שאלת טקוסונמיה

שאלת טקוסונמיה../images/Emo92.gif

החלוקה הסיסטמטית בארץ מדברת על חלוקה שלעיתים איני מבין. כך למשל גם הנשר וגם הרחם, גם עיט השמש וגם העיט הגמדי שייכים כולם למשפחת הניציים. ע"פ אותה שיטה שייכים המינים עיט גמדי עיט הצפרדעים ואפילו אנוכי לסוג "עיט". איך קרה ש- gypaetus barbatus ו- neophron percnopterus שייכים לסוג gyps ויחד עם ה- milvus milvus שייכים למשפחת ה- accipitrdea? נדמה לי שאם לא היו שיניים היה הרבה יותר פשוט לדבר במדעית...

razyho

New member
תשובה

הפרס שייך לסוג Gypaetus , הרחם שייך לסוג Neophron, והדיה האדומה שייכת לסוג Milvus והנ"ל אכן שייכים למשפחת ACCIPITRIDAE אם I כמובן וזה על פי החלוקה המקובלת כיום בעולם ולא רק בארצנו, אם לקחת את המידע מהחי והצומח הרי שזה כנראה כבר לא רלוונטי. כל המינים והסוגים שציינת אוחדו למשפחה אחת גדולה ACCIPITRIDAE, משפחת הניציים לא קיימת יותר! מקווה שעניתי היטב:)

אבל לא ענית כלל!

משפחת ACCIPITRIDAE היא הרי משפחת הניציים, בתרגום חופשי (מיני הנץ שלנו = ...accipiter). מדוע נהוג לקרוא לרחם לפרס ולעוזניה למשל, בהגה היומיומית נשרים? מדוע גם העיט הניצי וגם עיט הערבות נקראים עיט? גם באנגלית הרי יש אותן טעויות ומס' סוגים שונים נקראים eagle. מה קו פורה פה?

razyho

New member
משפחת ACCIPITRIDAE היא כיום

משפחת הניציים והעיטיים כך זה נקרא Hawks & Eagles הרחם הנשר האזנייה ואפילו הדיה האדומה נקראים בחלקם לפי הסוגים שלהם וחלקם לא (רחם למשל נקרא נשר באנגלית למרות שדווקא בעברית נתנו לו שם של סוג, וגם שלך שנקרא באנגלית עיט דגים ויש עוד הרבה דוגמאות) לפי החלטות שרירותיות של האקדמיות האנגליות ואלו כמובן השמות הפופולריים. השם הלטיני הוא תמיד זה הקובע באמת עבור הצפרים כך שאם כתוב על הרחם שהוא (בתרגום) נשר מצרי, אז בסוג הוא לא נשר Gyps אלא רחם Neophron. מה שמראה שהלטינית היא הנכונה יותר והשמות הפופולריים בדורסים בעיקר לא תמיד נכונים מבחינה מדעית אבל בכל זאת התקבלו ומראה גם שהעברית שלנו אולי בגלל שהיא שפה מתחדשת בה אנשים אוהבים שינויים יותר נכונה בשמות של בעלי החיים והצמחים שבה מאשר האנגלית!!! כשעשיתי את המסטר שלי על אצות, הבוס שלי שהוא סיסטמטיקן היה עסוק בנתינת שמות עבריים לכל מיני האצות בארץ ולחלק מאלו שבחו"ל. אני מקווה שיסיים אם שובו מהשבתון וכשהאקדמיה תשב על המדוחה יעשו לו כבוד יקבלו לפחות חלק מהשמות שלו.

אבל שוב לא ענית (או שאלת כמוני...)

מובן מאליו שהחלוקה הנכונה היא ע"פ השם המדעי (הלטיני). בעופות הדורסים הרי מספיק לאהוב את הנושא כדי להבחין שעיט גמדי ועיט שמש אינם ממש אחים, והנשר והרחם? הם כבר שני זרים גמורים. ע"ב מה הוחלט בכל זאת לשייך (בוא נקרא לכך פופולארית) את הרחם לסוג נשר (למשל)? הרי מובן לכל שרחם אינו נשר מהסוג gyps אלא רחם מהסוג neophron. שוב ניסינו להמציא את הגלגל? אם המטרה היתה לסדר (sistem) אז למה עשו לנו בלגן?

razyho

New member
שם פופולרי

אני לא יודע מי נתנו את השמות האנגליים לעופות ועל סמך מה קבעו שמות אילו (ייתכן שעל סמך חלוקות טקסונומיות קדומות שהשתנו עם השנים אם התפתחות המדע והשימוש ב DNA) אבל השמות הללו הם עובדה גם אם אין התאמה עם השמות הלטיניים האחרונים, שנכונים טקסונומית וסיסטמטית נכון להיום.

marsala

New member
אולי עניין הרחם ומשפחת הנשרים

קשור איך שהוא לעובדת היותו אוכל פגרים ולא טורף?..

למעלה