שונות (ואריינס) בפוקר

shaywh

New member
שונות (ואריינס) בפוקר

אוקיי, נתחיל בלספר לכם על darkai il. זה משתמש שלא כ"כ פעיל בפורום ושחקן סופר טורבו מצויין. כשאני אומר מצויין אני לא מתכוון סתם אלא שבאמת כל מהלך שהוא עושה מחושב עד הסוף, יש לו חשיבה מהירה, המון ידע ולא במקרה הוא היה הרבה זמן עם כוכב ליד השם שלו בשארקסקופ. עכשיו תיכנסו http://www.sharkscope.com וחפשו אותו בפול טילט. על כל חלק שיורד בגרף שלו תסתכלו לאורך כמה משחקים זה התרחש. זה דאון-סווינג. זה קורה גם כשאתה שחקן מצויין שטוחן את הרמה שלו ומשחק סיט אנד גו של שולחן אחד. אתה עדיין יכול לתת רצף של 400 משחקים שיהיה מתחת לתוחלת שלך ויפסיד. לא ארבע, 400. אז מה קורה פה? השונות. varience. כל משתנה מקרי (מי שלא יודע מה זה לא משנה כרגע) אנחנו מתארים ע"י תוחלת ושונות. תוחלת (בפוקר EV=תוחלת הערך) אומרת מה הערך הממוצע שלו על פני אינסוף חזרות והשונות מתארת את רמת הפיזור של הערכים מסביב לתוחלת. ככל שהיא גדולה יותר ביחס לתוחלת ככה הערכים השונים שנקבל בפועל צפויים להיות רחוקים יותר מהתוחלת. זה כמו ההבדל שבין 4,5,6 ו 3,5,7. אלה שתי סדרות נתונים עם אותו ממוצע רק שאחת מפוזרת יותר מהשנייה. איך זה מתבטא בפוקר? בפוקר יש לנו הרבה משתנים מקריים שונים. היריב שתקבל במשחק אונליין הוא משתנה מקרי. היד שתקבל. סוג הפלופ שיצא ביחס ליד שלך. הצבע של הקלפים שיצאו אחרי שתיכנס אול אין בפלופ. כמות הכסף שתרויח במהלך המוצלח שעשית. לכולם יש תוחלת מסויימת שאפשר לבטא וכנ"ל לגבי השונות. בכל יד אנחנו מגרילים מחדש הרבה משתנים מקריים שונים ומתחילים מחדש. איפה הקאץ'? ככה- בסדרה של משתנים מקריים בלתי תלויים (כלומר שכל אחד מהם לא תלוי בשני ומוגרל בנפרד) שונות הסכום שווה לסכום השונויות. זה משפט מספיק חשוב בשביל שאני אחזור עליו שוב- השונות של הסכום שווה לסכום השונויות. במונחים שמעניינים אותנו כאן- שונות סכום הכסף שתרויחו מסדרה של מהלכים נפרדים (למשל, מאול אינים נפרדים) שווה לסכום השונויות של כל המהלכים בנפרד. היא לא מתמזערת, היא לא נעלמת בטווח הרחוק. להיפך. היא גדלה ביחד איתו. ככל שתשחקו יותר ידיים על יותר כסף ככה החשבון שלכם יספוג טלטולים גדולים יותר. בריאן טאונסנד למשל, אחד השחקנים הכי טובים אונליין רץ פעם 8 מיליון דולר מתחת לEV. איסילדור1 רץ בסשן יחיד ב3 מיליון מתחת לתוחלת מול בריאן האסטינגס ואפקטיבית איבד את הבנקרול שלו. על התאמות לשונות והשינויים ברמה שלה אני אכתוב פוסט נפרד.
 

