הערה ותוספת
תארים, עם כבודם שבמקומו מונח, הם תעודות נייר. תארים מסויימים מספקים תעודות שכבוד תקבל אם תתלה על הקיר במשרד המפואר שלך (יצא לי לפני כמה ימים לפגוש אדם שעוסק, כמעט יחיד בתחומו בארץ, ואחד ממעטים בעולם כולו, במימוש מודלים מתמטיים של בעיות מכאניות. אני לא אפרט, אבל זה כולל משוואות שאני אפילו לא יודע איך לכתוב). יש תעודות שהכבוד העיקרי מהן הוא שהן מקשטות את קירות חדר השירותים הביתי שלך, כך שיש לך במצטבר, כמה דקות ביום להביט בהן ולגחך לעצמך. התעודה חסרת חשיבות, כתעודה, ויכולה רק להעיד על האדם שמחזיק בה, כחלק ממכלול גדול יותר שכולל ידע, בטחון בידע, יכולת ללמוד דברים חדשים, ראיה רחבה של בעיות ופתרונות, ועוד לא מעט. מאיפה להתחיל, אתה שואל, ואני אומר, מההתחלה. מהמקום בו מתחילים רבים מאנשי ה IT המובילים היום, במקום בו אתה צובר כמויות עצומות של ידע, שמסתובב שם - רק תאסוף. מקום שהוא התחתית שבתחתית, בתחום, וממנו אפשר רק לצמוח, אם זה אכן התחום שמעניין אותך (ואת זה אתה תדע רק אם תהיה שם). תמיכה טכנית של ספקי אינטרנט. עבודה נוראית, אבל המון ידע, חדש בעיקר לטרי בתחום, בהמון נושאים - רשתות, מערכות הפעלה שונות ומשונות (החל ממערכות ל- PC, דרך אפל, ואפילו פה ושם יוניקס איזוטרי זה או אחר, או סתם סולאריס). רק לפתוח אוזניים, לפקוח עיניים, להקשיב, ללמוד, להתעניין, ולהתקדם. אם אתה טוב (ואם אתה אוהב את התחום, אתה תהיה טוב), אתה תגלה שיש מקום לגדול, בין אם בתוך הארגון, ובין אם מעבר לו, למקומות חדשים, כשבידך נסיון יקר ערך. אם אתה רק חושב שאתה טוב, אתה תגלה כמה טעית, כשאתה עסוק בלנחש מה לעזאזל עושה האיש שמולך בטלפון שמקפיץ לו את ההודעה ההיא, ובחלק מהמקרים, גם מהי ההודעה ההיא. זה הכבשן, זה המקום הנמוך ביותר אליו אתה יכול ורוצה להגיע, אבל זאת גם נקודת פתיחה לא רעה בכלל. תגלה שעם הידע שלך, סביר להניח שתתקבל בקלות לתמיכה של אחד מספקי האינטרנט, בתור תומך צעיר, בתחילה, ועם הידע, היכולת, ובכך שתוכיח את עצמך במקום, תגדל הלאה, למעמד מכובד יותר במקום (זה האיש, הוא ספץ על Vax!), וממנו, תוכל לקפוץ הלאה. זאת עבודה נוראית - אני יכול להגיד כך בפא מלא, בתור אחד שעשה את זה. אתה שומע יללות של אנשים שלא מבינים מה הם, המחשב, ספק האינטרנט, אתה, או אלוהים, עשה רע, כך שדווקא כשהם צריכים לקרוא דואל כל כך חשוב (להם, לא לך), זה לא עובד. אתה תופתע כמה, אם אתה מסוגל לכך, עקומת הלמידה במקומות האלו תלולה, וכמה קדימה היא תדחוף אותך. לא תדע "רק קצת רשתות", אלא, אם תשקיע (לא למען החברה, אלא למענך, וכתוצאה, למען החברה), תוכל לדקלם את הדגלים שבכותרות TCP מתוך שינה, ותחלום על פרוקסי. משם אפשר לצמוח גבוה ורחוק, ואז, בבוא העת, כמו כל הגוזלים בתמיכה (או אלו ששווים משהו), המקום יהיה קטן עליך, ישעמם אותך, לא תלמד דברים חדשים יותר, ופשוט תמריא הלאה, לעבודה הבאה (ראה הודעתי הקודמת). מקום לא משהו להיות בו (התחתית?), אבל טוב להתחיל ממנו.