שאלה מצויינת
כמו בכל דבר שקשור בגוף האדם ובריאותו, ובעיקר בתזונה , התשובה מורכבת.
לדעתי, כל מי שטוען שיש תזונה אחת ויחידה שמתאימה לכל אדם, טועה ומטעה.
וזו הטעות הכי בסיסית שנמצאת בבסיס של מחקרי תזונה רבים ומדעיים לעילא ולעילא - המחקרים הללו לוקחים מידע חלקי ביותר (כי הם לא באמת יודעים מה כל אדם אוכל בצורה מפורטת ומדויקת, ולא את אורח החיים המלא שלו, ולא מצב בריאותי בפרופיל שלם לגמרי) ומנתחים אותם בצורה סטטיסטית, ואז לוקחים את המסקנות ומשליכים מהם על אנשים ממגדר אחר, ממוצא אחר, במצב בריאותי שונה לחלוטין ....
כשציינתי שהמצב היום משתפר, זה בגלל שהמודעות לכך שיש שוני בין אנשים גוברת גם ברפואה המערבית ובקהיליה המחקרית.
לעומת זאת, כאשר אתה מדבר על רפואה הולסיטית, אזי יש שם התאמה של התזונה לאדם .
אם אתה ואני נלך לאותו מטפל ברפואה סינית, איורוודית או נטורופת טוב, רוב הסיכויים הם שנקבל המלצות תזונה שונות לחלוטין, שנובעות מהאבחון המדויק שנעשה לנו על פי אותה גישה.
כשאתה מדבר על אבחון הוליסטי ועל המלצות לטיפול - יהיו דברים דומים ויהיו דברים שונים,
הסיבה העיקרית לכך נובעת מעובדות חיים: התזונה המקובלת בכל מדינה קשורה לאפשרויות ומקורות מזון שקיימים שם - ביפן שהיא אי תראה הרבה אצות ודגים, במדינות טרופיות הרבה פירות ושמן קוקוס, במזרח התיכון חיטה ושמן זית. לכל מדינה הפירות והירקות היחודיים שלה, האקלים, התרבות, והערכה שלי היא שככל שעם יושב בצורה יציבה יותר באיזור מסויים במשך דורות רבים, כך יש גם הסתגלות של הגוף לתזונה המסורתית של אותו איזור.
ועכשיו אתה עובר לדור שלנו, שהמאפיין אותו הוא מעבר אנשים וסחורה ממדינה למדינה, עירוב גנטי של האנשים וחשיפה לתזונה שונה לחלוטין מהתזונה המסורתית, אז ברור שדיון כמו מה "נכון" לאכול הופך להיות הרבה יותר סבוך, מאשר אותו דיון כשאתה גר בכפר קטן ומרוחק וללא תחבורה זמינה ואוכל מה שהקרקע בסביבה מספקת.
בפוסטים הקודמים בדיון ההתייחסות היתה יותר לקוים מנחים של תזונה מסורתית מקובלת בתרבות הסינית וההודית וברפואה העממית, ולא לתזונה המדויקת שמטפל מומחה ימליץ לך אישית לאחר האבחון!!
סיבה אחרת, לשוני בהמלצות התזונה בין מטפל אחד למשנהו נובע משוני באסטרטגיה הטיפולית - אפילו אם שני מטפלים שלמדו בדיוק אותו דבר, והאבחנה שלהם דומה ביותר, יבנו המלצות למטופל , יכול להיות שוני שנובע מאיסטרטגיה טיפולית. למשל, אני רוצה קודם להרגיע ולאזן וליצור בסיס יציב לטיפול הדרגתי, בעוד שהמטפל השני רוצה ישר להכות בבעיה המרכזית, ורק אחרי שיתחיל תהליך ריפוי הוא יטפל באיזון והרגעה. השוני בגישה נובע גם מתפיסה מקצועית של מטפל אבל הרבה פעמים קשור גם לאיך אני תופסת את המטופל. מכיוון שיש לי מטופלים לא מעטים שהם אנשים מודעים ומטפלים בעצמם, אני אוהבת לשתף אותם בדילמות של בחירת האסטרטגיה ולתת להם לקחת "פיקוד" על הטיפול והקצב שלו.
סיבה נוספת, מאד בעייתית בעיני, היא מטפלים שמכניסים את האמונות האישיות שלהם לתוך ההמלצות של הטיפול. לדוגמא מטפל טבעוני, שבחיים לא תקבל ממנו המלצה לתזונה שכוללת מזון מן החי, או בדיוק ההיפך. התשובה שלי לנושא הזה היא שכדאי למי שבוחר מטפל בתזונה לבדוק את הנושא קודם.
המשך על הנטורופתים בתשובה נפרדת