שונאי אמריקה, חלאס!

שונאי אמריקה, חלאס!

אמריקה זה קוקה קולה? את עלי הקוקה לא מגדלים באמריקה. אמריקה זה אימפריאליזם? הרומאים (איטלקים כולה) לא היו איפריה? "אבל רומים זה תרבות מערבית מסריחה!" אתם אומרים למה,בבל הייתה אימפריה מערבית? אולי האימפריה של אחשוורוש (מהודו ועד כוש!) הייתה תחילת האמריקניזם? "אמריקה זה רדידות!" טעות ידידי, הרדידות נמצאת אצל אנשים רדודים, ולא באמריקה. "אמריקה זה קפיטליזם!" טוב, אמריקה לא מדינת רווחה אבל יש בה מיסים, יש בה ממשלה (אמנם שפוטה מדי של בעלי הון אבל בכל זאת) ויש מכסי מגן על יבוא סחורות זרות. "אמריקה זה השטן!" טוב טוב "אמריקה רקובה ומושחתת!" שחיתות איננה תופעה אמריקאית, אלא א-נ-ו-ש-י-ת ריקבון זה עצוב אבל גם זה לא הומצא באמריקה. אחים שלי, תבינו, אני לא סוגד לאמריקה כי אני פשוט לא שותף לאמונה שקיימת תופעה כזו, שנקראת אמריקה. אנשים הם אנשים הם אנשים הם אנשים וכל ההבדלים בינהם גדולים ככל שיראו לכם הם שוליים וזניחים מול המכנה המשותף לכולנו ומתמצה בשם "אדם".

,תגובה לאזרח כדואר הארץ

לסטודנט שוחר הסביבה- אני לא מסכים איתך. רוב האנשים אינם "אנשים" סתם אלא מושפעים מאד (!) מהתרבות האתנית-דתית-גיאוגרפית-לשונית וכו´ שאליה הם שייכים. לכן יהודי מישראל שונה מערבי ישראלי ומבושמני שחי באפריקה ומסיני שמתגורר בפקין וכו´, וזאת למרות שכולם אזרחים של אותו כדור-הארץ. ולגבי ה"הגנה" שלך על אמריקה: לדעתי הדוברים הקודמים לא תקפו את אמריקה, שכן ארץ זו היא דוגמא לערכים של דמוקרטיה, חרות, פיתוח טכנולוגי ורפואי ועוד (וגם לערכים שליליים רבים, כמובן...) . הם תקפו את התופעה השלילית שלפיה כמעט כולם אצלנו, ולא רק אצלנו, אימצו את התרבות האמריקנית, שהולכת ומחליפה, לפחות חלקית, את התרבויות המגוונות המרכיבות את החברה האנושית. לא מפריע לי ששותים קוקה-קולה (גם אני שותה זאת), אך מפריע לי שמילים אנגליות וביטויים אמריקניים חודרים כל הזמן לשפתנו ומחליפים מילים שלנו. כואב לי מאד שרוב האנשים כבר לא אומרים "שלום" או "להתראות" כאשר הם נפרדים זה מזה אלא מפליטים "ביי" (ברור לך מאיזו תרבות זה הגיע...). צורם לי מאד שרוב החנויות שנפתחות, בעיקר בקניונים, מאמצות להן שמות באנגלית (וחלק לא-קטן מהן כבר הפסיק לציין את השם בעברית. השלט כתוב רק באנגלית!) ועוד ועוד. לדעתי נגד השפעה תרבותית הרסנית זו יצאו כמה מהכותבים ןלאו דווקא נגד אמריקה עצמה. שמתי לב במפגשים שלי עם אספרנטיסטים בעולם שהרבה מהם חושבים כמוני. גם אלה מביניהם שמעמידים את "אזרחות העולם" מעל האזרחות המקומית (הם נקראים קוסמופוליטים.ויש גם כאלה בין דוברי האספרנטו) מחשיבים את התרבות המקומית ומתנגדים לטמיאה והתבוללות תרבותית. הם בעד הישארות השפות הקטנות, המנהגים המקומיים, תרבות השבט-הקהילה-העם-האומה וכו´. וחבל שהאימפריאליזם התרבותי (אני מדגיש: התרבותי!) האמריקני מאיים בפועל על כל הדברים היפים שהיו קיימים אלפי ומאות שנים.

