שאלת אדיקות

p e b b l e

New member
שאלת אדיקות

לי יש קטע שאם כף נגעה בבשר ואז באוכל צמחוני אני לא ארצה לאכול את האוכל הצמחוני מחשש שמא אולי יש שם מעט בשר עקב המגע של הכף בשני המאכלים. לעומת זאת יש צמחונים שאם יש כריך עם נקניק אין להם בעיה להוציא את הנקניק ולאכול. איך זה אצלכם? והאם אצל הטבעונים היחס לבשר, מוצרי חלב וביצים דומה?
 
גם לי יש בעיה עם זה

לגבי הכף שנגעה בבשר, זה קטע פסיכולוגי כזה, בעצם אני לא מוצאת סיבה הגיונית למה להמנע מלאכול אוכל צמחוני שנגע בבשר, הרי זה לא תורם כלום לתעשייה של הבשר אבל בכל זאת אני נגעלת מהמחשבה לאכול משהו שנגע בבשר. מעבר לכך אם יש מוצר שבמקור הוא עם בשר או איזשהו רכיב מהחי, לא כל כך יעזור להוציא את הרכיב הבעייתי ולאכול, עצם הקנייה שלו תתרום לתעשייה. למשל אני לא אעשה מה שצמחונים מסויימים עושים, לקנות תוסף תזונה שיש בו ג'לטין (בכמוסה) ולבלוע רק את התכולה שלו כדי לא "לאכול" את הג'לטין. במקרה כזה למשל עצם הקניה של המוצר תרמה לתעשייה ואז השיקול הוא מעבר לגועל הפסיכולוגי.
 

ailag

New member
לי אין בעיה

אם לא עבר הטעם, אם הנגיעה לא גרמה למשל לאיזה נוזל בשרי כזה לכסות את האוכל, בסדר.. אני משתדלת שהצמחונות שלי תהיה כזו שאני מרגישה שהיא סבירה ולא פנאטית. לא שאני קוראת לך פנאטית חס וחלילה!! רק אומרת שאני ארגיש כלפי עצמי פנאטית אם בברביקיו במקרה נקניקיה שלי תתגלגל ותגע לרגע בקבב. (כלומר, מבקרת רק את עצמי, רציתי להבהיר את זה) אני צמחונית בעיקר כי מגעיל אותי לאכול משהו שהיה פעם בחיים, או בד"כ משהו שבעל חיים מת (בצורה ישירה) כדי לעשות אותו, כמו מרק עוף בלי העוף, אם כי זה פחות מגעיל. נגע ב- זה גם לא לאכול את בעל החיים, וגם אף אחד לא מת בשבילי.
 

ailag

New member
אה, וגם ובעיקר

כי אני רוצה שאורח החיים שלי יהיה דומה לזה של אוכלי בשר. אני לא רוצה להרגיש שיש איסורים ובעיות וטקסים והקפדות. לכן גם אני אוכלת ג'לטין, וכשדפנה הזהירה אותי שגבינה בארה"ב עשויה ממשהו שקשור לפרות אכלתי בכ"ז. כי אם אני אקפיד על הדברים האלו, אני ארגיש שאני משחקת באיזה משחק "כן-לא-שחור-לבן" זהיר. בלי זה, אני פשוט כמו כל החברים שלי, רק לא אוכלת בשר. (שוב, נא לא לראות בזה הטפה, זה מדבר על עצמי בלבד)
 

p e b b l e

New member
גם אני חושבת לפעמים שאני מגזימה

אבל אני לא יכולה להתגבר על התחושה שאם זה נגע אולי יש שם חתיכת בשר. לדעתי זה נובע מטראומה בגיל צעיר יותר. אז לא היתה לי את הבעיה הזו ובאחת השבתות אמא שלי הכינה חמין עם בשר והגישה לי את הרכיבים הלא בשריים. בעודי אוכלת ממה שהיה נדמה לי שזה קיגל פתאום אני קולטת שזה בעצם קישקע (מעיים של פרה). מאז אני נרתעת ממאכלים שנגע בהם בשר. הלוואי וזה לא היה מפריע לי כי זה בהחלט מטרד אבל זה מפריע.
 

ailag

New member
אם זה מגעיל אותך אז את לא מגזימה.

