כמה דיוקים קטנים
היי שלומי, ד"א עם מי למדת לרב אומן NLP זה התרגום ד"א ל(Master Practitioner)? (סתם בשביל הידע הכללי שלי) אני רוצה להאיר כמה נקודות חשובות שהתפיסה של ה-NLP (של בנדלר בכל אופן) מעט שונה מהתפיסה הנהוגה ברוב אסכולות ההיפנוזה. 1. NLP הוא בהחלט כלי שאתה יכול להשתמש בו כדי לעבוד עם עצמך! - במיוחד ה New code NLP אשר פותח ע"י ג'ון גרינדר ולסלי קמרון בנדלר (האקסית של..) - אתה יכול לקרוא על זה בספר של ג'ון - Turtles all the way down. 2."העיקרון המרכזי והחשוב ביותר בתרפיה הוא שעל מנת להשתנות עליך להשתתף בתהליך באופן מלא ומוחלט. כלומר, להניח לעצמך להרגיש את מלוא עצמת הרגשות," - בנדלר בהחלט לא מסכים עם הגישה הזו! ויש לו כמה צידוקים: לצורך ההסבר נשתמש בדוגמה של טראומה מאונס. א. אם נוצרו עיגונים (התניות קלסיות) בזמן האונס כגון, ריח מסוים, או תמונה מסויימת או הרגשה מסויימת אשר יוצרים תגובות שליליות (פחדים, חרדות, בכי בלתי נשלט, היסטריה ועוד מרעין בישין) ברגע שאתה מעביר את האדם דרך החוויה שוב במלואה הוא רק מחזק את העוגנים הללו. ואתה צריך לעבור עוגן עוגן ולמוסס אותו. ב. בנדלר גורס שעבודה ב NLP צריכה להיות FUN ואם זה לא FUN זה לא שווה את הזמן. אני מסכים שלא תמיד אני מצליח בזה, אבל יש כאלו שכן. וזה עובד. ג. בנדלר שואל, אם אדם עבר טראומה נוראה, מדוע לגרום לו לסבול שוב??? הרי ניתן לעבור דרך החוויה שוב במצב Dissociated ואז האלמנטים הויזואלים והשמיעתיים נמצאים אבל האלמט התחישתי איננו, ואז האדם יכול לעשות טכניקות כגון: שינוי היסטוריה, מסגור מחדש ועוד כמה שלא עולות לי ברגע זה בשלוף. מבלי שהוא יצטרך לעבור את הטראומה שוב. את זה אתה יכול לקרוא בספר Using your brain for a change. אם כך, לפי ה NLP, זה לא מחייב שהאדם יחווה את מלוא עוצמת הרגשות שוב! זה כן לפי אסכולות אנליטיות כאלו ואחרות. 3. "אם אתה מנסה להתגבר על טראומה מהעבר, אתה חייב להתחבר באופן מלא לזיכרונות הללו ומתוכם לבנות דפוסים חדשים של התנהגות ורגשות." ??? מטא-מודל: אני
חייב ????? מי אמר? למה להתחבר באופן מלא לזכרונות הללו אם אני יכול לעבור דרכם ברוורס ולשנות את הרגשתי ואת מטא-הרגשתי כלפיהם מבלי לסבול את אותו הסבל שוב? למה לבנות מתוכם דפוסים חדשים, למה לא לבנות מסביבם? או מעליהם? או מתחתם? דפוסים חדשים של התנהגות ורגשות? 4. "אין אפשרות לעבור את התהליך הזה בכוחות עצמיים." אם אדם מספיק מיומן בשימוש של הכלים של ה-NLP הוא יכול בהחלט לבנות מצב נפשי עם משאבים חיוביים (Resourceful State of mind), אשר יכיל את המשאבים שאותו אדם חושב שיעזרו לו להתמודד עם החוויה שנמצאת בעברו. ואז בהרפיה אישית פשוט לעבור דרך החוויה עם ה Resourceful state of mind מוכן בקנה. 5. "אתה חייב להיעזר בתרפיסט או מדריך או חבר מוכשר NLP" - שוב המילה הזו.. מי אמר שאני חייב? האם אני אמות אם לא??? בגישה הקלאסית והמתקדמות אין כזה דבר של "חייב" יש רוצה, יש כדאי, יש רצוי. אבל חייב זו לא מילה בלקסיקון של מנחה/מטפל NLP. 6. "שתי נקודות מבט: משתתף וצופה. אינך יכול להשתתף באופן מלא ולצפות או להשגיח על עצמך באותו זמן" - אם כל ההנחות שעשית במהלך דבריך הינן נכונות לחלוטין אזי המשפט הזה נכון (חוץ מנושא נקודות המבט יש יותר אפרט בהמשך) אכן אינו יכול האדם להשתתף באופן מלא ולצפות או להשגיע על עצמו באותו הזמן. אך היות שאני לא מסכים עם רוב דבריך נראה לי שיש דרך לעשות את זה.
