שדך כפי יכולתך...

השיסער

New member
שדך כפי יכולתך...

שדך כפי יכולתך רבקה יפה מציעה שיטה מעולה לעידוד השידוכים במגזר – לשלם הרבה, ובדולרים. השיטה אולי תצליח. דובי הראל ספקני לגבי איכות השידוכים ותוצרם דובי הראל 11/1/2007 14:00 פזית היא חברה של אשתי. "מה יהיה עם פזית? אין לך איזה חבר רווק בשבילה?", שואלים אותי כאילו מדובר בטרגדיה מהלכת. האמת היא שבשביל חלק מהשואלים אכן מדובר בטרגדיה – סוף כל סוף בקיץ הקרוב היא תהיה כבר בת 24. "לא. אין לי חבר רווק בשבילה. יש לי כמה חברים רווקים, אבל אף אחד לא בשבילה". האמת, אם יציעו לי 1000$, מכל צד, אני עשוי להתפתות ולהרים טלפון לחבר שלי, יואל. יואל אף הוא רווק (בן 28, רחמנא ליצלן), וגם לגביו שואלים אותי, אם אין לאשתי איזו חברה רווקה בשבילו. יואל הוא בוגר הסדר, וברור שפזית מעוניינת בבחור בוגר הסדר. אז מה רע בזה? מדוע איני מוכן להכיר בין יואל לפזית? יואל ופזית לא יסתדרו. לכל אחד מהם אני אציג רשימה ארוכה של פרטים ("למד בבית אל", "בוגרת מדרשת עין הנציב", "הוא נציג שירות לקוחות", "היא עובדת סוציאלית"). הנתונים נשמעים מעולה לשניהם, אבל פרט לשאלה "האם תלכי עם כיסוי ראש?", יש עוד כמה מאפיינים משמעותיים שיכריעו אם הם מתאימים. אישיות למשל. ובכן, מעבר ל"פרטים האובייקטיביים", האופי של פזית ויואל שונה לחלוטין. זו הסיבה שלא הכרתי ביניהם עד היום. אבל אם יואל יציע לי 1000$ - מחר אני מתקשר אל שניהם. למעשה, אחרי השיחה עם יואל, אני כבר מכין לי בסטנד ביי את ערן, דידי ואבי (שכבר שנתיים לא דיברתי איתו, ואני בכלל לא בטוח אם הוא לא התחתן בינתיים). וכשפזית תציע לי 1000$ בשביל שאמצא את בחיר ליבה, היא תצא להרבה דייטים. היא תצא להרבה דייטים של בנים שלא מתאימים לה. בנים שבחרתי שלא להכיר לה, מתוך היכרותי איתה, ומתוך היכרותי איתם. אחרי עשרה דייטים כאלה, היא תתחיל לשאול את עצמה "מה לא בסדר איתי? למה אף אחד לא מוצא חן בעיני?". אחרי שלושים דייטים כאלה (לפזית יש שבע חברות טובות נשואות, ולכל בעל יש