שאלת הדיוט.

שאלת הדיוט.

כאחת (כמו שציינתי פעמים רבות) שמנגנת בחליל שנים רבות, אבל תאוריה לא למדה עם מורה, הכל בכוחות עצמי. ראשית, אציין ואמר, שעיקר המוזיקה שאני מנגנת היא מוזיקה ישראלית ישנהשבעייני יש במוזיקה הזו יצירות של ממש. כמו כן אני מנגנת קצת יצירות קלסיות, ועכשיו לשאלתי: מאז ומעולם היה לי בלאגן בנושא מיקום היצירות, ואני אסביר: נניח שעליי לנגן לנגן יצירה של באך - הסונטה במי במול מז'ור, או אטיוד מתוך אנדרסן אופוס 33. איך אני מוצאת את זה ומה אומרת המילה (במקרה הזה) אופוס? סליחה על השאלה, ותודה לעונים!

shykedmi2

New member
זאת שאלה טובה למען האמת -

דבר ראשון, נוכחתי לדעת שאופוס משמעו מספר סידורי של יצירות. זאת אומרת שאם תרשמי יצירה, שהיא הראשונה ביצירותייך, האופוס שלה יהיה 1. היצירה הבאה שלך תהיה אופוס 2. אצל מוצארט לדוגמא אין אופוסים, כי הוא לא טרח לסדר את זה. אז בא איזה גרמני אחד בשם קכל וסידר לו את כל היצירות, ובגלל זה אצל מוצארט הכל מסודר לפי קכל, עם האות K. כאילו K444, משמע היצירה מס' 444. זה כמובן עוזר על מציאת התווים שאותם את מחפשת. לגבי דברים כמו סולמות של יצירות. הממ... אף פעם לא ניסיתי לחפש יצירה בעצמי, כך שאני לא יודע, אבל אני מניח שדברים כאלה הם ידועים. הם בעצם משמשים כמעין סימן היכר ליצירה. אני מניח שאם באך היה רושם שתי סונטות במי במול מז'ור, הוא היה טורח לציין זאת. אם טרחו לציין את הסולם, כנראה שמדוברת בסונטה אחת ויחידה של באך שכתובה בסולם מי במול מז'ור, ואני מניח שאין בעיה למצוא את זה.

osnat121

New member
אופוס

מספר האופוס קשור לתאריך ההוצאה לאור של יצירה ולא לתאריך כתיבתה. יכול להיות מצב שיצירה מאוחרת יותר היא במספר אופוס קטן יותר. תלוי מתי המלחין שלח אותן להדפסה והוצא לאור. יש גם מצב שמספר יצירות שהוצאו לאור באותו תאריך נושאות את אותו מספר האופוס, אך ממוספרות בנוסף בצורה סדורית. אם באך היה כותב 2 סונטות באותו סולם היה ממספר אותן . למה לא? זה בהחלט אפשרי.

קניידעל

New member
למוצרט יש דוקא רשימה קטלוגית

אבל הוא התחיל לרשום אותה רק בשנתיים האחרונות שלו ככה שהיא כוללת משהו כמו מאתיים מתוך 700 יצירות בערך שהוא כתב קכל לקח את היצירות שלו ומספר את כולן, בטענה שהוא מכיר את כל היצירות של מוצרט (אגב, הוא לא, מצאו אצל מלא טעויות, אבל ההישג הכללי בהחלט מרשים), ביצירות האחרונות של מוצרט אפשר למצוא הרבה פעמים גם אופוס וגם קכל. עכשיו, בקשר לבאך, נהוג לכתוב בצורה הזאת שמות של יצירות [ז'אנר][מספר מתוך כל היצירות מאותו ז'אנר][הכלי לו מיועדת היצירה][סולם][מספר קטלוגי מבין כל יצירות המלחין] ובד"כ גם שם המלחין לפי הדוגמא הזאת קונצ'רטו מס' 3 לקרן יער ותזמורת במי במול מז'ור ק. 477 מאת ו.א.מוצרט עכשיו, בקשר לבאך, יכול להיות שפשוט לא נתנו לך את מס' היצירה, אבל יש לך את כל שאר החלקים החשובים לזיהוי, ובגלל זה לא אמורה להיות לך בעיה למצוא אותה.

למעלה