שוב יש לי שאלה באמת קטנטונת:

מיכי 10

Member
שוב יש לי שאלה באמת קטנטונת:

האם נכון לומר משפט כזה: "תיארתי לי שזה מה שתעשה."

או שצריך לומר: "תיארתי לעצמי שזה מה שתעשה."

מיכי 10

Member
ועוד תמיהה קטנה:

תוך כמה שבועות, שמעתי שלוש פעמים מילה מוזרה, שנראית לי לא תקינה:

שמעתי ברדיו קטע משיחה על הצגה, ומישהי דִּברה על תִּפְאוֹרָה. הופתעתי מאד, כי אני יודעת שיש לומר תַּפְאוּרָה.
כמה ימים לאחר מכן, סיפר לי חבר, ששולט היטב בשפה העברית, על התִּפְאוֹרָה בהצגה מסויימת. כששאלתי אותו אם זאת לא טעות, הוא כעס עלי, אז הופתעתי וויתרתי.
ואתמול שוב דיבר מישהו ברדיו על תִּפְאוֹרָה.

מה קורה? למה אנשים טועים במילה כה פשוטה?

או שיש החלטה של האקדמיה שמכשירה גם את הצורה השנייה?

Mits Petel

New member
על מה התמיהה?

כמו שיש אנשים שאומרים maxshev ויש אנשים שאומרים mexashev.
אלה רגילים כך, ואלה רגילים אחרת. זה כל הסיפור.

בעניין שאלתך על החלטה של האקדמיה בעניין: אני לא יודע, וזה גם לא ממש לווריאציה שקיימת בציבור. כמעט אף אחד לא
משנה את ההרגלים הלשוניים שלו בגין החלטה כזו או אחרת של האקדמיה...

מיכי 10

Member
תודה. אבל אתה בלשן, נכון?

ולא לשונאי. זה נכון?

(לדוגמה שלך אני יכולה להוסיף על אותו משקל גם את maghets לעומת megahets. לא יודעת אם התעתיק נכון).
אבל השאלה בכל זאת אם זה תקין, תִּפְאוֹרָה. ואם אתה בלשן, אתה בטח מכשיר את הצורה הזאת ללא בעיות.

לא חושב שזו צורה תקנית

וגם לא שמעתי אותה מעולם
אני יכול רק לשער שהטעות נובעת מהדמיון למילה "תפארת", ועוד יותר לגירסה תִּפְאָרָה שמוכרת כבר בלשון המקרא
הצורה "תיפארה" אמנם אינה בשימוש כיום, אך מוכרת היטב מהפיוט "אדון עולם": וְהוּא הָיָה וְהוּא הוֹוֶה וְהוּא יִהְיֶה בְּתִפְאָרָה
הפיוט זכה לפרסום רב גם בקרב ציבור שאינו אמון על המקורות בזכות הלחנתו וביצועו ע"י עוזי חיטמן ובעקבותיו זמרים וזמרות נוספים, ואולי זה מקור הבלבול

מיכי 10

Member
תודה, ונחמד, אך לא נראה לי.

מעניין שגם אני חשבתי על מילה קצת דומה: תִּשְׁבַּחַת (=תִּשְׁבָּחָה), ובעיקר בצורת הרבים שלה(‌ן): תִּשְׁבָּחוֹת.
אבל אני לא באמת מאמינה שהאפשרויות האלה נכונות. המילה "תִּפְאוֹרָה" בכל זאת לא ממש דומה להן, ולא עולה בדעתי בינתיים מילה אחרת באותו משקל בדיוק.

כפי שאמר פרויד (בעניין אחר)

לכל טעות יש איזושהי סיבה נסתרת
אמנם אינני מכיר את הצורה שהזכרת, אבל אם היא אכן נפוצה מעניין לחקור את מקורה
ההשערה שהעליתי נראית לי די הגיונית, כסוג של תיקון-יתר או ניסיון לדבר בשפה גבוהה - אבל נחכה לתיאוריות נוספות

מיכי 10

Member
לא בטוחה שֶׁיגיעו עוד תיאוריות, אבל טעות

פרוידיאנית היא רעיון מעניין לחשוב עליו.

למעלה