שומרת המחברות: סופרת רבי-המכר של הנוער הישראלי

יעלקר

Well-known member
מנהל

שומרת המחברות: סופרת רבי-המכר של הנוער הישראלי

קרין אהרון פיצחה את סוד הקריאה של הנוער הישראלי עם "שומרי המחברת", סדרת הספרים שכתבה. עתה ראה אור הספר השלישי בסדרה




קרין אהרון (צילום:  איילה ברק)


קרין אהרון (צילום: אייל

מאז ומתמיד אהבה הסופרת קרין אהרון לכתוב במחברות את הרעיונות שלה. בהתאם, היא מחזיקה עד היום מחברת לכל נושא. "כשהייתי קטנה כתבתי כל הזמן במחברות", היא מספרת בראיון מיוחד. "הייתי מאוד ביישנית ולא נתתי לאף אחד לקרוא. יש לי דברים שכתבתי מכיתה ב', שירים ומכתבים. יש לי ספר שהתחלתי לכתוב בכיתה ח'. הכתיבה הגיעה מתוך כך שהיו דברים שעברתי כילדה ורציתי לשנות. היו בי הרבה דברים שבערו בי ומצד שני הביישנות שלי מנעה ממני להוציא את זה החוצה. כתבתי עבור עצמי. יש לי ערימות של מחברות בבית. לא העזתי לבטא את זה בדרך אחרת חוץ מבעזרת כתיבה".

איך נולד הרעיון לסדרת "שומי המחברת"?
"היתה לי מחברת עם חלומות שבה כתבתי את כל הדברים שרציתי שיקרו. חשבתי 'איזה מגניב אם זה היה באמת קורה'. כשרציתי לכתוב ספר זה הדבר הראשון שקפץ לי לראש, לכתוב על מחברת שמגשימה חלומות".

את הרעיון הובילה ביתה הצעירה של אהרון, שלא אהבה לקרוא. "רציתי לכתוב משהו יחד איתה, לעשות איתה פרויקט שיחבר בינינו, ויגרום לה לחבב קריאה. אמרתי לה 'בואי נכתוב ספר שתרצי לקרוא, ספר שתאהבי'. יחד בנינו את העלילה, את הדמויות, את הסיפור. אני כתבתי והיא קראה ונתנה לי הערות וככה התקדמנו עוד ועוד עד שסיימנו את הספר".

השונית בסכנה (צילום: יחצ ידיעות ספרים)


השונית בסכנה (צילום: יחצ ידיעות ספרים)


הדמויות הראשיות בסיפור הם ירדן ודניאל, שהם ילדיה הגדולים של אהרון. "ידעתי שזה יצחיק אותה ויהיה לה מגניב לצחוק בהומור משפחתי על האחים שלה. בגרסה הראשונה של הספר היא, האחות הקטנה, היתה המספרת. כתבתי את זה עבורה, מנקודת המבט שלה. כסיימתי אמרנו נשלח את זה להוצאות. אף פעם לא כתבתי לגיל הזה ולא ידעתי אם אני כותבת בסדר לגיל נוער צעיר, כי עד אז כתבתי רק למבוגרים".

ברגע בו אהרון החליטה לשלוח את הספרים התחילה מגפת הקורונה והכל קפא. ספרה הראשון למבוגרים "גנים טובים" ראה אור ב-2019 וספרה השני "הדשא של השכנה" ראה אור ב-2020. את התשובה החיובית על "שומרי המחברת" היא קיבלה המוצאת ידיעות ביולי 2020, והספר ראה אור ב-2022, שלוש שנים אחרי שסיימה לכתוב אותו.

צריך הרבה סבלנות.
"נכון. אבל כל כך נהניתי לכתוב אותו והחלטתי שאני רוצה שזה יהיה סדרה. ברגע שהספר הראשון יצא, השני כבר היה כתוב. העברתי את ההמתנה לספר הראשון בכתיבת הספר השני וזה נתן לי את המוטיבציה להתאמץ מאוד ברגע שהספר הראשון יצא, כדי שגם השני יצא".

