ציויליזציה מתקדמת
אנחנו חיים בתקופה בה הטכנולוגיה וההבנה הפיסיקלית של היקום היא המתקדמת ביותר. דבר זה ניתן למדידה באופן אובייקטיבי - שיטת בניה היא רק אחת הדרכים, וזאת שאין אנו מבינים כיצד באמצעים טכנולוגיים עתיקים יותר הצליחו לבנות מבנים מסויימים, עדיין אינו אומר כי אלים (או חייזרים, כפי שחסידי אריך פון דניקן טוענים) בנו אותם. בני האדם של אז לא היו בעלי פחות תושיה מאשר אלו החיים כיום. בהינתן הזמן אני מאמין כי יגלו את שיטות הבניה הללו וכאשר יגלו, בהנתן הזמן והמימון המתאים - יוכלו לשחזר. אל נא תשכחו שהפירמדות נבנו במהלך 20 שנה, בעוד מגדלי התאומים, מבנים מרשימים לא פחות, נבנו תוך פחות מעשור, בפחות כח אדם ומחומרים אשר בעבר לא חלמו לבנות עימם מבנים. בבדיקת הקדמות טכנולוגית יש גם לבדוק את דרכי התקשורת, תעבורה, עיבוד מזון, איכות חיים וכדומה - אפילו כלי לחימה. אין ספק שמבחינת כל אלה, בהעדר עדויות, הן ברות קיימא והן נסיבתיות - כיום התרבות המכונית "המערבית" היא המתקדמת בכל ספר דברי ימי הפלנטה. לאלו אשר ימהרו ויסמכו ידיהם על תאורי אטלנטיס ולמוריה למיניהן של מתקשרים וכדומה, אני מפנה אתכם לכתביו של אפלטון על אטלנטיס, העדות הראשונה לכאורה על תרבות זו. אני רק רוצה להעיר ולהזכיר, שקשה לדבר על "תרבות בימינו" מאחר והתרבות אינה מיקשה אחת, וגם ה"תרבות המערבית" אליה רובנו מתייחסים כאן (בגלל שייכותנו הרצונית/לא רצונית אליה, והזנחה מובנת, אך לא מוצדקת, של תרבויות מזרח אסיה) - מורכבת מהרבה יחידות. כמו כן, התחשבות בנושאים כמו זכויות הפרט, שהמודעות לדבר לכשלעצמו הינה התקדמות חברתית אדירה מכל המוזכר ברשומות ההיסטוריות הקיימות, מאפשר לאנשים להיות בעלי סולמי ערכים שונים (מבחינת החוק, וגם זאת במגבלות מסויימות). לא ניתן לדבר בצורה אובייקטיבית לחלוטין על התקדמות חברתית, מאחר ובחברה אחת "רע" יכול להיות "טוב" של חברה אחרת. רוב האנשים מנתחים את תרבותו של האחר מתוך תפיסות היסוד של תרבותם שלהם. כן ניתן לדבר על התקדמות מוסרית אל מול התקדמות טכנולוגית, וכאן לדעתי החברה המערבית פישלה בגדול. כיום לרודנים צמאי דם, בין אם נבחרו דמוקרטית או השתלטו צבאית על מדינותיהם, יש כח עצום אשר עשוי לחרוץ את גורל הפלנטה כולה, הריגת אדם נעשתה פשוטה וקלה - והעונשים לא תואמים את חומרת הפשיעה. מצד שני, קיימת הבנה יותר גדולה של מניעי הפשיעה ומתוכם גם סלחנות מסויימת. האם זה טוב או רע, רק בעוד אלף שנה, כאשר תרבותנו תכוסה בחול, ידעו לשפוט. מבחינה רוחנית ואזוטרית, אני אסתכן ואומר כי בעבר היו תרבויות מתקדמות יותר. כיום לאדם נוח שלא להאמין בדבר (שגם זו אמונה), עקב ההתקדמות הטכנולוגית וכך מוזנח חלק בלתי מבוטל של הפוטנציאל האנושי. האדם של היום, מסוגל לשלב את שני הדברים יחד ולהגיע לרמות שאפילו הקדמונים לא הסכינו לדמיין. מספיק להביט בחיים הדתיים של תרבויות קודמות ולהבין כי הם היו מקורבים יותר לעולם הרוח, אולי לעיתים גם מחוסר ברירה. לא לשווא אנו מנסים לחזור בצורה מסוימת אל דרכי העבר, משום שאיבדנו משהו בתהליך ההתפתחות העכשווית. לסיכום : לדעתי, המיתוס בדבר תרבויות מתקדמות יותר בעבר הוא רק זה - מיתוס. מיתוס שנוצר עקב שאיפה לימים טובים יותר בעתיד. כל דור ודור אומר "פעם היה יותר טוב". בכל דור ודור מסתבר שכל דור וצרותיו. המיתוס הנ"ל משרת את האדם בכך שהוא נותן לו דבר לשאוף אליו (קל יותר לשאוף לגבי משהו שכבר היה, לגבי משהו שעוד לא קרה) - דוגמא של "ככה היה פעם, לכן ניתן יהיה לחזור לזה" וכן אזהרה - גם תרבויות גדולות, מזהירות ונאורות ככל שתהיינה, עשויות ליפול - לא רק עשויות, אלא יפלו, יעלמו ויותירו רק זכרון עמום ("אין זכרון לראשונים וגם לאחרונים שיהיו לא יהיה להם זכרון עִם שיהיו לאחרונה" - מגילת קהלת, פרק א´ פס´ י"א). זוהי דרכו של עולם וזוהי דרכו של הטבע. אך אני רוצה להוסיף דבר אחד אחרון - המוסר האנושי כפי שאנו רואים אותו כיום (ואני רק משער שרובנו מתכוונים לאותו המוסר) הוא דבר חדש. חיי כל האדם בעולם הם מועטים. האם המוסר הזה הוא טבעי? אם נביט בשאר הדוגמאות של העולם הטבעי שמסביבנו, הרי שהמוסר הוא דבר מלאכותי, ומתוקף חוקי הברירה הטבעיים רק מחליש אותנו. או האם זהו מימד חדש של האבולוציה הטבעית, מעין גישוש לבדוק עם מוסר זה יביא אותנו להיות מוצלחים יותר. ולמי שימהר להזדעק על יהירות - אני רואה באדם עוד מין של חיה, חלק מעולם הטבע באופן בלתי מעורער, לא נעלה יותר ולא פחות יותר משאר המינים בטבע. עכשיו אלך לי לשתות כוס מים. שלכם