שומנים בריאים

ma me1

New member
שומנים בריאים

שלום.
אני טבעונית. הייתי אצל תזונאית לא טבעונית שאמרה לי לאכול המון טחינה מלאה, אגוזים, שקדים ושמן זית.
שאלתי אותה אם היא בטוחה שזה לא יותר מדי שומן רווי ושבכל מקום אני שומעת שרצוי להגביל את צריכת השומנים היומית אך היא טענה כי זה חיוני להעלאת הכולסטרול הטוב ושאני חייבת לאכול מהם הרבה. הייתכן? אני פועלת לפי דבריה, אבל לא מצליחה להוציא מהראש את האפשרות שהיא טועה ושאני בעצם צורכת יותר מדי שומן רווי שיעלה לי את הכולסטרול הרע (שהוא גם ככה גבולי :\)
בנוסף, האם יש ויטמין די טבעוני?
תודה!:)

ladybug6

New member
היי, ברוכה הבאה

שומנים מהצומח הם בריאים וחשובים מאוד, אבל גם לא צריך להגזים איתם.. מה זה "המון"? כמה כפות טחינה מדוללת, חצי אבוקדו וחופן קטן של אגוזים נשמע לי בגבולות הסביר (למי שאין בעיות משקל).
בכל מקרה, השומנים האלה הם שומנים לא רוויים, שעד כמה שידוע לי נחשבים לבריאים ולתורמים נגד מחלות לב.. כך שהיא לא טועה בגדול, אבל הפאניקה סביב העניין נשמעת לי קצת מוגזמת.

ההצעה הכי טובה שלי אליך היא ללכת לתזונאית שכן מבינה בטבעונות, כי נראה שהתזונאית שהיית אצלה לא ממש מבינה מה הדגשים לתזונה טבעונית מאוזנת, וחבל שהיא תלחיץ אותך לחינם בנושא אחד ואולי תזניח נושא אחר.
רשימה של אנשי מקצוע מתאימים יש כאן:
http://www.gary-tv.com/garymain/?page_id=3443

ויטמין די טבעוני אין בארץ, אבל אפשר להזמין מחו"ל:
http://vitashine-d3.com/
או מאתר iherb
שניהם עושים משלוחים לארץ

vegetalien

New member
היא בהיסטריה.

HDL הוא ביומרקר הרבה פחות אמין מ- LDL, ונשמע אצלך שהאחרון גבולי. לדעתי, כדאי לקחת דברים בפרופורציות. הורדת ה- LDL הרבה יותר חשובה מהעלאת ה- HDL, ככל הנראה.
בשביל זה אפשר לאכול שומנים בריאים (ולא, לא צריך להגזים גם בהם. עפ"י איגודי התזונה השונים, מומלץ לא לחרוג יתר-על-המידה מ- 30% קלוריות משומן), כמו אגוזים למיניהם, זרעי פשתן, טחינה ואבוקדו.
על שמן זית לא הייתי ממליץ, לפחות לא ביד רחבה. אין שם כלום חוץ מקלוריות, וחבל.
כמו-כן, מאכלים נוספים שיכולים לעזור להוריד LDL הם קטניות על כל סוגיהן, וכן ירקות ממשפחת המצליבים והשומיים.
HDL, אגב, ניתן להעלות גם ע"י אימוני אירובי.

ויטמין D טבעוני - קיבלת עצה טובה מהמנהלת.

ma me1

New member
תודה לכם...

זה באמת נראה לי מוזר לא להגביל בכלל שומן (למרות שמשקלי תקין)..ואני גם חושבת ששמן זית זה מיותר לחלוטין.
כנראה שהגיע הזמן לעשות קצת ספורט.
תודה:)

marx04

New member
ספורט הוא תמיד מאד מומלץ ורצוי

שלום לך,

פעילות ספורטיבית היא רכיב חיוני וחשוב לאורח חיים בריא.
לכן אם אינך עוסקת בפעילות ספורטיבית, בהחלט רצוי מאד שתשלבי במהלך השבוע לפחות 2-3 פעמים של פעילות ספורטיבית מאומצת בת שעה בכל פעם לפחות.