../images/Emo88.gifשפה היא רק הקנקן!

אני מסכים שישנם הבדלים תרבותיים-לשוניים-דתיים ביני לבין ערבי בתימן או סיני בפקין, אך אני סבור שההבדל הגדול ביותר שמפריד בינינו הוא עצם האמונה שאנחנו שונים, נפרדים, רחוקים. ונגד האמונה הזו אני נלחם. ההבדלים בין תרבויות האדם השונות הם תהומיים ביחס לעצמם, אך הם כמעט זניחים מול הבעיות, התחושות והתשוקות המשותפים לכולנו. לכולנו בעיות של רוב ומיעוט. לכולנו מתח מיני בין נשים וגברים. לכולנו יש משפחה, בסידור כזה או אחר, ולאף אחד מאתנו לא קל לחוות את התפוררות המסגרות המסורתיות של החברה שלנו. המודרנה מפתה וכל שינוי מסוכן, אבל להגיד שזו אמריקה זה פשוט לתת את השם הלא נכון לבעיות שהן שלנו, של בני האדם. האנגלית אולי כובשת את הדיבור, אבל היא לא יכולה לכבוש את הלב. הדגמת שאנשים מפליטים ביי ביי וכבר לא אומרים להתראות. האם אינני יכול להפליט "להתראות"? האם אינני אומר לפעמים ביי ביי תוך שאני מסתכל בעיני מי שאני נפרד ממנו? הרי המשמעות אינה נמצאת במילים אלא ברגשות שלי! המילה ריקה מתוכן עצמאי! הרי יכולתי את רגשותי ומחשבותי אלה להביע בכל שפה אנושית! היצמדות לשפה היא היצמדות לקנקן, הדבר החשוב הוא התוכן של המחשבות, הרגשות והתודעה שאותה אני חולק עם אדם אחר.

interDist

New member
כפיית התרבות האמריקנית

ידידי היקר, אני מסכים איתך שלצאת נגד אמריקה עצמה זה מטומטם. זאת הארץ שלהם והמנהגים שלהם והתרבות שלהם. מי אנחנו שנבקר את הדרך בה הם חיים? אנחנו צריכים קודם לפתור את הבעיות שלנו, שלא חסרות לנו (סובלנות כלפי האחר, אולי? לדעת להבין שאדם דתי ואדם חילוני פשוט בונים את החיים שלהם בדרכים אחרות, אולי? להפסיק לטפח את האגו הישראלי, אולי?) אבל, העניין שמדובר כאן בנושא אחר לגמרי. אם אמריקה הייתה נשארת עם התרבות שלה ביבשת שלה, אין שום בעיה! הבעיה היא שהם מנסים לכפות אותה עלינו, ואנשים שוכחים שקיימת השפה שעברית, התרבות היהודית, הערכים היהודיים. מה אין לנו שפה משלנו שלהגיד "ווז אפ?" זה cool? מה אין מספיק מילים בעברית, שבמחסנים אומרים "טופ סטוק", "באץ´", "גרידינג" ו"קאסטומר סרוויס"? לגבי זה אצל זדורנוב היתה בדיחה (גם ברוסיה התופעה תופסת מימדים, והוא ממש לא סובל את זה): הוא הגיע למלון, ניגשה אליו עובדת והציגה את עצמה : "אדווייזר אופ האוזקיאפר". 20 דקות הוא ניסה להבין, מה התפקיד שלה במלון - בסוף התברר שהיא המנקה הראשית. תגידו, האם אתם רוצים שבחנויות ישאלו אותנו "את הצ´יז לסלייס לכם או בפיאס אחד?" או "יש לנו דבק טרנספרנט ויש סופר גלוו, לשני קוואליטי יותר גבוה". האם אתם רוצים שהילדים שלנו יראו ערוצים כמו cartoon network ויפנימו ערכים של הסדרה southpark? בגלל זה אנו אומרים, לא לכפיית השפה והתרבות האמריקניים עלינו. אתם רוצים להנות מהם? - סעו לארה"ב. כאן זה ישראל.

