שדה תימן, מאיפה השם

שדה תימן, מאיפה השם

נשאלתי ע"י מטיילים מהיכן נובע שמו של שדה התעופה הקטן "שדה תימן" צפונית מערבית לבאר שבע, דרומית לאשל הנשיא, זה שנבנה ע"י הבריטים. אצלי במקורות לא מצאתי. האם מישהו מכם אולי יודע ?. חיים ביידא

alonaski

New member
../images/Emo13.gif מעניין... אנסה לבדוק אצלי אני

מוכנה להסתכן ולשער כמה השערות: א. ההכשרה שלו נעשתה ע"י פועלים יוצאי תימן. ב. אולי היתה שם פעם מעברה זמנית של עולי תימן...
נראה לי כתובת נכונה לברר את האמת זה לשאול את מוטקה נאור!
אני אברר בספרים שלו שברשותי...

סאקרה

New member
במפות הבריטיות מופיע המקום כ:

ביר אבו רקייק. כך שכנראה השם יותר מודרני. ההשערה שלי היא תימן במובן דרום. זהו שדה התעופה הדרומי ביותר שהיה בתחומי הארץ.

שדה תימן

תודה על התשובה המעניינת, באותה תקופה לאחר קום המדינה נבנה "שדה תעופה" בשם "שדה אברהם" צפונית לאילת .

סאקרה

New member
מנחת שדה תימן ו"שדה אברהם"

לא נבנה עם קום המדינה,אלא עי הבריטים תוך כדי מלחמת העולם הראשונה,בדרכם לכבוש באר שבע. אבל אז לא נקרא "שדה תימן". לדעתי (שאינה מעוגנת בידע כלשהו) השם ניתן אחרי קום המדינה או במהלך מלחמת השחרור והעליתי רעיון למה. לגבי "שדה אברהם" שמעתי הסברים שונים למקור השם. אולי יש למי מחברי הפורום פסיקה בנושא?

pigyy

New member
שם נחתו הקונסטליישן עם עולים מתימן

בראשית שנות החמישים הביאו את יהודי תימן בטיסות. התנאי היה שהענין לא יודלף ולכן היה צורך להנחית את המטוסים בשדה תעופה נידח. לצורך זה נבחר שדה תעופה מנדטורי-צבאי שהוקם על אדמות שבט אבו-רקייק וכל הטיסות של הקונסטליישן, "הענק הלוחש", נחתו שם. היה סיפור שזה היה קצה מיכל הדלק אבל זה לא נשמע לי הגיוני.

אורניהו

New member
בכתובים אומרים..שהיו

אלו דוקא מטוסי הסקיימסטר אבל אני יודע שהסקיימסטר האלה זה הססנה וזה קצת קטן בשביל להביא עולים ועוד מתימן

EYTAN I55

New member
מרבד הקסמים לא בשדה תימן

בשום מקום לא מצאתי עדות לכך שנחתו בשדה תימן לעומת כמה עדויות המצביעות בברור שהמטוסים נחתו בלוד.אני מצרף שני קישורים, האחד מאתר בשם מרחב אווירי והשני תמונה של אחד מן המטוסים תחת השם אלסקה איירליינס מתוך מאגר תמונות היסטוריות של נתב"ג .