המאבק על הגבעה הירוקה (צילום: יחצ ידיעות ספרים)


המאבק על הגבעה הירוקה (צילום: יחצ ידיעות

הספר השלישי ראה אור לאחרונה בעוד ששני אחיו הבכורים הם רבי-מכר מצליחים שמכרו אלפי עותקים במספר מהדורות מכובד. שומרי המחברת מספר על אחים תאומים, בן ובת שבגיל עשר מקבלים מדודתם מחברת. הדודה טוענת ששבט אבוריג'יני קדום הכין את המחברת במיוחד עבורם והעניק להם את הכוח לשמור על הטבע ועל בעלי החיים. כתאומים, בן ובת שנולדו ביום השוויון, 21 במרץ יש להם את הקסם והכוח לעשות זאת. האחים צריכים לשמור על המחברת ועל הקסם שלה אבל רק מה שהילדה, דניאל, תחליט לכתוב- זה מה שיקרה. בקשותיה יתגשמו בעוד שאחיה ירדן צריך לעזור לה. דניאל וירדן לא מסתדרים. הם שונים זה מזו אבל אין תאומים יותר שונים מהם. דניאל לא אוהבת להקשיב לחוקים ולכללים בעוד שירדן אוהב חוקים וכללים והניגוד הזה הוא מה שיוצר את העניין בהתמודדות שלהם עם המחברת. הסדרה כולה מצחיקה הודות לסיטואציות שטווה העלילה והיא גם מותחת, כי בסופו של דבר מדובר בילדים הרפתקנים ובלתי שגרתיים.

איזה תחקיר עשית לטובת הספר?
"למדתי הרבה על האבוריג'ינים. אוסטרליה נבחרה כי ההורים שלי גרו שם תקופה וכשבאתי לבקר אהבתי את אוסטרליה, את הטבע, את בעלי החיים, ואז נחשפתי לאבוריג'ינים ולעוגמת הנפש שהיתה להם. אף אחד לא מדבר על ביטול התרבות והקהילה האבוריג'ינית. חטפו להם ילדים ונתנו אותם למשפחות לבנות. ההורים שלי רכשו את הציורים שלהם וכל הבית שלהם היה מלא בציורי אבוריג'ינים. אלה דברים שליוו אותנו גם כשהם חזרו לארץ. אהבתי שהאבוריג'ינים מתייחסים לבעלי החיים בכבוד, נותנים להם מקום. הכי אהבתי שיש להם זמן חלום. מבחינתם זה זמן בריאת העולם, זה המקום שבו אלוהים ובני האדם נפגשים. ברגע שראיתי זמן חלום ואת המחברת מגשימת חלומות, ידעתי שאני רוצה לחברת את הדברים האלה ובמיוחד הרצון של האבוריג'ינים להועיל ולעשות טוב לעולם. זה התחבר לי עם הסיפור שרציתי ליצור. הכנסתי גם את הסימנים האבוריג'ינים כמו ציורי הקיר של האדם הקדמון, היו להם ציורים משלהם כי לא היתה להם שפה כתובה. היו להם סימנים מוסכמים שאותם ציירו על החול וכך תקשרו בין 500 השבטים שהיו".


את הסימנים האלה מלמדת אהרון במסגרת ההרצאות שהיא מעבירה בבתי הספר ברחבי הארץ. "שילבתי אותם כמובן בסיפור עצמו. חלק מהרמזים רואים הקוראים בספר ומגלים את המשמעות שלהם. השמות של השבטים בספר 'אל אורה' ו'מונרו' הם שבטים שהיו באמת באוסטרליה. ניסיתי לקחת כמה שיותר עובדות ולשלב אותם בסיפור ולהכיר אותם לילדי ישראל כדי להעשיר את עולמם בניגוד לתרבויות העולם או אפריקאים שיותר נחשפו בסיפורים, אפילו של דיסני. הכל התחבר טוב עם זמן החלום".

תעלומת השבט האבוד (צילום: יחצ ידיעות ספרים)


תעלומת השבט האבוד (צילום: יחצ ידיעות ספרים)


במהלך חג הפסח תחתום אהרון על ספריה ביריד בסטימצקי לב הארץ ותפגוש את קוראיה הצעירים יותר וצעירים פחות. "אני אוהבת את דרך המחשבה של הילדים. להסתכל על העולם מהעיניים שלהם. יש בזה אסקפיזם. אני רוצה שיהיה קליל וכייפי ואני חושבת שמגיע להם ספר איכותי שמדבר על הנושאים בצורה כייפית עם מחשבה. כשאני בונה את הספר אני משקיעה בבניה של כל קו עלילה והמידע שיש שם. בספר השלישי 'השונית בסכנה' התייעצתי עם ביולוג ימי ולמדתי את נושא השוניות ואיזה דגים יש באילת. רציתי לחשוף אותם לעולם המופלא שיש מתחת למים באילת. אני מנסה בספרים להראות להם שהם חלק ממשהו גדול ויש להם יכולת להשפיע על העולם".
 
למעלה