למגיב: יפה מאד

כל הכבוד על דבריך! קשה לי להאמין שיש מישהו שיסתור אותם! הדוגמא על המנקה במלון ברוסיה היא א-ד-י-ר-ה!

אין כפיית תרבות אמריקנית

אין כפייה של תרבות אמריקנית משתי סיבות: א. אין תרבות אמריקנית ב. גם אם נניח שיש תרבות אמריקנית אי אפשר לומר שהיא נכפית עלינו אלא שאנו מאמצים אותה! הסברים א. אין תרבות אמריקנית כי בארה"ב גרים 300 מליון איש חסרי תרבות אחידה, אמונה אחידה, גאווה אחידה, שפה אחידה. הם וואחד בליל עצום ומופלא ודוחה ומקסים של כל מחשבה ואמונה א-נ-ו-ש-י-י-ם. בכלל, אני בעצמי אינני שלם ויש בי קולות שונים ודעות ותחושות שונות לפעמים לגבי כל מיני דברים. אז לייחס איזושהי תרבות אחידה ל 300 מליון אנשים זה נראה לי רדוד ושטחי, אם מפרידים אותה משאר הששה מליארד. ב. אם הילדים שלנו רואים חרא בטלוויזיה זה בגלל שזה חרא מעניין, ומתאים לתקופה הקשה שעוברת עלינו. זה חרא שמשקף שאנחנו לא מצליחים להראות להם משהו יותר מושך, יותר גבוה, יותר נכון. ההימשכות שלנו לזבל רדוד ושפל זה הטבע האנושי שהוא בעיה אוניברסלית ולא יהודית או צ´רקסית או צרפתית, ולא נפתור אותה בעזרת חזרה ל"ערכי היהדות" אלא בחזרה לערכי האדם- להומאניזם מעמיק, לערכי הדמוקרטיה והמורכבות הרעיונית. אנחנו חיים על אותו הכדור לא רק עתידנו שזור זה בזה אלא עצם המציאות שלנו הכלכלית, התרבותית.. האם זה רע? תלוי בנו. אתה חש ששורשיך מחוברים לאוקיאנוס של החשיבה והעשייה והקיום היהודיים? זה בלתי נתפס, זה גדול יותר ממך. אני חש באותו אופן ששורשי התרבותיים, הביולוגיים, החברתיים, ההיסטוריים, האומנותיים, הטכנולוגיים- שזורים בכל תרבויות האדם שקדמו לי. מורשתי היא כל מה שבני האדם עשו וחשבו האנושות היא הלאום שלי (ואני לאומן!!!!) כדור הארץ שלי הוא מולדתי האהובה (ואני פטריוט!!!!) ליהודים, כמו לכל תרבות אחרת, אין מונופול על המוסרי והטוב. אני לא מחפש יהדות, אני מחפש את המוסרי והטוב שהם שאלות של בני אדם ולא של יהודים או אמריקאים או ערבים או הודים או בורמזים או שוודים או מרוקאים או ספרדים או אשכנזים או שחורים או דוברי יידיש או נכים או זקנים או מובטלים או תינוקות do you understand me? האל תפהמני? cxu vi comprenas min? אסקה וו קומפרה-מווא ? האם אתה מבין אותי?

