שז

Pixy led

New member
שז

אחותי הגדולה השתתפה בסדנת כתיבה של שז בעבר, וכבר אז נצתה סקרנותי בקשר אליה. יצא לי להתחיל בקריאת ספרה, "להחזיר את הפיות לארץ-ישראל", אך היא נקטעה מפני שאחותי נאלצה להחזיר את הספר לחברה ממנה שאלה אותו. בינתיים, למיטב זכרוני, דווקא התרשמתי לטובה. האם אתם/ן מכירים/ות עבודות נוספות שפרסמה? מה דעתכם/ן עליה? פיקסי-לד.

מורן א

New member
ריקוד המשוגעת - שז

השירים של שז רצופים שורות חזקות, תוקפות, לא מרחמות, אבל גם לא נעדרות אירוניה עצמית. במטאפורה אחת היא רואה את עצמה כדג מבותר המוגש לשולחן אוהביה; בדימוי אחר היא "אישיות הפכפכה ללא מצרים כדרורית נוירוטית מלאה מעצורים". בין חוויות היסוד החוזרות בשירים יש חוויית ילדות מקרינה של "גירוש" או של עקידה נשית בידי אב רומס ואם משתפת-פעולה ("קחי את הילדה ותנגבי לה את שרידי הזרע מסביב לפה"), אבל יש גם געגועים מאוחרים ליד המצליפה. רק בשירים ניתן לתקן בדיעבד את מה שהחיים לא יוכלו לתקן ("אכריח אותך להביט בי"). גם אלוהים של השירים הוא זהות הפכפכה, ספק כפילו של האב וספק - "אלוהים היא לסבית יפהפיה". האהבה כאן לפעמים רכה, לפעמים אלימה, וגם האהובה מחליפה פנים, פעם קרובה ו"כמעט פרחונית למגע" ופעם זרה, קשה ומעוררת עוינות, אבל תמיד "יש לה כוח שדים עלי", ותמיד יש קושי לתת שירי אהבה וקושי להיאהב. חוויות היסוד ארוגות זו בזו, ונפרדות, וחוזרות ונאחזות וצובעות זו את זו כבמבנה מוסיקלי - בספר שמזכיר לנו שלשירה יש כוח. ´ריקוד המשוגעת´ הוא ספר השירים הראשון של שז. שיריה התפרסמו במשך שנים בכתבי-עת, וזיכו אותה בפרס רון אדלר לשירה. שני מחזות שלה הועלו על הבמה, וסיפור קצר שלה זכה בפרס תחרות הסיפור הקצר של נשים מאגן הים התיכון. טרם יצא לי לקרוא את הרומן "להחזיר את הפיות לארץ ישראל", ובכל זאת התרשמותי היא רבה. יש בשז הרבה עניין, גם אם הוא אינו אמיתי במלואו. מורן

Pixy led

New member
מעניין מאד,

גורם לי לרצות לקרוא יותר חומר שלה. אינו אמיתי במלואו? האם את מתייחסת בכך לכתיבה בדיונית, או לחוסר-כנות בשירים, או שמא לדבר-מה אחר? לא הבנתי.

מורן א

New member
לא אמיתי במלואו,

פשוטו כמשמעו. בעבר התראינה שז בתוכניות טלויזיה רבות בעקבות פרסום ספרה "ריקוד המשוגעת", בספר ישנם שירים הכתובים בגוף ראשון בעלי תוכחה כלפי משפחתה שהתעללה בה בצורה זו או אחרת. כתגובה, משפחתה הכחישה את כל שאמרה עליהם וטענה ששז אינה שפויה. לא אני שאשפוט מי דובר אמת ומי לא, וגם אין זה רלוונטי להנאה שלי משיריה, אך ישנו טעם לפגם, לעיתים כשאת יודעת שישנה תקיפות ממשית לשיר ואח"כ היא מתבטלת. או לא? מורן

Pixy led

New member
אני מסכימה,

אם קוראים משהו שופע רגש ואז רואים שמקורו לא באמת, זה נותן תפלות מסוימת ליצירה. אבל מצד שני, יכול להיות שמשפחתה של שז הייתה זו שטענה שקר... מעניין. אני זוכרת עוד שהיא התקשרה לבית שלי ורצתה להודיע משהו לאחותי, ואמרה לי: "תמסרי לה ששז התקשרה, טוב? ש´, ז´. שז." אז לא ידעתי בכלל מי היא, ועכשיו זה נראה לי כמו זכרון מיוחד.

מטוס

New member
יופי של ספר

מקריאת כל מיני ראיונות עם שז בשנים האחרונות די נרתעתי ממנה אבל בכל זאת קראתי את "להחזיר את הפיות..." ומאד מאד אהבתי את הספר. מומלץ בחום.

למעלה