שו"ת בענייני אבולוציה.

שו"ת בענייני אבולוציה.

לצורך חוברת שאני העורך שלה (שאפשר לומר עוסקת באבולוציה לדתיים), נתבקשתי לכתוב נספח בעניין הצד המדעי של האבולוציה. כיוון שאינני מומחה, אשמח באם תותחי הפורום יוכלו להעיר את הערותיהם על המסמך המצורף. אני חייב לציין שחלק גדול מהחומר מצאתי כאן בפורום נכבד זה, ועל כן תודתי.

בקיצור, אשמח אם תעירו הערות, כיוון שאני רוצה שההסבר שלי יהיה מדוייק ככל הניתן.

שתי הערות קטנות:

כעיקרון זה נראה טוב (אם כי אני בטוח שיש דברים שלא שמתי לב אליהם, ושיאחרים יוכלו למצוא.). אעיר רק בקצרה לגבי שני קטעים:

1) בלכ מה שנוגע ל"אבולוציה במעבדה", ראוי להזכיר את ניסוי האבולוציה באי. קולי שתוצאות-ביניים ממנו פורסמו ב-2008, ומראה היווצרות של יכולת חדשה בחיידקי אי. קולי ( למעשה, בקריטריונים של חיידקים, שאינם מקיימים רבייה מינית ולכן ההגדרה ה"רבייתית" של מין ביולוגי אינה תופסת לגביהם, לגיטימי לטעון שמדובר ביצירת מין חיידק חדש).
http://en.wikipedia.org/wiki/E._coli_long-term_evolution_experiment

2) לגבי המשפט הזה (עמ' 6):
"העובדה שבני-אדם גזרו.....אינה מעלה או מורידה מתקפותה המדעית". אני מסכים והייתי גם מדגיש שה"גזירה" היא גזירה לא מדעית ואפילו לא הגיונית מבחינה לוגית או פילוסופית. ה"דארוויניזם החברתי" היה ניסיון להשליך מנגנון ביולוגי על תהליכים חברתיים-תרבותיים - וזאת ללא כל עדות לכך שמדובר במנגנונים דומים.
למותר לציין שכל הנ"ל תקף בכל המדובר בנאצים, שהאידאולוגיה שלהם קרעה את החתיכות הנוחות לה מן האבולוציה (כמו גם מגנטיקה, מזרמים פילוסופיים מסויימים - ניטשה, רוסו - מתורות כלכליות, מההיסטוריה, מהדת הנוצרית ואפילו מהפיזיקה) וזרקה לפח את כל מה שלא התאים לה.

ותיקון טעות קטן. עמ' 4: "גילו נעמד" צ"ל "גילו נאמד".

תודה על ההערות.

לגבי 1, אני בדיוק קורא על הניסוי הזה אצל דוקינס. בהחלט ניסוי מרתק. אוסיף אותו, אם כי אני חושב שבדיוק בגלל הסיבה שמדובר בחיידקים כל לטעון שזה לא מין חדש. אגב, הניסוי הזה מדגים קפיצה של שתי מוטציות שונות, כאשר הראשונה לא הועילה השרדותית, אבל השניה יכלה להבנות רק על גביה.

לגבי 2, דווקא רציתי להדגיש שגם אם הגזירה היא מדוייקת מבחינה לוגית או פילוסופית- היא חסרת משמעות לגבי תקפותה המדעית של האבולוציה. זה פשוט לא יכול לשנות כלום. יש פה מוקש קטן וחביב, כי אני משתמש בטענה זו, כדתי, גם בכיוון ההפוך: תקפותה המדעית של תורת האבולוציה לא מעלה או מורידה מתקפותן של טענות פילוסופיות, ובכלל זה הטיעונים של דוקינס (שאמנם כמדען הוא לא רע, אבל כפילוסוף הוא ממש צולע) נגד אלוהים.

בכל מקרה, תודה על ההשקעה ותשומת הלב.

תראה,

עברה יותר משנה מאז שקראתי את הספר, כך שאני לא זוכר עכשיו דוגמאות קונקרטיות. באופן כללי, הוא מנתח באופן מאד שטחי וחובבני (שבדרך כלל מוביל אותו לשגיאות) את הפילוסופיה של המדע. מצד שני, גם בפילוסופיה של דתות הוא לא ממש מבין. זו לא חוכמה לקחת קריקטורה של האויב שלך ולהלחם בה, במקום באויב עצמו.

בכל מקרה, זה לא ממש הנושא של הפורום הכנבד הזה.

gadallmighty

New member
הערה

במקרה של הניסוי עם הזבובים מדובר בהשפעה של אוכלוסיית חיידקי המעיים על המאכסן,
כשהוסיפו אנטיביוטיקה העדפה המינית נעלמה.
זה שלעצמו הוא דוגמה נפלאה לקו-אבולוציה

אוכלוסיות שלא מזדווגות אלה עם אלה מעידות על מחסום רבייתי אפשרי
שבעתיד יוביל להתפצלות של המינים, תהליך בשם "ספציאציה".

תיקון טעות קטן, עמ' 5 : "בנות השישים" צ"ל "בשנות השישים"

gadallmighty

New member
ניסיון להסבר:

התופעה בזבובים היא דוגמא לאיך התהליך יכול להתחיל על יצירת מחסום רבייתי.
אבל משום שחוץ ממהשפעה של החיידקים על הזבובים (טיפול באנטיביוטיקה ביטל את העדפת בן הזוג,
החדרה של חיידק ממצע גידול א' לזבוב ממצע גידול ב' תגרום לשינוי העדפה בבחירת בני הזוג),
עוד לא ניתן לומר שהזבובים התפצלו.

לעומת זאת אצל מין של חילזון ימי, חופית (ליטורינה סקסטיליס), מצאו הבדלים גנטים בין מושבות נפרדות על אותו החוף.
ולמרות שע"פ רוב החופיות מתרבות עם הדומות להן לעיתים ישנם גם "בני תערובת" שלהם שרידות נמוכה יותר.

זמן

בעמוד 3 כתבת שלאדם ולשימפנזה ולגורילה יש אב קדמון משותף שחי לפני 8 מיליון שנה .

ככל שאני זוכר , לפי הרצאה של פרופסור יואל רק מאוניברסיטת תל-אביב , לאדם ולשימפנזה אב קדמון משותף שחי לפני 7 מיליון שנה , לאדם ולגורילה אב קדמון משותף שחי לפני 15 מיליון שנה.

( ולא 8).

deathcaster

New member
מעבר למה שנכתב כאן

יש לך הרבה שגיאות כתיב והגהה

אם תרצה, שלח לי בפורמט וורד את המאמר שלך במסר פרטי, אני אשמח לשפץ אותו.

למעלה