שאנט אצל חתולים

Laika255

New member
שאנט אצל חתולים

החתולה שלי חוותה שני התקפים קלים בהפרש של 10 ימים, במשך חצי דקה בכל פעם, שכללו יללות מתוחות תוך כדי שכיבה על הצד וריור. בדיקות דם העלו חשד לשאנט בכבד.
היום נערכה בדיקת אולטרסאונד ממושכת שלא נתנה תשובה ודאית, אך עדיין יש חשד גבוה לשאנט.
הוטרינרית המליצה לערוך ניתוח סקירה שבמהלכו יוחלט אם לנתח באותו רגע או לא. אני מרגישה לא שלמה עם ניתוח כזה, כשכל הסימנים נראים לי מעורפלים, והמצב בשטח נראה לי טוב (החתולה צעירה, בת שנה ו-8, אקטיבית וחיונית מאוד).
אשמח לשמוע את חוות דעתכם בנוגע להליך כזה, ומה מידת ההצלחה של ניתוח כזה, במקרה שאכן מנתחים שאנט.

תודה רבה,
נועה.

Laika255

New member
רציתי להוסיף-

אחרי כל התקף חזרה מיד לתפקד באופן נורמלי, כאילו כלום לא קרה.

שאנט (PSS) בחתולים ודרכי אבחון וטיפול

נועה יקרה,

אילו בדיקות דם נעשו לחתולה? האם כללו בדיקות של מלחי המרה? האם קיימים סימנים אחרים מלבד עוויתות, למשל, הקאות, שלשול, ריור מוגבר, הליכה כושלת?
הבדיקה העיקרית לאבחון שאנט בכבד היא אנגיוCT - בדיקה עם חומר ניגודי להדגשת כלי הדם.
לא כל שאנט ניתן לזיהוי בדרך זו, אך זה הכלי האבחוני הרגיש ביותר.
לפעמים אין ברירה ויש צורך בניתוח סקר (laparotomy) בו ניתן לראות בדיוק מה קורה (במידה ולא מוצאים את המעקף, לרוב לוקחים ביופסיה מהכבד).
המעקפים (שאנט) יכולים להיות תוך-כבדיים או חוץ-כבדיים. החוץ-כבדי בחתולים יותר נפוץ מהתוך.
הצלחה של ניתוח כזה תלויה בעיקר במיומנות המנתח ובמעקף עצמו. בחתולים אחוזי ההצלחה נמוכים מאשר כלבים. הרוב (68%) מפתחים מעקף חדש לאחר מכן (במהלך השלוש שנים לאחר הניתוח).

בברכה,
ד"ר סיגל קרופניק, וטרינרית

לגבי ההערה הנוספת על עוויתות - מה שאמרת נכון. בין עווית אחת לשנייה החתולה תיראה נורמלית לחלוטין.

Laika255

New member
תודה ד"ר על תשובתך

אני מצרפת את הבדיקות, מקווה שהן יצטרפו להודעה.

החתולה רגילה לגמרי ביומיום, ראיתי אותה רק בעוד מקרה אחד מריירת (מחוץ להתקף), וזאת כאשר היתה במצב של לחץ (כמו למשל שעברנו ללילה אחד לבית אחר). לא מקיאה או משלשלת, מאוד אתלטית ונמרצת.

האם תוצאות הניתוח טובות בד"כ? כלומר, הבנתי שיש סיבוכים שיכולים לגרום למוות, האם זה דבר נפוץ בניתוח זה או שהוא בטוח יחסית?

תודה! נועה

Laika255

New member
אני יודעת שנלקחה בדיקה למלחי מרה

אבל לא יודעת לזהות אותה בתוך הבדיקות ששלחתי, מקווה שהיא ביניהן.

ניתוח לתיקון שאנט

נועה שלום,

מהספרות המדעית, 75% מהחתולים סובלים מסיבוכים לאחר הניתוח (הכוונה לניתוח בו סוגרים את המעקף. אין הכוונה לניתוח סקר laparotomy). הסיבוכים העיקריים היא חזרתיות של אותן תופעות שהיו לפני הניתוח, עוויתות.
בכל ניתוח קיימים סיבוכים אשר יכולים להביא למוות, הכל תלוי במיומנות המנתח, בסוג הניתוח ובמצב בו נמצא החתול.
אם את חוששת מניתוח כזה, כדאי לקבל חוות דעת נוספת, בה וטרינר נוסף יבדוק את החתולה ויכול להיות שיוסיף בדיקות נוספות על אלו שכבר נעשו.

בהצלחה,
ד"ר סיגל קרופניק, וטרינרית

למעלה