שאלת אנמיה

d a p h n a

New member
שאלת אנמיה

כבר יותר מעשור שיש לי מדי פעם תקופות של אנמיה קלה. עד כה זה תמיד היה מחסור בברזל, לקחתי תוספים והשתדלתי לאכול יותר ברזל בתזונה, וזה התאזן. הנחתי שזה פשוט בגלל הצמחונות וכו'. בשנה שעברה שוב מצאו לי אנמיה, התחלתי לקחת תוספים (אם כי אני מודה שלא בצורה מספיק סדירה - כלומר כמה פעמים בשבוע אבל לא כל יום). לאחרונה עשו שוב בדיקת דם, עדיין יש אנמיה (והערכים מאוד דומים לשנה שעברה), אבל מאגרי הפריטין תקינים (הרופא אמר שזה אומר שאין מחסור בברזל. האם הוא צודק?) אני יודעת שאנמיה אינה בהכרח נובעת ממחסור בברזל, ואנחנו עושים עוד בדיקות כדי לנסות לזהות מקורות אחרים, אבל תהיתי האם מישהו כאן יודע אם אנמיה שאינה תוצאה של מחסור בברזל יכולה להיות קשורה לצמחונות? (ולמען הסר ספק, כן, אני יודעת שאפשר להיות צמחוני בלי להיות אנמי ובלי מחסור בברזל, ושאפשר להיות אוכל בשר ועדיין להיות עם מחסור בברזל - אבל אנחנו יודעים שבמצבים מסויימים יש קשר בין אנמיה לצמחונות, אז אם אפשר בבקשה להתייחס למצבים האלה). תודה!

היי דפנה, הכל מוסבר כאן

שימי לב שהמאמר בא להתנגד לתוספי ברזל. אבל בגוף המאמר מוסבר שלפעמים אין ברירה לתיקון המצב באופן מידי, מכאן שהפתרון לאורך זמן הוא בתזונה כפתרון. בכלל, הגישה היא שכל מרכיב מזון אמור להספג בתזונה ולא בתוסף. לכן כדאי לשלבו בארוחות דלות בסידן, כי הסידן מפריע לספיגתו. כמו כן, יש לצרוך ויטמין C ורצוי במזון. להמנע מקפה וכו' והכל מוסבר שם כולל אנמיה שמקורה בחוסר B12 (שבכלל, ההמלצה האוטומטית רפואית היא לקחת B12 כצמחונים, וקל וחומר כטבעונים). http://www.ayahod.com/?page=Data/Maamarim/Anemia.htm אישית, התזונה שלי לא מסודרת מפאת חוסר הזמן, אז מידי פעם אני לוקח ברזל בתוסף. תוסף ראוי לצמחונים יהיה בקפסולה שאינה גלטין ולא יכיל לקטוז. יש "ברזל עדין" שנקרא גם "ביסגליסנאט", זה שאני לוקח מכיל גם ויטמין C, קצת B12 וחומצה פולית. יש גם ברזל מיוחד לנשים, כנראה בגלל איבוד הדם במחזור ואיפיון סטטיסטי של המעטה בבשר, לא בדקתי אם יש כזה צמחי. יש גם סירופ שספיגתו נחשבת ליעילה, יש לבדוק שלא יכיל לקטוז. אין לראות בדברי כהמלצה מקצועית, כדאי שתפני לתזונאית ידידותית לצמחונים.

d a p h n a

New member
אוקיי, אבל מה שאני אומרת הוא

שלפי הבדיקות (או לפחות לפי מה שהרופא שלי אמר לגבי הבדיקות), אין אצלי מחסור בברזל, כלומר האנמיה נובעת ממקור אחר. אני לוקחת תוספי בי-12 וממילא מעולם לא היה לי מחסור בבי-12.

