שבע הברכות

*שיר

New member
שבע הברכות

מישהי יודעת מה התוכן שלהן? אנחנו רוצים לחלק אותן בין מקורבינו, אבל רצינו לדעת מה התוכן של כל ברכה שאנחנו נותנים.

שבע הברכות

זאת הזדמנות עבורי להמליץ על הספר ´לקראת כלולות´ שעלמא ואלול הוציאו, ובכלל על סדנאות ההכנה לחתונה שלהם ועל כל מה שעלמא בכלל ורות קלדרון המופלאה בפרט עושים. שבע ברכות נישואים - ארנה פילץ (עריכה - הילה, שאין לה כח להקליד שלושה עמודי טקסט) מקורן של שבע הברכות בתלמוד, שש מריכבות את הרכת חתנים ואחת היא הברכה על היין המקובלת בכל מעמד של שמחה. 1. ברוך אתה ה´ אלוהינו מלך העולם, בורא פרי הגפן ברכה מקובל על כוס היין, אלוהים הוא הבורא והיוצר וכיוון שהוא המבורך ולא הכלה והחתן הוא הופך לגורם המרכזי בטקס. 2. ברך אתה וכו´, שהכל ברא לכבודו העולם נברא לכבוד האל ולא לכבוד האדם, היינו רצון האל ולא זה של האדם הוא הוא תכלית העולם והבריאה 3. ברוך אתה וכו´ יוצר האדם. 4. ברול אתה וכו´, אשר יצר את האדם בצלמו, בצלם דמות תבניתו, והתקין לו ממנו בניין עדי עד. ברוך אתה ה´ יותר האדם. שתי ברכות העוסקות ביצירת האדם (2 עסקה בבריאת העולם), מחברות את שני סיפורי הבריאה (מאיר שלו כותב על זה קטע מקסים בתנ"ך עכשיו), ומקשרים בין בריאת האדם, בין בדידותו ובריאת האישה, ובין טקס הניושאין - רק כשהם יחד יכולים הגבר והאישה ללדת ילדים בצלמם ובדמותם ובכך ליצור ´בניין עדי עד´, ובכך יש בהם משום נצחיותו של האל. 5. שוש תשיש ותגל העקרה בקיבוץ בניה לתוכה בשמחה. ברוך אתה ה´ משמח ציון בבניה. אמנם פרדוקסלי, שכן אישה עקרה אינה יכולה להיות אם, אולם יש כן קישור לרעיון הפוריות מחד, ולרעיון הציוניות מאידך - ציון הגולה מדומה לאישה עקרה ונס שיבת ציון מדומה לנס העקרה הזוכה לילדים. כאן נתפתחות הברכות העוסקות בשמחה ובחתונה, האל הופך להיות זה המשמח את האדם. 6. שמח תשמח רעים האהובים כשמחך יצירך בגן עדן מקדם. ברוך אתה ה´ משמח חתן וכלה. איזון בין הרעות והאהבה (רעים ואהובים), בין חברות ומשיכה, החתונה כמקום של שלמות (גן העדן), של אובדן אפשרי (גן עדן אבוד) אבל גם של התחלה חדשה ושל שמחה. 7. ברוך אתה וכו´ אשר ברא ששון ושמחה, חתן וכלה, גילה, רינה, דיצה וחדווה, אהבה ואחווה ושלום ורעות. מהרה ה´ אלוהינו יישמע בהרי יהודה ובחוצות ירושלים, קול ששון וקול שמחה, קול חתן וקול כלה, קול מצהלות חתנים מחופתם ונערים ממשתה נגינתם. ברוך אתה ה´ משמח החתן עם הכלה. שיאה של שמחת הכלולות, מתקשר לנובאות הנחמה של ירמיה (לג´ י-יא) אך מתעלם מן החורבן של ירמיה ועוסק בגאולה. חז"ל אמרו שכל המקים בית בישראל כאילו בנה אבן מחורבות ירושלים, שמחת החתונה היא איפוא לא רק תזכורת לגאולה אלא יש בה משהו מן הגאולה עצמה. לסיכום (שלי ושל ארנה): הברכות מתחילות בבריאת היקום ובגן העדן, ומסיימות בציפייה לגאולה. התווך הוא הזוגיות השלמה, הנצחית, שיש בה אחדות, שלמות, רעות, שמחה, משפחה וכיוצב´. במובן זה החתונה היא לא חלק קטן מהיום-יום אלא יש בה מן הקדושה ומן העל-מקום ועל-זמן, היא מתחברת למה שהיה (גן העדן) ולמה שיהיה (גאולה), ויש בה מן האושר, השלמות והטוהר של שניהם. אני מצטערת, אבל כל מי שמוותר על טקס כל-כך כל-כך יפה רק בגלל אנטי לרבנות, מה זה מפסיד לדעתי...

