שבועה-אלה-נדר

basenew

New member
שבועה-אלה-נדר

מה ההבדל בין המילה אלה למילה נדר?

Assiduous

New member
נדמה כי

בין שבועה ונדר ההבדל פשוט, נדר הוא הצהרה בעלת אופי ותוקף הכרחיים לקיום דבר מה בעתיד, ושבועה נוהגת יותר בעדויות או בעסקים ובעיקר מתייחסת לעבר, אלה שתי פרוצדורות שונות בעלי אופי שונה (האחת *יותר* נוהגת בצדקה, נזירות או פרישות והשניה *יותר* בעלת אופי משפטי או עסקי).
&nbsp
לפי מילון ספיר המקוון למילה אָלָה יש שתי משמעויות:
1. שבועה חמוּרה, שבועה בקללה נמרצת, כאמור בפסוק: "תהי נא אָלָה בּינותינו...אם תעשׂה עמָנוּ רעה" (בראשית כו 28)
2. קללה, כאמור בפסוק: "והיו לאָלָה לשַמָּה ולקללה ולחרפה" (ירמיה מד 40)
&nbsp
בערך אחר שם:
סוג מיוחד של שבועה, של בקשה או של הבעת מִשאֶלת קללה, שתבוא רעה על איש מסוים, כגון למֵפר ברית או לנשבָּע לשקר: תהי נא אלה בינותינו... אם תעשה עמנו רעה (בראשית כו 28)
&nbsp
&nbsp
ראה כאן
https://www.milononline.net/do_search.php?Q=%E0%EC%E4

אלה היא קללה (שיכולה להיות נלווית לשבועה)

ההבדלים בין שבועה לנדר:
בעברית המדוברת שלנו, שבועה היא גם הצהרה על עובדות ("נשבע לי שאין לי כספת מלאה יהלומים") ולא רק מעשה התחייבות, בעוד שנדר הוא רק מעשה של התחייבות (גם שבועה יכולה להיות על התחייבות, אם כך שבועה מקיפה וכוללת יותר).
בלשון התלמודית וההלכתית המאוחרת יש הבדלים אחרים בין שבועה לנדר, אם תרצה אפרט.

Assiduous

New member
אשמח אני להחכים

על ההבדל ביניהם בתקופה התלמודית וההלכתית (שמן הסתם מתכוונת לייצג את תקופת התנ"ך גם כן)

ובכן,

על פי התלמוד יש שני סוגי נדר:
  1. נדר מצווה (ראה דברים כג כב), שהוא התחייבות לקיים מצווה התנדבותית, לדוגמה נדר לתת צדקה (הוא דומה לשבועה התחייבותית אבל הוא מוגבל למצוות ולא לפעולות חולין).
  2. נדר איסר (ראה במדבר ל ב) שהוא החלת איסור על חפץ. לדוגמה: כיכר זו עליי בנדר (או כיכר זו עליך בנדר). בסוג נדר זה המיקוד הוא על החפץ הנאסר (בדומה לחפץ שמוקדש ונאסר בשימוש) לעומת שבועה שבה המיקוד הוא על האדם המתחייב (שבועה שלא אוכל כיכר זו). הבדלי מיקוד שיש להם גם השלכות מעשיות אבל אין כאן המקום להאריך.

Assiduous

New member
כלומר

ההבדל הוא רק בין נדר איסר לשבועה, שהנדר הוא על החפצא והשבועה היא על הגברא. הבנתי נכון?
אם כן אני מבין שאין כאן המקום להאריך בזה, אבל רק בבחינת זריקת עצם אשמח אם תכתוב השלכה מעשית אחת ולא אאריך בזה עוד כאן.

הבנת נכון לגבי נדר איסר.

אבל כדי לשמור על הפורום במסלולו אשיב לך בפרטי.

הבטחות

שבועה- היא התחייבות עסקית, פוליטית וכיוצ"ב בניגוד ל-
נדר/ אסר- שהם בעלי אופי פרסונלי יותר וניתנים להפרה.
אלה- היא הסכם שלא לעשות משהו (בניגוד לברית). אברהם השביע את אליעזר שימצא אשה לבנו ממולדתו ואם לא ימצא יהיה נקי משבועתו. אלא שאליעזר בתיאורו את הלך הדברים טען בפני משפחת רבקה שאם לא היה מוצא היה נקי מאלת אברהם...

למעלה