כחמישה חברים רווקים), היא עלולה לעשות את הבחירה הלא נכונה, או סתם לאבד את שמחת החיים. אין אני הרבה יותר קל למצוא זיווג כשאין לך אופי, או כשאתה מקטין את ה"אני" שלך אל מול הכלל. הרי יש משימה לאומית. העם היהודי צריך להתרבות. זו מצווה. אהבה? זה כבר יבוא אחר כך. מה שרבקה יפה לא מספרת לנו, הוא ששיטת "שדך כפי יכולתך" כל כך מצליחה בעולם החרדי, מפני שזו חברה יותר הומוגונית, בה ה"אני" הוא פחות דומיננטי. השיטה הזאת תכשל כשלון חרוץ בחברה שבה לאופיו של האדם יש חשיבות גדולה יותר. ועוד רעה חולה של האופציה הדולרית : כשאתה מתאר אדם מבלי לתאר אישיותו - אתה נאלץ להיתפס לתיאורים חיצוניים. וכך עובדת השיטה: הוא עובד הי-טק – פלוס חמש נקודות. יש לה אח חילוני – מינוס שלוש נקודות. קרוב משפחה מפגר – מינוס שבע נקודות. האם כך היינו רוצים להכיר את האדם איתו נבלה את שארית חיינו? רשימת מכולת? קורות חיים? סוף הסיפור בסוף הסיפור פזית התחתנה עם יואל (אחרי שיצאה עם שלושה עשר חברים של הבעלים של החברות). פזית החליטה שיואל הוא בהחלט אדם נחמד, ודמות שהילדים יכולים ללמוד ממנה. אבל משהו חרק שם. אחרי שהתחתנו, היא גילתה שהוא באופן עקרוני לא הולך לקולנוע. היא דווקא אוהבת סרטים צרפתיים. מסתבר שגם היחסים ביניהם לא משהו. היא אדם חם הזקוק למגע ולדיבור מלטף, והוא אדם קר יותר. הוא דואג לבית ולמשפחה, אבל לא מספק לה את המילה הטובה שהיא צריכה. הוא היה יכול להתאים למישהי אחרת שפחות זקוקה לזה, אבל פזית צריכה את המילה הטובה כמו חמצן, וכבר חמש שנים שהיא לא ממש נושמת. כעת, חמש שנים אחרי שהתחתנה איתו, עם שני ילדים, היא מבינה שבחרה לא נכון. אבל עכשיו היא כבר לא תעז לעזוב. חמה, לבבית ואיכותית ככל שתהיה, מי ירצה להכיר אותה? בשיטת "שדך כפי יכולתך ", מורידים לך חמישים נקודות אם את גרושה. יואל ופזית יקרים, אני אוהב אתכם, ומשתוקק שכל אחד מכם ימצא את האושר שלו. זה לא יקרה לכם ביחד, ולכן עד היום לא הכרתם. אני כל כך אוהב אתכם, שגם אם תציעו לי 2000$, זה פשוט לא הולך לקרות.