TheFinalCut

New member
תשובה

כתבתי תשובה בערך חצי שעה באורך עמוד, והאקספלורר הזה, יימח שמו וזכרו, פשוט התרסק ומחק לי את הכל. להלן תמצית העניין: לפי ה'תנ"ך' של הרופאים הפנימאים, Harrison's Principles of Internal Medicine, אנמיה כתוצאה מחסר בברזל היא מצב ספציפי של אנמיה שמלווה בחסר בברזל. אם יש רק מדדי אנמיה (למשל ערכים נמוכים של המוגלובין, המטוקריט – שהוא הנפח של תאי הדם האדומים מתוך הנפח הכללי של הדם, צורה או גודל בלתי נורמלי של תאי הדם וכו'), אך אין סימנים לחסר בברזל, האבחנה שונה בהתאם למה שמתגלה במספר בדיקות. ככל הנראה זו הסיבה שהרופא שלך אינו סבור שמצבך נובע מחסר בברזל, היות ומצב זה בד"כ מאופיין ע"י ירידה בערכי הפריטין והברזל בדם (serum iron); עלייה בכושר קשירת הברזל (total iron binding capacity) וברמות הפרוטופורפירין (protoporphyrin) בתאי הדם האדומים; וירידה ברמות הברזל במח העצם (כפי שנמדד ישירות, או באמצעות רמות הטרנספרין בדם). רוב הסיכויים, אגב, שאת רוב המדדים הללו לא בדקו אצלך, שכן אלו אינן בדיקות סטנדרטיות, אבל הפריטין הוא מדד די טוב בסה"כ. על בסיס מדדי הברזל המעמיקים יותר ובדיקות מיקרוסקופיות ניתן להבחין בין אנמיה כתוצאה מחסר בברזל ל-3 סוגים נוספים של אנמיה בעלי תסמינים דומים (שכוללים קטנות וחיוורון של תאי הדם האדומים), אך הנגרמים מסיבות אחרות ומטופלים בצורה שונה. לפי העמדה הרשמית של ארגון התזונאים האמריקני והקנדי ביחס לצמחונות, רק חסר בברזל וב-B12 עשויים להיות קשורים לעניין הצמחונות (גם אם כפי שאמרת, הם אינם אופייניים לצמחונים וטבעונים), כך שיתר סוגי האנמיה – ויש די הרבה, אינם רלוונטיים בהקשר זה. יש סוגים נוספים של אנמיה הנגרמים כתוצאה מחסר חריף בחלבון, חומצה פולית וויטמין C – אבל אלו אינם אופייניים במערב בכלל ובתזונה הצמחית בפרט. אנמיה שאינה נגרמת מחסר תזונתי עלולה להיגרם מפגם גנטי, מחלה אוטואימונית, זיהום, מחלות כליה, כבד ומח עצם, וחשיפה לרעלנים ותרופות מסוימות. אם את סובלת מהמחלה ותסמיניה (ולא סתם סקרנית לגבי העניין), כדאי לערוך בדיקות מקיפות יותר (ולהתחיל עם מדדים מפורטים יותר של ברזל ו-B12) כדי לאבחן בדיוק את הבעיה ולטפל בהתאם.

d a p h n a

New member
תודה על התגובה המושקעת!

אנחנו אכן עושים בדיקות נוספות. כלומר, בתור התחלה, הוא שלח את הבדיקה שלי גם לבדיקה מעמיקה יותר, אבל היא עוד לא חזרה בגלל שהיא נשלחה למעבדה אחרת בחוף המערבי. אני משערת שבהתאם לתוצאות הבדיקה הזו נראה לאן להמשיך מכאן.

אני לא מבין, איך יודעים שמדובר באנמיה אם

לא חסר כלום ? צריך להצביע על משהו שחסר בשביל לקרא לזה אנמיה. מה חסר ?

d a p h n a

New member
יש מדדים שבודקים אנמיה

כלומר את רמת ההמוגלובין, נפח כדוריות הדם וכו'. אנמיה היא לא "מחסור בברזל". היא יכולה להגרם כתוצאה ממחסור בברזל, אבל גם כתוצאה מסיבות אחרות.

בסדר, אבל רופא צריך להצביע על חוסר מסויים,לא?

או לשלוח אותך לבדיקות נוספות שיעמדו על החוסר. אפילו אם ההסבר יהיה גנטי, עדיין הוא צריך לשלול את שאר האפשרויות ולתת הסבר, לא ?

d a p h n a

New member
ושוב - הוא הצביע על חוסר מסויים

על חוסר בהמוגלובין וכו'. אנחנו עושים עוד בדיקות כדי לתת הסבר, אבל בשביל להגיד שיש אנמיה הוא לא צריך שום חוסר מלבד במדדים שקשורים ישירות לאנמיה.

למעלה