*שיר

New member
וואו, תודה!! ../images/Emo25.gif

ודרך אגב, אנחנו מתחתנים חתונה רפורמית ולרגע לא חשבנו לוותר על זה. זה שאנחנו לא מתחתנים דרך הרבנות לא אורמ שאנחנו לא עושים חתונה יהודית. כמו כן, אנחנו רוצים לתת כבוד (או כ-בוד בהטעמה המקובלת) לאנשים המקורבים לנו, ולתת להם לברך.

חתונה רפורמית, ברכות והספר

חתונה רפורמית בעיני היא חתונה יהודית לכל דבר, ואלמלא חששתי משפחת הגבר לא תדבר איתי אח"כ, היינו נישאים בחתונה אזרחית בחו"ל (בשביל הבירוקרטיה) ואח"כ בחתונה רפורמית בארץ, כך שמבחינתי אתם עושים חתונה יהודית ולא לסוג זה של ויתור התכוונתי... לא מעט מחברי בחרו לותר לחלוטין על הטקס היהודי לטובת טקס משלהם, ולחושתי יש בכך הפסד רב. זו אחת הסיבות, לדעתי, שעלמא ודומיהם עושים דבר כל-כך נפלא - הם עוסקים ביהדות כתרבות וכמסורת, ולאו דווקא כדת, כך שאני וחילוניים אחרים כמוני יכולים למצוא את עצמם גם בטקסים היהודיים. לגבי לתת לאנשים לברך בשבע ברכות - גם אנחנו רצינו את זה, ואולי עדיין נעשה את זה, אבל יש כאלו שאומרים שבגלל שחלק מהברכות כל כך קצרות, ובגלל שאסור להוסיף טקסט בתוך הטקס (פרט למה שהרב אומר), אז זה רק מסרבל את העסק. אבל זה כמובן לשיקולכם. אולי כדאי לתת לפחות אנשים לקרוא יותר ברכות (2-3) וכך ליצור איזון בזמנים. לבסוף, לגבי הספר - שמו ´לקראת כלולות´ והוא יצא בהוצאת ידיעות אחרונות בשיתוף עם עלמא. ארנה פילץ ערכה אותו והוא מאוד נחמד למי שלא מכיר, למרות שאני ציפיתי להרבה יותר. מחברים שהשתתפו בסמינר כלולות הבנתי שאת ה´יותר´ מקבלים שם. אומרים להשיג אותו בכל חנות ספרים... בהצלחה !

*שיר

New member
דברים בעלמא

אני מאוד רציתי שלקראת החתונה נלך לאחד מסמינרי "בעלמא" והחתן הסכים בשמחה. כמובן שלפני ראיתי המון מודעות ב"העיר" על הסמינרים האלה, אבל מרגע שההחלטה התקבלה והתחלנו "להריץ" את כל פרוייקט החתונה, לא ראיתי ולו מודעה אחת! אני אנסה להתקשר אליהם ולברר.
אני אחפש את הספר בחנויות. ודרך אגב, יש עוד ספר מעניין בנושא שצריך לקרוא: הוא נקרא "היום המאושר בחיי- חתונה אצל ישראליות" והוא בסדרת ה"ישראלים" של כתר. זו סדדרה הנכתבת ע"י מס´ סופרים ישראליים טובים, כשכל אחד בוחן פן אחר של ישראליות.

שושקה@

New member
בסטימצקי וחבריו (היקרנים)

או בחנויות ברשת (היקרניות קצת פחות)

שושקה@

New member
הטקסט הנהדר הזה

מתחיל, כמו שאמרה הילה מהייקום שסביבינו ומתכנס אל האדם ואל שני האנשים הפרטיים שעומדים מתחת לחופה. לפני החתונה שלי למדנו שנינו את הברכות הללו ועד היום זה עושה לי צמרמורת. - מצטרפת להמלצה של הילה על הספר של עלמא. הוא נהדר.

אתי@

New member
יש לך פרטים על הטקס עצמו?

מה הוא כולל, איך מתנהל, וכמה זמן הוא אורך???

הילית*

New member
טקס אורתודוקסי נכון?

אם כן, אני ארשום לך בערב מהבית. לאחר שעברנו הדרכה מפורטת בשבוע שעבר מהרב שלנו (הדרכה מומלצת ביותר !) אני מוכנה לשתךף בידע הזה ובעיני הטקס הזה ממש יפה. אין לי כ"כ זמן עכשיו, אז בערב...

*שיר

New member
שטרודל, את שואלת אותי?

אם כן, אז לא הבנתי מה בדיוק את שואלת (אני אולי מפגרת אבל אופטימית )

אתי@

New member
אני שואלת את מי שיודע

השאלה היא לא רק מהוא הטקסט של 7 הברכות (ועל זה הילה ענתה), אלא מהו הטקס עצמו. איך עורכים את הטקס ומה מתרחש בו, וכמה זמן הטקס אורך. את לא מפגרת, כנראה שאני לא מסבירה את עצמי מי יודע מה...

