שאלת קורמורן

שאלת קורמורן

האם ישנם אזורים/מקומות בארץ, בהם הקורמורן הגמדי הוא מין מתפרץ??

מין מתפרץ

הוא מין שהתרבה במקום/אזור מסויים, בד"כ כתוצאה "מסיוע האדם" (מזבלות, ברכות דגים וכו'), ומס' פרטיו עולה בהרבה מעבר לכמותו באופן טבעי. מין מתפרץ הוא מין אשר מספר פרטיו מהווה הפרעה לנישה האקולוגית או/ו לאדם. (עורב חום עורף באזור אשלים לדוג'). אגב, אשמח לחידוד ההגדרה.

אורניהו

New member
שי בליצבלאו שלנו..צפר אמיתי

בשנת 1977 הגענו לגור בקריות ומיד התחלתי עם ההובי הזה של עופות המים בסביבה הקרובה. עוד לפני עידן הרכב[כשהיינו תפרנים]הייתי נוסע קילומטרים רבים לשוטט ברחבי בריכות הדגים שבסביבה הקרובה והרחוקה. משקפת טובה ומגדיר בכיס האחורי..ככה הייתי משוטט שם שעות רבות וצופה בכל המינים והחי לסוגיו בסביבה ההיא. באחד מהפעמים הכרתי את שי והיינו מהלכים שם יחדיו..שי היה אלוף של ממש וחיבבתי את רצינותו לעניין ואת ידענותו הרבה. הפגישה הראשונה שלי איתו היתה בנסיעה משותפת עם 'רשות שמורות הטבע' לספירות צבאים בגולן. אחר כך בספירות השנתיות של עופות המים.היתה תקופה שבניתי תיבות קינון רבות ושי תלה אותם בשמורה ההיא 'עין אפק'. בכלל,כשהייתי משוחח עם חבריי ב'רשות' הבנתי ששי יגיע רחוק בהובי הזה. כשהתגייס לצבא נעלמו עקבותיו ובימים האלו כשאני משוטט ברחבי הרשת באינט' אני מגלה את שמו.. שי בעבודותיו ובתצפיותיו הרבות למד והכיר את הקורמורן הגמדי היטב והנה מה שמצאתי כאן ברשת,קראו!

מאמר יפה.

אך עדין לא עונה, זאת כיוון שמדובר במאמר שנכתב לפני שנים ומספר הפרטים המצויין בו אינו אינו עונה (כמדומני) על ההגדרה של מין מתפרץ. לפני מס' ימים דיבר על כך בהרצאתו פרופ' אלי זמסקי (שהוא במקרה גם המדען הראשי ברט"ג), כאשר דיבר על מינים מתפרצים בארץ. הרצאתו דיברה בעיקרון על מיני צומח, אך כדוג' לחי, נתן את הקורמורן הגמדי ואנפת הלילה. זמסקי אינו אורניתולוג, ומכיוון שלא הספקתי לשאול אותו לגבי כך אני שואל כאן. האם מישהו מעודכן??

osprey

New member
התשובה לשאלה איננה חד משמעית,

בייחוד אם ניזכר במצבו של הקורמורן הגמד לפני ייבוש החולה והתערבות האדם: עד לשנות השלושים של המאה העשרים קורמורן גמד היה חורף מצוי כאשר מאות ואף אלפי קורמורנים חרפו בארץ, כולל עשרות זוגות שקיננו בצפון, בעיקר בעמק החולה. האם חזרת הקורמורנים הגמדיים במספרים הקיימים היום הייתה מתרחשת גם ללא התערבות האדם (הקמת בריכות דגים)? דומני שהתשובה חיובית. המאבק בשנים האחרונות בין החקלאים לקורמורנים הגמדיים לא הביא להיעלמות הקורמורנים כי אם לדחיקתם למקומות טבעיים כמו שמורת החולה והכנרת, ושם הם משגשגים. רק לסבר את האוזן, באביב 2004 נספרו בסקר סובב כינרת מעל 600 קורמורנים גמדיים, כולל שתי מושבות קינון שנמצאו. ייתכן ובריכות הדגים האיצו את תהליך החזרה וההתפשטות אלא שהמשך השגשוג של הקורמורנים הגמדיים גם מחוץ לאזורי בריכות הדגים יכול להעיד כי לא האדם הוא הגורם לחזרת הקורמורן הגמד לנופי ארצנו כחורף וכמקנן.

לא מצליח לפתוח את הקובץ...

אבל תודה. ייתכן מאוד ש-600 פרטים בתא שטח מסויים יגדירו אותו כמין מתפרץ, אבל נשאלת השאלה, מה גודל השטח הנסקר (מה פרוש סובב כנרת??), והאם ישנן הערכות לגבי הנזק למערכת האקולוגית. ייתכן מאוד, ופרופ' זמסקי הגדיר אותו כמתפרץ בגלל נזק לחקלאים (זמסקי מרצה בפקולטה לחקלאות). למרות זאת למיטב ידיעתי לא נהוג להגדיר מין כמתפרץ ע"פ מידת נזק לחקלאות אלא ע"פ מס' פרטים בתא שטח מסויים. ייתכן ומס' פרטים מצומצם גורם נזק גדול אבל עדיין אין זה הופך את המין למתפרץ. דבר נוסף המסקרן אותי, עליו אני לא מצליח למצוא מידע, הוא האם "מטופל" כיום הקורמורן הגמדי, במידה ומוגדר כמתפרץ, וכיצד??

osprey

New member
סקר סובב כינרת כשמו כן הוא

ספירה מסביב לכינרת באמצעות סירה. לא השתתפתי בספירה הזו כך שאינני יכול לתת פרטים מדויקים יותר. זו הכתובת של הקובץ המצורף: http://www.ios.org.il/site/pdf/newsletter7.pdf הנאמר בקובץ עונה על חלק משאלותיך.

למעלה