New member
פייי צריך לתעד את זה...

שושי תנעצי!! אני רגילה שאני לא מבינה אותך :) התכוונתי שגם בלי להציע להתרגם שירים עדיין אתה מועיל בתרגום מילים אחרות... מה זה עד חצי המנח'ס ותיעש לקמצים ?

זה קורא במשפחות הכי טובות !

ובאשר לדבריי התמוהים, פשוט הקדמתי לנעוץ כמה שברי פסוקים תוך כדי עיוותם. ``עד חצי המנח`וס ותיעש`` עיוות של ``המלכות`` מהמגילה. ``ותיעש הארץ לקמצים`` שבר פסוק מפרשת מקץ (? אני לא מעודכן) תרג`ום ``עיבורא לאוצרין`` = תבואה לאוצר. אך גם הארבה = קמצא

זכרונך אכן לא מטעה אותך

כסלנה = עצלנית ומאחר ואני "תוצרת הארץ", תהיתי אם כבר גילית מהו שם משפחתו המקורי של ציון גולן, או שה"תמהוניות" לא פסחה גם על יוצאי תימן השורשיים...

נו, ודאי שזכרוני לא יטעני

בהיותי הכסלן הסדרתי, ולמרות שעשו לי הקפצה מהעבודה ב 5:30 לא הזיק לאחר בכ 20 דקות. ובאשר לציון גולן, אנסה לברר עליו אם אתעורר בזמן ואגיע למחולות.

אצל סבתא שלי דווקא היו כל

החידושים וההמצאות - בעיקר כל מה שקשור למטבח. ככה שאני לא כל כך מתחברת לסיפור של המקרר... אבל - הכי זכורים לי: איך סבתא היתה שרה בעודה מורטת את הנוצות מהתרנגולת או טוחנת את ה"דוקה" ב"האוואן" לפני פסח... את הריח של המרק, ושל ה"סלוף" וה"חוואיג'" שהציף את ילדותי. את ה"ג'עלה" של שבת אחרי הצהריים ואת ריח הירק הטרי לפני פסח... סבתי השניה (לא תימניה - עירקית) עלתה לארץ לבדה עם חמישה ילדים וגרה איתם בשיכון "גורדון" בראשון לציון. בין השכנים שלה היו, כמובן, גם תימנים - כך ש"ג'עלה" וג'חנון של שבת היו בכל מקרה... זה מה שמחבר אותי לתימניות שלי זו הסיבה שבחרתי לגור בשכונה חדשה בראש העין ולא במקום אחר...

אה, את מתכוונת לג`דתי? איך שכחתי ?

דן חסכן תמיד שכחן ! זה עידן ועידנים ופלג עידן ששתי הסבתות הפרסיה והתימניה הלכו לעולמן. סבתי אינה פרסיה חלילה לאל מרשע, אלא שסבתי שלא ידעה מלבד הספה הערבית, היתה מסתודדת דוקא בבית שכנתה הפרסית למרות שלא ידעה מלבד פרסית. והן עדין מנהלות פטפט אי שם בעולם האמת

the ror

New member
אוקיי...

מה אתם זוכרים שקשור לדת ומסורת? אוירה בשבת , בבית כנסת, בכשרות, בחגים, בחינוך, בצניעות... אני דור שלישי או רביעי בארץ(תלוי מאיזה צד). אני אגיד פשוט את העיסוקים של כולם כי אני מתעצל לפרט מי זה מה. עוזרת בית,ביביסיטר, נגר,רתך,פועל במפעל לבקבוקים, אחות בבית חולים, גננת, וזה העיסוקים שאני זוכר ויודע. מסיפורים ששמעתי ההתאקלמות לא היתה טובה והיו תקופות של צמצום וניצול שלהם ע"י תושבים ותיקים יותר... הם קנו אדמות ובנו בעצמם את בתיהם(כמובן שהם שופצו לא פעם מאז). רובם התישבו במקור בעיקר בראשון לציון(רמת אליהו) וברחובות(שעריים). באיזורים שבהם נקלטו ממש לא היה רוב תימני בזמנו והרבה מהם עדיין באותם בתים עד היום(מי שחיי עדיין כמובן). מצד אבא של אבא- בערך 13 אחים עד כמה שידוע לי אבל כמה נפטרו...מצד אמא של אבא 5/6. מצד אמא ואבא של אמא אני ממש לא בטוח אבל לפחות 3(פשוט פחות בקשר). חח, עד היום בראשון מתפללים בבית כנסת שסבא רבא הקים ושם סבי ואחיו ובכלל המשפחה שבאיזור עדיין מתפללים...ברחובות סבתא רבא גרה בצמוד לבית כנסת תימני. ואכן נראה לי שיש המון בתי כנסת תימניים(בלי עין הרע) באיזור הבית שלי יש לפחות 6... לסבי יש נרגילה בבית אבל לא זכור לי שהוא אי פעם עישן בה. בקשר לגת רק קרובים שלי... בקשר למסורת- כל פסח יש את המשחק של היהודי שיצא ממצרים עם תלבושת מלאה...לפני שנתיים התחפשתי למרדכי היהודי עם תלבושת של תימני מאז, וכל אירוע יש את הדודים והדודות של אבא שרוקדים ומתלבשים בתילבושות של פעם כדי לשמח...

למעלה