*שיר

New member
אענה בקצרה, כי הילית הבטיחה הסבר

ארוך ומפורט. הטקס מורכב למעשה משני טקסים: טקס אירוסין וטקס החופה. בטקס האירוסין החתן "קונה" את האשה מאביה, והכתובה היא למעשה החוזה בינהם. לאחר מכן מגיע טקס הקידושין שבו החתן מקדש (כלומר, מייעד) את הכלה לאשתו. במעשה הקידושין היא הופכת לבלעדית לו. פרטים נוספים, אצל הילית...
אורך הטקס נע מעשר דקות ומעלה תלוי ברב ובזוג. הייתי בחופות שערכו ה-ר-ב-ה זמן כי היה רב קשקשן והייתי בחופות קצרות ולעניין. תלוי מה הרב רוצה להגיד, ואם לכם יש תוספות או בקשות מיוחדות.

*שיר

New member
אני יודעת את זה מהרב שלנו ../images/Emo22.gif

שהסביר לנו את כל הטקס לפרטי פרטים, על כל משמעויותיו ועל ההבדלים בין האורתודוקסים לרפורמים. זה היה הסבר של שעה, והוא היה מרתק.
הידעת למשל שעניין שבירת הכוס הוא מנהג פגאני?! המטרה בשבירת הכוס היא לגרש את השדים - כמו שהיוונים נוהגים לשבור צלחות בעת שמחה, כך אנחנו שוברים כוס בחופה! היות ובני ישראל השרישו את המנהג הפגאני הזה בטקס החופה היה צורך למצוא לו איזושהי גושפנקא יהודית וכך הגיעו לכך שהכוס מסמלת את חורבן בית המקדש.

מהלך החופה

ושוב, לפי ´לקראת כלולות´... בעריכה שלי, ואתכם הסליחה כי הורדתי את כל הפירושים והמדרשים היפים. הפעולה הראשונה היא חתימת הכתובה ע"י שני עדים וע"י החתן, וזאת מיד לפני החופה, משום שהכלה אמורה לקבל את הכתובה בטקס. אח"כ החתן, מלווה בשושבינים, צועד אל מושב הכלה ומכסה את פניה בהינומה. הרב קורא את הברכה שניתנה לרבקה ´אחותנו את היי לאלפי רבבה´. החתן ממשיך מכיסא הכלה אל החופה, ורק אז מלווה גם הכלה אל החופה. הכלה נעמדת לימינו של החתן (ישנם מקומות בהם הכלה סובבת את החתן שבע פעמים), הרב מברך על כוס היין (אירוע שמח וכו´) ואח"כ את ברכת האירוסים - ´ברוך אתה ה´ אלוהינו מלך העולם אשר קדשנו במצוותיו וציוונו על העריות, ואסר לנו את הארוסות, והתיר לנו את הנשואות לנו ע"י חופה וקידושין. ברוך אתה ה´ מקדש עמו ישראל ע"י חופה וקידושין´. בני הזוג לוגמים מן היין, אח"כ החתן עונד על אצבע יד ימין של הכלה טבעת, ואומר לה ´הרי את מקודשת לי כדת משה וישראל´. אחרי ענידת הטבעת, הרב קורא את הכתובה. כאשר הוא מסיים, החתן מגיש את הכתובה לכלה ביד ימינו, והיא לוקחת אותה בימינה. לאחר מכן קורא הרב את שבע הברכות. בתום קריאת הברכות שוב לוגמים בני הזוג מכוס היין, והחתן שובר את הכוס ברגל ימין ואומר ´אם אשכך ירושלים תשכך ימיני´. זה הטקס... אפשר להוסיף ואריאציות בין האירוסין לקידושין, או לסכם עם הרב אילו מדרשים יביא באיזה שלב ובאיזו שפה יקרא את הכתובה. אפשר לתת לכמה אנשים לברך וכיוצב´ תבלינים אישיים. החופה אורכת במינימום 10 דקות (או שהרב ממש ממש רץ וזה לא נעים לאף אחד), ויכולה להתארך עד 40 דקות (סיפור אמיתי, עצוב, שכולל שני רבנים וחמישה חזנים עם פלייבק). בממוצע שאני מכירה היא נמשכת כ-20 דקות, וכולם מרוצים. אני מכירה זוג שאמר לרב שככל שהחופה תהייה קצרה יותר, כך התשלום שלו יהיה גבוה יותר. התוצאה, חופה מהירה, לא נעימה ומנותקת... שויין. אני שוב מאוד ממליצה על הספר ועל הסדנאות, כדי להעמיק במשמעויות השונות של הטקס וכדי שזוגות יוכלו לקבל החלטות אישיות לגבי התכנים שהם מבקשים להביא לחופה. זה כמובן גם תלוי ברב ובמה שהוא מסכים...

אתי@

New member
*שיר, הילית, והילה והגבר

למיטב ידיעתי יש הבדל בין טקס החופה וטקס 7 הברכות. כמובן שאני יודעת מה קורה בטקס החופה, לא צריך להגזים. אבל, עד כמה שאני יודעת, טקס 7 הברכות הוא טקס נפרד, שבד"כ רק בחתונות של דתיים מקיימים אותו.

למעלה