כפייה או לא

אין כפייה ישירה של האנגלית האמריקאית על עמי העולם, יש רק כפייה עקיפה דרך אמצעי התקשורת. יש האומרים שהכפייה של השפה הארצות הבריתית נובעת מכך שהאליתה (עילית) התרבותית האמריקאית ובכלל, תושבי ארה"ב פשוט מסרבים לדבר כל שפה אחרת, חוץ משפתם הם, הם גם חושבים שכל אדם עלי אדמות הוא אדם רק אם הוא מדבר אנגלית, אחרת הוא ברברי ולצערנו רבים וטובים נכנעים למצב אבסורדי זה מתוך התרפסות, סיבות כלכליות וחיקוי. אפילו אספרנטיסטים עושים את זה ועליי להודות שגם אנוכי לא פעם חטאתי חטא זה. אולי ההתרפסות , החיקוי והשימוש המיותר בביטויים באנגלית, אצל הרבה מאד עמים היא המחלה החמורה ביותר של פסיכולוגיה המונית היום בעולם. אף אחד לא חסין מפניה. אך לצערנו היא לא מובילה לכיוון שאני מזדהה אתו של "כל העולם הוא מולדתו המשותפת של כל האנושות", אלא שהאנגלית הכביכול אוניברסלית, היא כלי שרת בידי לאומנים, טרוריסטים וכו´. תחשבו על זה. יובל אבני

התיוונות היא עניין אנושי

יובל יקר, מכיר את המונח "מתיוונים"? מתיוונים קיימים בכל חברת מיעוט, והם נוטים להתבוללות עם הכוחות החזקים של התקופה- בין אם זה חברת הרוב או המעצמה התורנית. זה קרה לערבים ישראלים עד אוקטובר אלפיים זה קרה להרצל וידידיו המתבוללים עד שנתקלו בזוועות הקסנופוביה המכונה "אנטישמיות" המעצמה התורנית של היום היא "אמריקה", ואינני חושב שלהתאהר"ב זה בהכרח דבר שלילי, כמו שחזרה בתשובה אינה בהכרח דבר חיובי. אדם יכול להיות חכם ומעמיק והומאני ומוסרי ו"אמריקני" ואדם יכול להיות חשוך ולאומני וטיפש ו"יהודי" ולהיפך כמובן אמריקניות אינה תכונה כלל, ולשפוט אוכלוסייה שלמה על פי הסטיגמה של "תרבותה הנחותה" היא, בעיני, מעשה אומלל מאוד. אינני מעריץ את אמריקה- אני מעריץ אנשים ותופעות בתוכה כפי שאני מעריץ אנשים ותופעות בכל העולם, שהוא מולדתי ושורשי, כאמור. ברור לי שככלל ל"אמריקנים" אין כוונות ללמוד אספרנטו ולהקים את רפובליקת כדור הארץ של כל בני האדם, אבל זה טבעי ולאומני ואנושי מצידם לחשוב ככה, בטח לא משהו שאשנא אותם "ואת תרבותם" בעבורו. הכי הרבה- אחוש חמלה כלפי התינוקות שנשבו בידי הלבנים של האפרטהייד, וגדלו להיות כמותם. אתה בטח יודע כמה קשה לחזור בתשובה מהדת אליה נולדת... כולנו בני אדם, אפילו אם יש ביננו כאלה שהם עדיין עוורים מכדי לראות את אנושיותם של אנשים אחרים. חמלה והזדהות- זה כל העניין.

טרקן

New member
התיוונות

תהליך קליטה של מילים משפות אחרות היה מקובל לאורך כל ההיסטוריה ואינני רואה בו כל פסול הנה קחו דוגמא מילים עברית שמופיעה כבר במשנה- כותונת,אצטדיון- במקור יוונית או נגיד טרקלין שמקורה בלטינית אלו מילים שהפכו להיות ממש עבריות כבר לפני אלפיים שנה, לכן אני לא רואה סיבה שביטויים אנגלו אמריקניים או מכל שפה אחרת יקלטו בשפתנו

למעלה