shaywh

New member
שינויים ברמת השונות והתאמות למשחק

סיכום קצר של הפוסט הקודם- ככל שתשחקו יותר ידיים ככה סדרי הגודל של המרחק המוחלט שלכם מהתוחלת צפוי לגדול וזה אומר שבאותה רמת סבירות של שינויים ביד הבודדת יותר ויותר דברים חריגים יקרו בסדר גודל יותר גדול. דברים חריגים זה למשל כשאתה פייבוריט של ארבע לאחד ומפסיד ארבע פעמים רצוף או מנצח שמונה מתוך תשע כאלה. אחרי שאתה מבין למשחק שלך יש גם שונות, מעבר לתוחלת הרווח, הגיע הזמן לעבור לשלב הבא. מתי השונות של התוצאות שלנו גדלה? כשמשחקים יותר אגרסיבי, כשמשחקים בשולחנות יותר קטנים (ובהתאמה משחקים יותר ידיים), כשעולים ברמה והשחקנים האחרים יותר מאלצים אתכם לקחת יותר החלטות על יותר כסף ויותר בליינדים כל פעם. כשמשחקים משחקים עם שונות גבוהה. שזה כל המשחקים שיש בערך.
כשמשחקים עם פחות בליינדים ומשאירים יותר דברים לריצה של הקלפים. אפשר לתאר את זה ככה: ככל שתנסו יותר לשאוב חלק מהכסף שמסתובב שם אליכם ככה השונות שלכם תגדל. מי אמר איגור?
אז איך מתאימים את עצמנו? מבינים שהשונות קיימת ולוקחים אותה בחשבון. קשה לדעת באיזה רמות ומשחקים שחקן בטילט ישחק אבל בזמנים שבהם אתם שולטים בעצמכם תדעו שקיים שיקול נוסף. לא רק כמה כסף אתם מנסים להרויח (=תוחלת הרווח), אלא גם השונות שלו והיכולת שלכם לספוג אותה. תדעו שמהרגע שאתם משחקים יותר משתי ידיים דברים משונים מתחילים לקרות ושמהרגע שאתם משחקים קבוע מה שמשונה וחריג זה זמן שבו לא קורים דברים מוזרים. ככל שתשחקו יותר ככה הרצפים של הסטייה מהתוחלת צפויים להיות ארוכים יותר. תבינו שדברים משונים זה לשני הכיוונים. אם יש לכם AA מול KK של מישהו אחר פעמיים זאת חריגה בדיוק כמו שכל פעם שיהיה לכם את הKK למישהו יהיה AA. רוצים לשחק ברמה שבה יש לכם מעט ביי-אינס בחשבון? סבבה, רק קחו בחשבון שמשחק עם שונות גבוהה יכול להפיל אתכם לקרשים מהר מאוד. אם תשחקו טייט בפול רינג השונות שלכם תהיה נמוכה בצורה משמעותית יותר מאשר משחק לוז אגרסיב ב6מקס שמשוחק באותם בליינדים. גם לגבי השוואות אול אין כשאתם לא מחוייבים לקופה. נניח שיש לכם AKs, אתם פותחים, מישהו אגרסיבי מעלה לכם ומישהו בטילט דוחף. אתם יכולים לדחוף ולבודד אותו ואתם יכולים לקפל. התשובה הנכונה לא תלויה רק בשאלה אם זה EV+, נניח שזה כן לצורך העניין בודאות גמורה. השאלה היא גם מה רמת השונות שאתם יכולים ומוכנים לקבל בחשבון שלכם ובהתאם לזה אתם צריכים לקבל את ההחלטה. ואת זה אומר לכם מישהו שאוהב את הAKs שלו. אם אתם משחקים הרבה מעל לרול ויש לכם מעט ביי אינים מאחורה זה שיקול חשוב לטובת הפולד. יש גבול לשונות שאתם יכולים להרשות לעצמכם. כמובן כמובן כמובן שאסור להגזים עם השיקול הזה. הוא משני ביחס לשיקולי הרווחיות אבל הוא קיים. ובכלל, כדאי שתחשבו גם על הרמה של הטילט. לא רק אם תוכלו להחזיק ברמה הזאת אלא גם מה יקרה אם תעלו רמה בטילט ולא תהיו מוכנים לזרוק זוג 4. מה תעשה לכם השונות אז? אתם צריכים שהחשבון שלכם יהיה מסוגל לספוג גם את זה. ככה שגם אם תשחקו קאש עם 5.5 ביי-אינס בחשבון (ותחזיקו מעמד ותרויחו בסדר) זה לא יחזיק בטילט ויתרסק לכם החשבון ומכלתחילה היה עדיף לשחק רמה מתחת כדי שבטילט לא תעלו לרמה שקטלנית לכם.
 

Shaycus

New member
זה מאוד מעניין

טוב שלמדתי הסתברות והסקות סטטיסטיות בשביל להבין את זה יותר לעומק מאשר הפירוש של המילה שונות עכשיו לשאלה שלי, מה הכוונה במשפט: " השונות של הסכום שווה לסכום השונויות. במונחים שמעניינים אותנו כאן- שונות סכום הכסף שתרויחו מסדרה של מהלכים נפרדים (למשל, מאול אינים נפרדים) שווה לסכום השונויות של כל המהלכים בנפרד. היא לא מתמזערת, היא לא נעלמת בטווח הרחוק. להיפך. היא גדלה ביחד איתו " אני מבין את השיוויון בין 2 הדברים האלה מנוסחאות שלמדתי אבל למה זה כל כך חשוב שתחזור על זה פעמיים, מה מסתתר כאן מתחת שאני מפספס? בעצם למה כשאני לא מוכן לספוג טלטולים עזים אני אעדיף לקפל AK אם הרימו לי לאול אין? ולמה אם אני משחק עם מעט בייאין אני אעדיף לשחק חלש יותר? (רק לצורך הבהרה אישית שלי - שאתה אומר מעט בייאין אתה מתכוון שאם הבליינדים הם 1-2 שקל אז אני נמצא עם גג 40 שקל זאת אומרת מקס' 20 בליינדים או לצורך העניין נניח אפילו 30 ביג בליינדים?)
 

