שאלת קניין רוחני

e12346

New member
שאלת קניין רוחני

שלום לכולם,

לפני כמה חודשים התחלתי לכתוב מאמרים בתחום שלי בהייטק. לא הסתרתי את זה מהמעסיק שלי, אבל גם לא הודעתי לו רשמית, בעיקר כי לא חשבתי שיש בכך צורך.
לפני כמה ימים קיבלתי מהמנכ"ל הודעה שהפרסום של הבלוג לא מקובל עליו כי הוא חושף סודות חברה וכד' ודרש שאסיר את כל המאמרים ושהוא יעבור על כל מה שאפרסם בעתיד.
הבלוג ובכל המאמרים אין שום אזכור של שם החברה, מיספרים שלה, או אופן השימוש בטכניקות. יש אך ורק מאמרים תאורטיים על אסטרטגיות בתחום שלנו, וגם זה לחברות מתחילות (אנחנו חברה די מבוססת).
כמובן שהורדתי את האתר ומאז לא פרסמתי כלום.
השאלה שלי היא: בזמן האחרון אני שוקל לצאת לדרך חדשה של ייעוץ בנושא אותו פרסמתי בבלוג, האם החברה יכולה לנקוט נגדי צעדים משפטיים אם אעלה מחדש את הבלוג (כמובן עדיין תוך הקפדה על חיסיון כמו מקודם)?
יש משהו שכדאי לי לעשות לפני זה כדי למנוע סכסוך עם החברה (לא שעשיתי משהו אסור לדעתי, כמו שלא בא לי להגרר לבתי משפט)?
תודה!
 
התופעה מוכרת לי

תראה, מא שאסור לך לגלות, סביר להניח שכתוב בהסכם העבודה שלך, או בנספח כלהו או במסמך נפרד, אבל כתוב. אמרת שאתה בחברה מבוססת, לכן אני מניח שיחסי העבודה מוסדרים בצורה מקצעוית.
לעומת זאת, סוד מסחרי מוגדר בחוק, ואסור לגלותו גם בלי הסכם.
חוק עוולות מסחריות, תשנ"ט - 1999 קובע:
. בפרק זה –
"בעלים" - לרבות מי שסוד מסחרי נמצא בשליטתו כדין;
"סוד מסחרי", "סוד" - מידע עסקי, מכל סוג, שאינו נחלת הרבים ושאינו ניתן לגילוי כדין בנקל על ידי אחרים, אשר סודיותו מקנה לבעליו יתרון עסקי על פני מתחריו, ובלבד שבעליו נוקט אמצעים סבירים לשמור על סודיותו;
"שימוש" - לרבות על ידי העברה לאחר.
6. (א) לא יגזול אדם סוד מסחרי של אחר.
(ב) גזל סוד מסחרי הוא אחד מאלה:
(1) נטילת סוד מסחרי ללא הסכמת בעליו באמצעים פסולים, או שימוש בסוד על ידי הנוטל; לענין זה אין נפקא מינה אם הסוד ניטל מבעליו או מאדם אחר אשר הסוד המסחרי נמצא בידיעתו;
(2) שימוש בסוד מסחרי ללא הסכמת בעליו כאשר השימוש הוא בניגוד לחיוב חוזי או לחובת אמון, המוטלים על המשתמש כלפי בעל הסוד;
(3) קבלת סוד מסחרי או שימוש בו ללא הסכמת בעליו, כאשר המקבל או המשתמש יודע או שהדבר גלוי על פניו, בעת הקבלה או השימוש, כי הסוד הועבר אליו באופן האסור על פי פסקאות (1) או (2), או כי הסוד הועבר אל אדם אחר כלשהו באופן אסור כאמור לפני שהגיע אליו.
(ג) גילוי סוד מסחרי באמצעות הנדסה חוזרת, לא ייחשב, כשלעצמו, אמצעי פסול כאמור בסעיף קטן (ב)(1); לענין סעיף קטן זה, "הנדסה חוזרת" - פירוק או ניתוח של מוצר או של תהליך במטרה לפענח סוד מסחרי, בהילוך חוזר.
7. (א) לא יהיה אדם אחראי בשל גזל סוד מסחרי, אם התקיים אחד מאלה:
(1) הידע הגלום בסוד המסחרי הגיע אליו במהלך עבודתו אצל בעליו של הסוד המסחרי וידע זה הפך לחלק מכישוריו המקצועיים הכלליים;
(2) השימוש בסוד המסחרי מוצדק בשל תקנת הציבור.
(ב) עשה אדם שימוש בסוד המסחרי כאמור בסעיף קטן (א)(2) וזכה עקב כך בטובת הנאה, רשאי בית המשפט אם ראה שהדבר מוצדק בנסיבות הענין, לחייב אותו בהשבת טובת ההנאה, כולה או חלקה, לבעל הסוד.
8. (א) אדם אינו אחראי לפי סעיף 6(ב)(3) בשל שימוש שעשה בסוד מסחרי, אם רכש וקיבל את הסוד המסחרי בתום לב ובתמורה, אלא אם כן ראה בית המשפט כי לשם עשיית צדק בין הצדדים, יש להטיל עליו אחריות בשל גזל סוד מסחרי.
(ב) הטיל בית המשפט אחריות כאמור בסעיף קטן (א), רשאי הוא לפטור את האחראי לגזל הסוד המסחרי מהסעדים שלהם זכאי בעל הסוד, כולם או חלקם.
9. יראו כשימוש בסוד מסחרי אף שימוש בסוד שנעשו בו שינויים, ובלבד שמתקיים דמיון מהותי בין הסוד המסחרי לבין המידע שבו נעשה השימוש.
10. חזקה על הנתבע כי השתמש בסוד המסחרי שבבעלות התובע, אם התקיימו שניים אלה:
(1) הסוד המסחרי הגיע לידיעתו של הנתבע או שהיתה לו גישה אליו;
(2) המידע שבו משתמש הנתבע דומה דמיון מהותי למידע נושא הסוד המסחרי.