השיסער

New member
תזכורת: חופה רושמת - רבקה יפה

חופה רושמת "הבעל של החברה הנשואה לא משתף פעולה? נסו 2,000 דולר, ותראו איך בחור ישיבה ביישן הופך לשדכן מתוחכם. הזוגות הצעירים לא בעניין? הבטחה להמחאה מכובדת תגרום להם לסמס אין-ספור הצעות לחברים ולחברות הרווקים שלהם". בקמבק חד פעמי, רבקה-יפה מגישה רעיון מהפכני לעידוד השידוכים במגזר רבקה-יפה 8/1/2007 12:30 בנות רווקות מתלוננות תדיר שהחברות הנשואות שלהן שכחו אותן, שהבעלים של חברותיהן לא חולמים אפילו להציע להן את החברים שלהם, והן צודקות. חרף כל ימי העיון וההרצאות והטפות המוסר והמאמרים התורניים, בחברה הדתית לא נרשמת פעילות נמרצת בנושא השידוכים. הנשים עושות טובה, והגברים אדישים לחלוטין. להגיד לכם מה יגרום להם להתאמץ? תשלום גבוה. לא מאה שקלים מהזוג המאושר, אלא אלף דולר מההורים של כל צד. סליחה שאני מעזה להגיד משהו כל כך לא מקובל בחברה שמקדשת צניעות והתנדבות. בהחלט לא נאה מצדי לתלות מצווה כה חשובה בבצע כסף, אבל צריך להחליט מה עדיף, דיבורים נעלים או תכל'ס. הטפה להתנדבות או שאנשים ייקחו את נושא השידוכים ברצינות, ויזיזו את עצמם. זה נהוג בחברה החרדית, וזה עובד מצוין. שם, כ-ו-ל-ם מתעסקים כל היום בשידוכים, כי שם הרבנים מעודדים את דמי השדכנות הגבוהים, ואדרבא - משננים באוזני הציבור שזה התשלום הכי כשר והכי מוצדק והכי ישר והכי ראוי והכי הוגן, וגם מתרים, שאי פריעת החוב מעמיד בסכנה את שלום הבית של הזוג הצעיר, ואין חוכמות. השידוך הצליח? יש תקנות ברורות ומפורטות כמה ולמי, ומיד. בחברה החרדית לא ממציאים את הגלגל ולא סומכים לא על ניסים ולא על חסדים. גם שם מתפללים בעמוקה, וגם שם מאמינים שהשידוך נקבע מלמעלה, אבל מילת הקסם "השתדלות" מבטיחה למי שעושה שידוך מעטפה נאה של בין 700 ל-2,000 דולר מכל צד, פלוס מחמאות, כבוד והכרת תודה. האמת היא שהניסיון לשדך כרוך במאמץ גדול, בסיכון החברוּת, בהמון טלפונים, בבזבוז זמן ובסבלנות אין סופית, ואי אפשר להכריח אנשים לגמול חסדי דווקא בתחום הזה. כדי שאנשים יקדישו לכך אנרגיות, הם צריכים לדעת שיש תמורה לאגרה. מאז ומעולם שדכנים פעלו והתאמצו בגלל שקיבלו תמורה כספית הולמת, וכמו שההורים משלמים על מקרר ועל תזמורת ועל חדר שינה, יתכבדו וישלמו גם על השידוך. הרבנים חייבים להתערב אירוסין זה כמו לידה. רגע אחרי ה"מזל טוב" שוכחים את כל הכאב והנדרים. הורים שרק לפני חודש הצהירו שהם מוכנים לתת ה-כ-ל תמורת שידוך לבן-יקיר-לי שלהם, מסתפקים בזר פרחים עם כרטיס תודה לשכן ששידך, ויש לכך הרבה סיבות. למשל, שפתאום נראה להם ש"מה בסך הכל הוא עשה? כמה טלפונים". כבר שכחו שהשכנים האחרים לא עולה בדעתם לעשות בסך הכל כמה טלפונים. למשל, שלא מתחשק לשלם על משהו שכבר במילא קיבלו. למשל, שהם עומדים עכשיו בפני ה-מ-ו-ן הוצאות ורק מחפשים איפה אפשר לחסוך. כצדיקים ידועים הם הרי מאמינים ש"השידוך משמים ובמילא היינו מגיעים אליו, והשדכן הוא רק שליח, ובעצם, בזכותנו הוא זכה במצווה". ובכלל, אולי זה הוא שצריך לשלם. בקיצור, בלי התערבות רבנים זה לא יילך. הכסף הזה אינו תורם כלום למשפחות הזוג שהתארס, אלא לאחרים שעדיין רווקים. הוא פחות תמורה על השידוך שנעשה, ויותר כלי דרבון לשידוכים הבאים. נחוץ מישהו מחוץ למשפחה המאושרת, איזו סמכות רבנית עליונה בעלת ראייה מרחבית ולטווח ארוך, שתחייב את המס החברתי הזה, ותקַבֵּע בתודעה הציבורית שלשדך זה מאד כדאי ומאד מאד שווה. הבעל של החברה הנשואה לא משתף פעולה? נסו 2,000 דולר, ותראו איך בחור ישיבה ביישן הופך לשדכן עירני ומתוחכם. הזוגות הצעירים לא בעניין? הבטחה להמחאה מכובדת תגרום להם לסמס אין-ספור הצעות לחברים ולחברות הרווקים שלהם. אגב, הצדיקים שמתעקשים לשדך אך ורק לשם מצווה, מוזמנים לתרום את הכסף לצדקה. פורסם לראשונה בעיתון "בשבע".

למעלה