א. בהחלט בשיטה של דיסוציאציה ניתן לערוך משחק תפקידים בראש בין מטפל למטופל. כאשר אתה המטפל וגם המטופל (במקרה היום שמעתי קלטת בנושא "How to do what when?". ב. אם אתה מכין לעצמך כמה עוגנים בסגנון של לוח בקרה וכפתורי הפעלת חרום, אתה יכול להכנס לתוך החוויה עצמה ולירות את העוגנים הללו ברגע שאתה זקוק לחיזוק כזה או אחר. תלוי מה הכנת בקנה. ג. דרך נוספת היא כפי שהסברתי למעלה, להכנס למצב נפשי אופטימלי להתמודדות עם החוויה, ואז לעבור דרכה, או מעליה, או מסביבה, או דרכה ברוורס. סך הכל אל תשכח שהחוויה הייתה וכל מה שנשאר אלו הם זכרונות, אשר מוגדרים בראש בד"כ בהגדרות תת-אופנויות (Sub-modalities) ככאב ו/או כשאר מרעין בישין. שנה את נקודת היחוס של אותו האדם אל אותו סרט/ תמונות שרצים לו בראש ע"י שינוי תת-האופנויות והרי שינית לו את כל ההרגשה ופתרת אותו מלחוות את הכאב שוב. כמובן שאם אתה עושה דבר כזה עליך קודם כל לעשות בדיקה אקולוגית מלאה ולוודא שאתה יודע מהי הכוונה החיובית מאחורי ההגדרות הנוכחיות! ואז כאשר אתה יוצר שינוי אתה דואג לשמור על הכוונה החיובית. עוד דרך זה לעשות מסגור מחדש על כל הזכרון של החוויה. שוב עם בדיקה אקולוגית ושמירה על הכוונות החיוביות. 7. לגבי נקודות השקפה: יש 3 נקודות השקפה עיקריות ועוד 2 זוטרות ומעבר לזה עוד הרבה אחרות: 3 העיקריות: מקום ראשון (1st Position) - המשתתף. (מדבר) מקום שני (2nd Position) - הצופה ממול. (שומע) מקום שלישי (3rd Position)- הצופה מהצד. (גוף שלישי) 2 זוטרות מעבר לכתף של מקום ראשון מעבר לכתף של מקום שני אלו חמשת נקודות ההשקפה במיוחד כאשר מדובר בקונפליקטים. לעומת זאת אם מדובר בדיגום Modeling יש גם נקודת השקפה של עשיה -doing - כמו שימוש ב Deep Trance Identification ונקודת השקפה סימלית - מה שנקרא Symbolic Modeling (נושא נקודות ההשקפה לא קשור באופן ישיר למה שכתבת אבל נותן סקירה קטנה עם קצת יותר עניין בתחום) בכבוד רב מיק. רוח מדבר