ועכשיו לשיחון עצמו:
שיחון עברית - ספניולית שמות רבים לה לדינו LADINO - DJUDEO ESPANYOL ג´ודסמו/ז´ודזמו , ג´ודיאו-אספניול/חודיאו-אספניול Judezmo, Dzhudezmo Judeo-Spanish ה´ הידיעה – EL, LA – אֵל ; לַה ; עִם – קוּן של – דִי בחברה וברכות, תרבות דיבור אי אפשר – נוֹ ס´פוּאֵדִי איך אני יכול – קוֹמוּ פוֹאֵדוֹ אין – NO HAY – נוֹ אַי אם יש מישהו – אִי סִי אַי אלגוּנוּ אני מבקש – יו תִי אַרוּגוֹ במזל ובברכה - קוֹן מזל אִי וֵנְטוּרָה דבר - AVLA - אַבלָה זה ; זו – אֵסְטֵה ; אֵסְטָה זכאי – MERASCO - מרסקו חברים יקרים - פֶליסיטסיונוס אמיגוס יהודים – ג´ודיוֹס יש לנו - תְינֵאמוּס צריך לומר – סְי קֵרֶה דזְיר שיכול לעזור לי – קִי פואדה אַיוּדאר-מֶה שם, כינוי – נוֹמְבְּרֵה פעלים לאכול – א-קומֵאר אכלו – סי קומארוּן לבקש – א-דמנדַאר להחליף – א-טְרוּקאר לחכות – א-ספֶרַאר ליפול – א-קאֵייר (?) לעזוב – א-פרטיר עזבנו - פרטימוס לפתוח – א-אַבריר לשאול – א-דמנדַאר לשכוח – א אולבדַאר פתחי – AVRE – אברה חגים ומועדים, דת, אמונה אלקים – אל דיו ימים טובים ושבת שלום - בואנוס דיאס אי שבת שלום חג עצמאות שמח - FELIZ DIA DE INDEPENDENCIA- פליז דיה דה אינדפנדנסיה נר – קַנְדֵלה ; נרות - קנדלאס אוכל ושאר ירקות אבטיח - קרפוּז אני רעבה - TENGO HAMBRE - טנגו האמברה אני הולכת לאכול - ME VO A KOMER – מִי וו א קוּמֵר ארק - ראקי ביצים קשות – חמינאדוס ביסקויטים – ביסקוצ´וס בצק עלים – פִילֵאס בשר - קארנה בצק ´עדין´ – MASSA FINA – מאסה פינה גבינה - קֵזוּ דג – פישקדו זיתים – אזיטונס חסה – לצ´וגה חציל – מרינג´נה לחם - פאן מלוח - סאלאדו מלפפון – פפינו מרק – סוּפָּה מרקחת - דולסִי מתוק - דולסִי עוף, תרנגולת – גאִינה, גאִינו עלים (של סלק, או מנגולד) – פאזִי פלפלים – צ´ושקאס צלוי - אסאדוֹ קציצות – קיפתיאיקאס, קיפתֵאס תרד - ספינקה זמנים עכשיו – AGORA (אגורה) כמויות הרבה – מונְצ´אס , מונצ´וס גדול - גראנדה רק –SOLO– סוֹלוֹ פניות, גופים אני –yo – יוֹ גם לך - טַמביין אַ-טי לך – a ti – אַ-טי לכולם - אַ טודוס, פַרַה טוֹדוּס רק – solo - סוֹלוֹ שלך – tu – טוּ ; טוּיָה בבית ובמשפחה אהבה – amor - אַמוֹר אור – luz – לוז דלת – puerta - פוארטה טהור – pura - פוּרָה מרפסת – balcon - בַלקון נעול, סגור – cerrada, serrada (איזו כתיב הוא הנכון?) סיפורים, אגדות, שירים יופי - אֶרְמוֹזוּרה מלאך – אנג´לו ; מלאכים – אנג´לוס סיפורים ומעשיות – (קונסֵזַאס אי קונסז´יקאס) בעלי חיים, טבע דגיג, דגיגון – פישקדיקו של הים – די לה מאר צבעים לבן - בלנקוֹ מיני ביטויים למישהו במצב רוח רע – יה-סה פפינו ´מציאה גדולה´ – קיליפור גרנדה