shaywh

New member
הבהרות

מהסוף להתחלה. במעט ביי אינים אני מתכוון למה שיש לך בבנקרול. נניח אם אתה יכול לספוג את זה שיעשו לך שלושה סאקאאוטים רצופים באול אין או שלא. אם אתה לא מסוגל לספוג דברים כאלה אז עדיף שלא תכניס את הכסף כשאתה פייבוריט קטן (נניח 38% מול שני יריבים כשאתה עם האס קינג. גם מול יריב אחד בטילט שידחוף 44+ אס מלכה אוף+ אס עשר סוטד+ אתה פייבוריט קטן מאוד, קצת יותר מ51%) והשקעת שלוש בליינדים בקופה. ההשוואה עם האס קינג היא נכונה. אבל נכונה בתנאי שאתה מסוגל לעמוד בזה שהיא תפסיד. לגבי סכום השונויות. מה שמסתתר כאן זה בטווח הארוך הגודל של הסטיות שלך מהתוחלת צפוי לעלות. אם יש הסתברות מסויימת שתרויח 20$ פחות מהתוחלת על פני X ידיים אז כשתשחק 10X ידיים יש אותה הסתברות שתרד ב200$. לגבי ההסתברות כאן וזה שהיא שווה, זה ניתוח שלי אם הבנתי נכון את המשמעות של העניין. זה לא מה שלמדתי בפירוש בקורס סטטיסטיקה כי כמובן הוא לא התייחס לפוקר וחבל... לא בטוח שזה נכון ואולי נכון להגיד שהסטיית תקן גדלה פי שורש עשר (שים לב שסכום של מ"מ תמיד מתפלג נורמלית). אם ככה זה לא אומר שכל הרעיון מוטעה אלא רק שהנתונים של הדוגמאות מטעים אבל אני אשאר איתם לנוחיות. למה זה משמעותי? נניח שיש לך רק מאה דולר ותוחלת הרווח שלך על פני 10X ידיים היא עוד מאה דולר. איזה סיכון אתה מוכן לקחת שתאבד את כולם? מה שהיה מעצבן כשהפסדת עשרים דולר על בד ביטים הופך להיות איום אמיתי על הבנקרול שלך בטווח הארוך, במיוחד כשאתה ישראלי ולהפקיד זה סיפור מהתחת. מכאן זה תלוי בך איזה רמת סיכון אתה מוכן לקחת. הדגש כאן הוא בעצם על להבין את החלק של הסיכון בקלישאה הידועה והמוצדקת של סיכון מול סיכוי.
 

Shaycus

New member
מעולה

תמיד כיף לקרוא הודעות כאלה שמעשירות את הידע גם בתחום הפוקר וגם בידע ההסתברותי אם יש מקצוע מעניין אז זה הסתברות, הרבה מאוד דברים מהחיים נמצאים בקורס הזה
 

boca

New member
לא מוצא את הרלוונטיות בפוקר אונליין

הידע ששטחת בפנינו בהסתברות מעניין ומרחיב אופקים. קצת קשה לי למצוא את הרלוונטיות שלו לשולחן הפוקר במשחקי אונליין. בהקצבת הזמן שניתנה לשחקן כדי להגיב, ממש אין זמן להתחיל לחשב הסתברויות מעבר לחישוב אאוטים וסיכויי קופה, שלא לדבר על מולטי-טייבלינג שם בכלל קשה לעקוב. ההרחבה בנושא השונות יכולה אולי להסביר את העליות והירידות ולתת מעט אופטימיות לשחקנים בדאון (או שחקנים חדשים). מעבר לזה קשה לי להבין איך אני לוקח את המידע הזה, מתיישב איתו בשולחן ומפיק ממנו רווחים.
 

shaywh

New member
ובכן

קודם כל תודה. חוץ מזה, ברגע שמישהו משחק מחוץ לBRM אבל רוצה לשמור על החשבון שלו זאת תפיסה נוספת שהוא צריך לפתח לדעתי. לא קשה לזהות מהלכים שמביאים לשונות גבוהה, למשל כשמישהו דוחף אול אין לפניך זה סימן טוב לאחד כזה... אתה לא אמור להתחיל לחשב את השונות כי זה קרוב לבלתי אפשרי באמת. אבל אם תפתח תפיסה שלה תדע איך לצמצם אותה. אם לתת דוגמאות בסיסיות- אני לא אקפל AK לפני הפלופ כשאני משחק ברמות נמוכות מספיק שלא אכפת לי מהכסף. אבל נניח שזה NL50 ויש לי 125 דולר בחשבון. במקרה הזה אם מישהו עם ערימה מלאה ילך אול אין לפני שתורי לדבר אני כנראה אקפל כי אני לא אהיה מסוגל לספוג את התנודות שמהלכים כאלה יביאו לי. זה לא מידע שמיועד להפקת רווחים ישירה אלא לצמצום התנודות. בפוקר כמו במקרו כלכלה המטרה היא שהצמיחה שלנו תהיה כמה שיותר חלקה כי החלק של הירידה הוא אף פעם לא כיף.
 
למעלה