לדעתי. נו, ויש אנשים שחושבים שאנחנו מגזימות בגלל שבשר מגעיל אותנו והפרה היתה מתה ממילא.. זה אומר שאנחנו מגזימות? לא, זה מגעיל אותנו. מבינה לליבך לגבי ה"טראומה". אצלי חלק ממה שהניע את הצמחונות היה שבגיל 23 החליטו שאני "גדולה כבר" ואפשר לחתוך את העוף על השולחן למרות שזה מגעיל אותי. למרות שעצמתי עיניים כשזה קרה, לא אכלתי שום עוף באותה ארוחה :) ואולי תתרגלי.. או לאורח החיים שלך, או לזה שבשר הוא חלק אינטגרלי גם בחיים של הצמחונים (פשוט אצלנו הוא לא עובר במע' העיכול), אחד מהשניים.
 

d a p h n a

New member
תלוי בסיטואציה

בעקרון, אני משתדלת לא לערבב כלים, ולא לאכול אוכל שנגעו בו כלים בשריים (ועכשיו ממילא חצי מהזמן האוכל הצמחוני שלי עם גלוטן ואוכל הבשרי של חנן בלי, אז אנחנו מפרידים בכל מקרה). ובעקרון אני לא אוכלת אוכל שנוגע בבשר, כלומר אם חנן הזמין עוף עם פירה, אני לא אוכל את הפירה מהצלחת של העוף. אבל, אני לא מאוד מאוד אדוקה בקשר לזה. נניח, אנחנו אוהבים להזמין אוכל הודי, ויש כלי משותף לאורז. אז אני לוקחת עם המזלג שלי (לפני שאכלתי איתו), ואז חנן לוקח עם המזלג שלו, אבל לפעמים המזלג קודם נגע במנה הבשרית (כי הוא אוהב קודם לשים את הבשר בצלחת ורק אז את האורז). במצב כזה, אם אני ארצה אחר כך עוד אורז, אני כן אקח לפעמים. המקרה הכי קיצוני לאחרונה היה כשהייתי בכנס באילינוי, לא המקום הכי ידידותי לצמחונים בעולם. ארוחת הצהריים היתה מין מזנון עם פרוסות לחם מכל מיני סוגים, ירקות, רטבים, וגבינות ונקניקים. באופן "גאוני", הם לא ממש חשבו על זה שעשויים להיות צמחונים בקהל (שלא לדבר על שומרי כשרות), אז הם פשוט שמו מגשים שבהם הנקניקים והגבינות נגעו זה בזה. במצב רגיל בחיים לא הייתי נוגעת בגבינות האלה, אבל הייתי רעבה ברמות מטורפות וזה לא היה מצב שבו יכולתי פשוט לצאת וללכת למצוא משהו אחר לאכול, אז התגברתי על זה ואכלתי. (אגב, הגבינות גם נגעו במלפפונים חמוצים ובכל זאת אכלתי אותן, וגליה יכולה להעיד שזה אפילו יותר מדהים מהעובדה שאכלתי אותן למרות שהן נגעו בבשר). אבל בימים כתיקונם אני איתך לגבי הכלים, הגם שאני ממש לא אדוקה (כמו שגליה אמרה, אני לא מקפידה על ג'לטין וגם לא על ענייני הגבינות כאן).
 
אני די מקפידה על דברים כאלה

אם יש תבשיל מסוים ומישהו לקח ממנו עם כף שנגעה קודם בבשר/ביצים/חלב - אני לא אקח מהתבשיל הזה. זה לא מתוך אדיקות שנשמרת בכוונה מתוך החלטה מראש, אלא פשוט באמת אני לא ארצה מהתבשיל הזה. מאוד חשוב לי שלא יהיה לי ולגוף שלי ולנפש שלי שום חלק בתעשיות האלו, ובגלל זה אני יחסית "קפדנית". מפריע לי גם לגעת בכלי שמכיל תבשיל עם בשר/ביצים/חלב. בד"כ בארוחות עםבשר אני לא נמצאת, אבל בארוחות בהן יש מנות עם ביצים וחלב, ומישהו יבקש ממני להעביר לו את התבשיל - ברוב הפעמים אני לא אעשה את זה (אלא אם למשל המבקש הוא סבתא, או משהו כזה...). אני לא מחזיקה לאנשים סנדוויץ' שמכיל משהו מהחי - בשר, ביצים, חלב, מה שלא יהיה - בזמן שהם קושרים שרוך או כל פעולה אחרת. מי שרוצה לפגוע בבעלי חיים לא יכול לצפות ממני לסיוע בזה, וחשוב לי לא להראות כאילו אני נותנת לזה לגיטימציה רק כי "ככה מקובל בחברה".
 
אני לא מרשה לעצמי לחשוב על זה

במטבח הפרטי שלי לא נכנס בשר, ולא יעלה על הדעת לשים משהו כזה במקרר. אבל כשאני בבתי אחרים אני חייבת להתאים את עצמי למציאות, ואם לא ראיתי בשר בכלים, אני לא רוצה לדעת שהיה בהם פעם משהו כזה....
 
למעלה