שימוש בתוכנה ללא רשיון

אמרם

New member
שימוש בתוכנה ללא רשיון

שלום, על מנת לבצע משהו במסגרת העבודה שלי עלי להפעיל תוכנה שאינה קיימת במקום העבודה שלי. זאת אומרת שמחייבים אותי להשתמש בתוכנה פרוצה במחשב שאינו במקום העבודה. השאלה שלי: אני מניח שאם דו"ח של החברה ייצא וגורמים חיצוניים יוכלו להסיק שנעשה שימוש בתוכנה ללא רשיון, החברה תוכל להיות נתבעת. האם יוכלו לתבוע אותי אישית? או שזו אחריות החברה? תודה!
 
רק לצורך הבהרה

מדובר על זכויות יוצרים? אני הנחתי שרשיון שימוש בתוכנה הוא חוזה, ושימוש בלי למלא את תנאי הרשיון (קרי תשלום עליו ושאר התנאים המופיעים בו) הוא הפרת חוזה. כיצד נכנסים זכויות יוצרים לשימוש בתוכנה?
 

Kiru

New member
אקרובטיקה משפטית

פעולות א' ב' וג' אסורות ע"פ חוקי זכויות היוצרים. חברת התוכנה מוכרת לך רישיון לעשות עם עותק התוכנה א' וב', במידה ותעמוד בתנאים מסוימים. אם עשית ג' שהרישיון לא מתיר לך לעשות – הפרת לכאורה זכויות יוצרים.
 

Kiru

New member
שזו דרך מתוחכמת לגרום לאדם לחשוב

שהוא עושה א' (קונה מוצר שלם), בעוד למעשה מבחינה משפטית הוא עושה ב' (קונה רישיון שימוש בעותק של המוצר, עם מגבלות רבות ומגוונות). כמו שכתבתי בפורום אחר: שפל צרכני.
 
לצורך הבהרה נוספת/חידוד

זכויות יוצרים מתייחסות להעתקה, הפצה, עשיית רווח או יצירת יצירות נגזרות, למעט הגנות קבועות בחוק כמו לצרכי פארודיה או לימוד. 1. האם אני צודק? 2. האם בחוק זכויות יוצרים יש התייחסות כלשהי לשימוש ביצירה? כלומר, האם כעיקרון אסור לאדם שלא רכש ספר לקרוא אותו? לאדם שלא רכש דמי שימוש בציור להתבונן בו? אני מנסה להבין איך זכויות יוצרים מתייחסות לתוכנה שכבר מותקנת על מחשב (גם אם נניח שהתקנה מהווה הפרה שכן ההתקנה היא העתקה של היצירה). אם אדם גנב ספר, האם כל מי שקורא בספר הגנוב בביתו של האדם שותף לעבירה? האם מי שמשתמש במידע שקיבל מהספר הגנוב, חייב תמלוגים לבעל הזכויות בספר, אם לא גנב בעצמו? אני יודע שברשיון ההתקנה כתוב בד"כ - רשיון לשימוש אישי, אינו ניתן להעברה. כלומר מדובר על חוזה. אבל אם מלכתחילה התוקף החוקי של הרשיון הוא רק להתיר מהגבלות זכויות יוצרים, ואם ההגבלות לא חלות, האם החוזה (כפי שמיושם ברשיון) עדיין תקף?
 
שימוש בתוכנה ללא רשיון

מעבר לתשובתו של יורם ומבלי לחלוק עליה, הייתי רוצה להדגיש שגם החוק וגם הפקודה לא אוסרים "שימוש בתוכנה" ללא רשיון, אלא שורה של מעשים כגון העתקה, הפצה וכד'. ישנו לפחות פס"ד של בית המשפט המחוזי בחיפה בעניין חברת ב.א.ב הנדסה, הקובע ששימוש בתוכנה הוא הפרת זכות היותרים בה, ואולם שם דובר על מציאת העתקים מפרים על כוננים במחשבי החברה. אני סבור ששימוש עותק מפר של תוכנה שנמצא על כוננן שבבעלות צד שלישי הוא נושא שבתי המשפט טרם נתנו את דעתם עליהם. דעתי האישית היא כי סביר להניח שבתי המשפט בישראל עשויים לקבוע שאכן, גם שימוש מהסוג הזה הוא פגיעה בזכות היוצרים זאת על יסוד המגמות המסתמנות בפסיקה קודמת. לא ניתן היום לקבוע בודאות מה בית משפט יקבע. דעתי האישית היא שפעולה כזאת אינה הפרת זכות היוצרים אך היא עשיית עושר שלא במשפט. זאת דעתי האישית ומכל מקום, דבריי אינם מהווים חוות דעת ובין היתר, המערכת העובדתית המלאה והמדוייקת לא בידיעתי.
 
דורון צודק

ורק לצורך הפרוטוקול, כוונתי הייתה שאיש אינו משתמש בתוכנה בלי להעתיקה, ומרביתנו לא מעתיקים תוכנה בלי לרצות להשתמש בה. כלומר, השימוש וההעתקה שלובים. אכן החוק אינו אוסר שימוש אלא העתקה ופעולות נוספות. אולי לא ניסחתי את עצמי באופן מדוייק דיו ואיתכם הסליחה.
 
למעלה