מורכב...
אותי תמיד מדהים כול פעם מחדש ששלוש אמאות ביולוגיות שונות מעורבות בחיי...
התחושות מאד מעורבות ומשתנות עם השנים. בשנים הראשונות שלי כאמא הייתי מאד עסוקה במחשבה עליהן, מי הן, מה הן הרגישו בוויתור על ילדותיהן, מה הן מרגישות היום. הרגשתי חמלה וצער על כך שהן היו צריכות לעשות את המעשה הקשה הזה, וגם תחושת הודיה על כך שבחרו להמשיך את הריונן ולא לעשות הפלה, וכמובן על הילדות שהן יצרו.
לא היה לי כעס עליהן מכיוון שקשה לשפוט אותן.
היום, אני פחות חושבת עליהן מנקודת המבט שלי, אבל מאד עסוקה בלנסות לראות אותן מתוך נקודת המבט של בנותיי. לאחת אני מרגישה שעדיין קשה להבין (ואולי רק לבטא) את תחושותיה לגבי האישה שילדה אותה, השנייה לעומת זאת כבר ביקשה לפגוש אותה. היא אפילו יום אחד אמרה לי שהיא דואגת לה
. אני לא מרגישה מאוימת, פשוט עצוב לי שלא יכולתי לנחם אותה ולהגיד שהיא בטח בסדר.
עם הקטנטן התחושות אחרות. מקום אחר, סיטואציה אחרת, וגם אני כבר הייתי אמא יותר וותיקה שאימצנו אותו. בארה"ב, שם אימצנו את הבנות, יש בסוכנות מערך שלם של תמיכה באמהות ביולוגיות, וההתייחסות המכבדת עוזרת גם להורים המאמצים. פחות רגשות אשמה, שיפוט, ותחושות לא נעימות. ברוסיה כמובן המצב שונה לגמרי. גם הפרטים שיש לנו פחותים ובעיקר שליליים בלי שום התייחסות מי היא כבת אדם (אצל הבנות לדוגמא יש לנו מידע ביוגרפי על מוצא, השכלה, ואפילו תכונות חיוביות ותחביבים!). יש לי הרבה פחות מחשבות ותחושות כלפיה והיא הרבה פחות מוחשית, אבל אין ספק שהיא יצרה פלא קטן, עקשן, ומלא שכל, ואיך שסבא שלו הפתיע אותי אתמול שאמר "יפה כמו ילדה"...