אני חולק על הדעה לפיה שמן זית הוא מיותר.
אין ספק שהוא לא הכרחי, אבל זהו רכיב מזון טעים ובריא (במידה).
לא ברור לי כיצד תוותרי עליו במאכלים ובבישולים שמחייבים שמן. הוא בוודאי עדיף (לדעתי) על כל שמן מזוכך.
לעניות דעתי, אם את חוששת מעלייה במשקל, כדאי שתבדקי את מישור הפחמימות והסוכרים, שהוא בעייתי אצל לא מעט אנשים.

בברכה,

אורי.

marx04

New member
חבל

שלום לך,

אם כבר משהו נראה לי מיותר, אז זה לבשל ללא שמן.
הגוף שלנו זקוק גם לשומנים, ואינני מוצא כל סיבה לקצץ בצריכתם ב"אכזריות".
שמן הוא רכיב מזון טעים מאד, שמוסיף המון לסלטים ולתבשילים.
אני מודה שלא פעם אני מזדעזע מכמויות השמן האדירות שאנשים צורכים, אבל מנגד קשה לי מאד להעלות על דעתי בישול מזון ואכילת מזון ללא כל שמן.
באופן אישי, אני משתדל שלא לטגן מנות שלמות בשמן (כגון: לביבות, סופגניות, פלאפל וכו'), אבל בהחלט מטגן רכיבי מזון בשמן שהם חלק ממנה שלמה (למשל: טיגון בצל, שום, זרעי כמון וכו'), ואני בהחלט מוסיף שמן (במידה) לתבשילים שונים ולסלטים.
אני משתמש בעיקר בשמן זית.

אגב, יכול להיות שהתזונאית התרשמה מהתזונה שלך ומבדיקות הדם שלך (אם יש כאלה) שאת אינך אוכלת מספיק שומנים, ולכן המליצה לך לאכול רכיבי מזון שמנים ללא הגבלה.

בברכה,

אורי.

marx04

New member
כעקרון אלה רכיבי מזון מצויינים

שלום לך,

בהחלט יתכן.
כעקרון, טחינה מלאה, אגוזים, שקדים ושמן זית הם רכיבי מזון מצויינים.
באופן אישי אני צורך אותם על בסיס כמעט יומי.
השאלה היא כמה זה "המון" (האם זו המלה שהיא השתמשה בה ? - זה נשמע לי מאד לא מקצועי) ?
מה שלא כתבת זה הגובה והמשקל שלך.
האם את סובלת מעודף משקל ? האם את רזה במיוחד ?
אלה נתונים שאמורים להשפיע על היקף הצריכה של רכיבי המזון הללו.

הנה מספר דוגמאות למאכלים בריאים, שכוללים את רכיבי המזון הנ"ל:
סלט ירקות עם זרעי חמניות, זרעי פשתן כתושים או טחונים, לימון ושמן זית + מלווה בטחינה משומשום מלא;
לחם מקמח חיטה/כוסמין/שיפון מלא מרוח בנדיבות בטחינה משומשום מלא;
נשנוש בין הארוחות בדמות תפוח עץ יחד עם 6-8 שקדים או 2-3 אגוזי ברזיל או 3-5 אגוזי מלך.

בברכה,

אורי.

ma me1

New member
היא אמרה ללא הגבלה

שאלתי אותה אם היא בטוחה, כי אני מסוגלת לאכול קופסת טחינה ביומיים שלושה ומנשנשת כל היום אגוזים ושקדים (שזה יוצא הרבה יותר מחופן או 40 גרם) וגם אבוקדו ופשתן, והיא אמרה שאין עם זה בעיה.
אני שוקלת 55 והגובה שלי 1.70, היא לא אמרה שאני צריכה לרדת או לעלות, המטרה לדעתה היא להעלות את הכולסטרול הטוב, אבל לפי מה שאני מבינה, גם שומנים בריאים מכילים כמות מסוימת של שומן רווי ולכן צריכה גבוהה שלהם תזיק.

marx04

New member
"ללא הגבלה" - מעניין

שלום לך,

על פני הדברים המשקל שלך תקין.
אינני יודע מה הרכב התזונה שלך ומה מראות בדיקות הדם שלך.
מכל מקום, ההמלצה לצרוך טחינה, שקדים ואגוזים ללא הגבלה נראית לי חריגה ומוגזמת, אלא אם כן התזונאית יודעת, למשל, שבכל מקרה את אכלנית קטנה מאד.
הנה נתונים על שקדים, אגוזי מלך וטחינה גולמית מלאה.

בברכה,

אורי.

למעלה