יש מחלוקת עובדתית משפטית בין המעביד ובינך, אם מה שעשית אסור או מותר. אנחנו לא יכולים לדעת מי צודק, בלי לראות את הדברים שנכתבו ואת הסכם העבודה.

בסך הכל, העניין שלך טופל בכפפות משי, מוכרים לי מקרים כמו שלך שאיש ביטחון הגיע וביקש מהעובד להתלוות אליו למנהל ובינתיים לקחו לו את הלפטופ ואת הטלפון, את המפתחות לרכב ואמרו לו שהוא לא נכנס יותר למשרד.

אם אתה רוצה לעזוב, כדאי לך לפנות ליעוץ משפטי ולבדוק את העובדות עם עו"ד. אתה יכול להדבר עם המעביד, ולהגיע איתו להבנות או אתה יכול לקוות שלא יתבע אותך ורק מאיים, אבל אתה צריך להבין שכמו לך, גם לו יש אינטרסים וחששות, ורוצה להגן על עצמו.
 

e12346

New member
סוג עורך דין

דורון,
תודה על התשובה.
אני מבין מחוקי הפורום שלא אקבל פה המלצה על מישהו ספציפי, אבל אני רוצה לשאול מאיזה תחום (או תחומים) צריך לבוא עורך הדין איתו אני צריך להתייעץ? דיני עבודה? קניין רוחני? הייטק? הכל ביחד?
בקיצור, מה לחפש בגוגל?
 
סוג עורך דין

בהמשך לדורון, מה שאתה מתאר כאן הוא שילוב של ידע בתחום האינטרנט עם דיני העבודה.
כל עוד לעורך הדין יש הבנה בסיסית בדיני עבודה ולרוב עורכי הדין שעוסקים במשפט שוטףך יש לפחות בסיס שמאפשר התחלה), עליו להכיר היטב את נושאי האינטרנט כיוון שיש במקרים דומים לשלך פסיקות בחו"ל ואולי גם בארץ.

אבל הכי חשוב - עו"ד שאתה סומך עליו. אני ממליץ לך להתקשר לדורון למשרדו ולהתייעץ איתו ספציפית מה בדיוק לחפש אצל עורך הדין צואולי דורון יוכל לסייע לך מנסיונו הרב.
 
סוג עורך הדין

מסכים עם יורם. היות והדיון צריך להתנהל בבית דין לעבודה (אם יהיה דיון) יתכן וצריך עו"ד עם ניסיון בדיני עבודה בהייטק.
 

John the Savage

New member
יש כאן שני עניינים נפרדים

שאלה אחת היא במישור המשפטי, ועל זה דורון כבר ענה לך.

העניין השני הוא לא משפטי אלא נוגע במישור של יחסי עבודה. אז קודם כל, אני יודע שזה חכמה לאחר מעשה, אבל העקרון כשכותבים בלוג מקצועי בנושא שנוגע לנושא העבודה שלך מאד רצוי לעשות זאת בתיאום עם המעסיק. הרבה מעסיקים דווקא ישמחו שהעובדים שלהם כותבים בלוג מקצועי, וכשעושים את זה נכון זה יכול לשרת את האינטרס של שניכם ולתרום גם לקידום המקצועי שלך וגם לקידום מקום העבודה. גם אם מעולם לא הסתרת את העובדה שאתה כותב בלוג, כל עוד לא פנית למנהלים שלך בחברה בנושא, הרושם שזה יוצר אצל המעסיק הוא שאתה עושה את זה מאחורי הגב שלהם. במצב כזה הם גם יהיו יותר חשדנים ויותר אנטי גם אם אתה לא מפרסם שום דבר שהוא באמת סוד מקצועי.

לגבי העתיד, יכול להיות שיש דברים שאתה יכול לעשות לא רק במישור המשפטי אלא גם במישור האישי שימנעו מהמעסיק הנוכחי לפעול נגדך. הגישה שלי היא שעדיף למצוא דרכים להימנע מראש ממאבק משפטי, מאשר למצוא דרכים לנצח במאבק כזה. אבל זה תלוי מאד במערכת היחסים שלך עם האנשים בחברה ובצורה בה תעזוב. לפעמים אין ברירה ולא הכל נתון לשליטתך, אבל באופן אידיאלי רצוי לפעול בשני המישורים ביחד, הן המשפטי והן האישי.
 
למעלה