shapira meir

New member
מכיוון שהסיפור לא הסתדר לי

מכיוון שאני מכיר את סיפור מרבד הקסמים, בדקתי שוב עם החבר'ה ביבניאל, וכמובן שצדקתי. בארץ קוראים לכל עליית יהודי תימן בשם "מרבד הקסמים" אבל הם עצמם לא. "מרבד הקסמים": 1945 ניסו 5000 יהודים מתימן לעלות ארצה אולם נעצרו בידי הבריטים שם בטענה כי הם יתגברו את המדינה במלחמת השיחרור, וגם כאשר ניתן היתר לעליה בנובמבר 1948 מנעו מ-800 מהם בטענה שהם חייבי גיוס. הקבוצה הזו הגיעה ארצה באמצע דצמבר במספר רב של טיסות עד מארס 1949 . זו העליה המפורסמת עם הסיפורים על המדורה במטוס ונחיתות במקומות מוזרים כמו בשדה תימן שהיה הבסיס למבצע אבק בנגב וכן ביבניאל. "על כנפי נשרים": במאי 1949 נוכח האימאם של תימן שרצון העליה עז, והתיר את עליית יהודי תימן, ואמנם סה"כ עלו 47.000 יהודים מתימן עדן אסמרה וג'יבוטי ברכבת אוירית עד סוף 1950 כשהנחיתות בשדה התעופה לוד בשישה מטוסי סקאיימאסטר.

EYTAN I55

New member
הנחיתות ביבניאל

היו קשורות בעליית יהודי עירק.יש את הסיפור המפורסם על הפגישה בין חיימקה לבקוב ושושנה ארבלי אלמוזנינו שבה הוא מספר לה איך הוריד אותה מהמטוס.עד היום החלקות שבהן נחתו המטוסים נקראים ביבנאל (ב'ית דגושה)הטאיירות.

shapira meir

New member
כמובן שאתה צודק

אז כל השנים שגדלתי ביבניאל (תיכף אחזור ל-ב' הדגושה) בשכונת התימנים, רק חשבתי שהם תימנים. למעשה הם עירקים המוסווים לתימנים ואפילו החליפו את השמות שלהם כדי שהבריטים לא ידעו שהם תימנים ויחשבו שהם עירקים. אני מודה לך שהארת את עיניי. לגבי האות ב' הדגושה, גם אני מאלו שדיברו כך, כי ביבניאל הראשונים התנהגו לא באופן הדווקאי שמתנהגים אנשים המעורבים בערבים, אלא חשבו שאנחנו צריכים להשתלב עם בני הארץ הזאת ולהתלבש כמותם ולדבר כמותם ולהתנהג כך ואף לדבר כך. הסיבה שיצאתי מזה כיוון שחשבתי שזה קצת מוגזם ויש בזה איזושהיא התנהגות גלותית של לא להרגיז את הנמר מרבצו.

"אעלה בתמר"-על שום מה?

עליית יהודי תימן הראשונה אשר קדמה ל"מרבד הקסמים" ול"על כנפי נשרים". מושב "גאולי תימן" בעמק חפר הוא מקום ששמו מהעליה.

pinzo01

New member
אעלה בתמר

היפוך אותיות תרמ"ב =1882 ולא, הם לא הגיעו לעמק חפר התיישבו בירושלים בהתחלה בכפר השילוח ולאחר מכן בבתי גורל בנחלאות

pinzo01

New member
עליית התמנים

משנת 1881-1882 החלה עלית התימנים לארץ,עליה שהביאה כ-200 נפש כקבוצה אחת שהתישבה בי-ם בסוף עלייה ראשונה עלו לארץ כ- 2300 בעליית הבודדים חלקה עברה אח"כ ליפו ולרשל"צ ב-1909, ולו בגלל שכספי החלוקה לא הגיעו אליהם כמו אל שאר תושביה היהודים של ירושלים ,בשנת 1890 עלתה המנהיגות הרוחנית של העדה והתישבה ברחובות -שעריים ,ירושלים -מחנה יהודה, ונחליאל עלייתם היתה כ"כ מסיבית שכבר בשנת 1905 הם היוו כ-5% מתושבי הארץ היהודים ב-1947 הבריטים מעכבים כ-5000 איש מתימן בטענה שהם בגיל הגיוס ולכן אין הם מוכנים לערר את האיזון שקיים בארץ והם מוכנסים למחנה מעצר ב49 מתחילה העלייה במבצע מרבד הקסמים ועד סוף השנה עולים כ-35000 איש המבצע נגמר בשנת 1950 ב-24 בספטמבר שבסך הכל הועלו כ-50000 איש מתימן ומג'יבוטי

למעלה