שילייה נעוצה

שילייה נעוצה

יש סיכונים גם במהלך ההריון, או רק בלידה עצמה ? צריך מעקב מיוחד כלשהו ? ממתי ? סימני אזהרה שכדאי לשים לב אליהם ? (שבוע 22, אחרי שני קיסריים, שיליית פתח חלקית שמכסה גם את הצלקת. ברור לי שאלד בניתוח נוסף, לכן המצב של שיליית פתח לא הדאיג אותי, אבל אתמול הרופא דאג להפחיד אותי כהוגן על כל המשמעויות הנילוות של שילייה נעוצה).

מהמעט שאני יודעת

שלייה נעוצה (או בלטינית placenta accreta) היא סיבוך נדיר למדי (1:2500 לידות), שמתרחש בעיקר אצל נשים שעברו ניתוח קיסרי בעבר ושיש להן שליית פתח כזו או אחרת בהריון הנוכחי. מהות התופעה היא חיבור חזק מדיי של השלייה לדופן הרחם, שמקשה עליה להפלט מהגוף בדרך הרגילה לאחר לידת התינוק, וגורם לדימומים, שעלולים להיות חמורים בהתאם למידת ה"עקשנות" של השלייה. מטבע הדברים קשה לדעת האם המצב הזה קיים אצלך לפני הלידה עצמה, ולכן אין משהו שאפשר לעשות לגבי זה עכשיו, חוץ מלנוח כפי שנדרש ממצב של שליית פתח. מה שכן, את חייבת להיבדק בכל מקרה של דימום מכל סוג, וליידע כל רופא שבודק אותך על קיום התופעה אצלך, כדי שיוכלו להיערך בהתאם, במיוחד אם את מגיעה לניתוח חירום. מחזיקה את כל האצבעות להמשך תקין וללידה טובה וחסרת דרמות.
עתליה

../images/Emo51.gif

הרופא הזכיר מעקב של אולטרא סאונד (אני לא זוכרת אם הוא דיבר על זרימות בשילייה) שמאפשר לדעת עוד לפני הלידה אם יש מצב כזה ועד כמה האחיזה עמוקה. הוא הזכיר גם אפשרות שהשיליה "חוצה" את שריר הרחם ופוגעת באיברים נוספים - וזה כבר מחייב ניתוח מיידי. אני יודעת שאין לי שום דרך למנוע מצב כזה, רק מכיוון שאני לא במעקב צמוד במיוחד, חשוב לי לדעת מתי ואיך לזהות סימני אזהרה. הסיפור היחיד שאני מכירה באופן אישי נגמר בצורה מאד לא סימפטית, מכאן כנראה הלחץ שלי... תודה על התשובה !

באמת קיימת אפשרות כזו

(שהשלייה תפגע באיברים שמחוץ לרחם, כמו בשלפוחית השתן), אבל זה נדיר יחסית (משהו כמו 20% ממקרי השלייה הנעוצה, שזה כשלעצמו סיבוך נדיר יחסית). אני לא יודעת איך אפשר לזהות מצב כזה, אבל לדעתי עירנות לכאבים ולכל שינוי בתחושה הרגילה שלך יכולה לתת את המפתח. חוץ מזה, נראה לי שלאור המצב יש הגיון במעקב צפוף קצת יותר, או לפחות בקבלת הדרכה על האופן שבו עלייך לנהוג לאור הסיכון. לדעתי חובתו של הרופא שלך לספק לך את שני הדברים. עתליה

את צריכה קודם כל אבחון מדוייק

וזה אומר ללכת לרופא מעולה באולטרהסאונד שיאבחן בדיוק איפה השליה, כמה ואיפה נעוצה ופשוט יעקוב. סביר שמעבר לסיבוך של הנעיצה עצמה לא יהיו סיבוכים נוספים, אבל זה בהחלט מצד שמחייב מעקב. מבחינתך, לשים לב לכאב חריג ולדימום.

למעלה