שימוש פרטי בתוכנה מועתקת

שימוש פרטי בתוכנה מועתקת

האם שימוש פרטי בתוכנה מועתקת הינו עבירה על החוק? או רק בהפצת התוכנה או בשימוש מסחרי?
המדובר בשימוש במערכת הפעלה ואופיס מועתקות.
 
שאלה מצויינת!

התשוה לכך לא בהכרח פשוטה ולא אוכל לתת לך תשובה של כן או לא, מכיוון ששאלה זו מעולם לא נידונה בבית משפט ישראלי, ובפרט לא מאז כניסתו לתוקף של החוק החדש. קבל תשובה על קצה המזלג.

אתחיל בכך שעצם השימוש בתוכנה מועתקת (בקובץ/עותק בלתי מורשה) אינו אסור, מה שאסור הוא העתקת התוכנה למחשב ללא רשיון. תחשוב רגע במונחים של ספר מודפס. מה שאסור הוא למשל, לצלם את הספר במכונת צילום, לא לקרוא את ההעתק, אך כשתופסים אצל מישהו העתק, חזקה שהוא אשר העתיק ואכן יש חשיבות לשאלה לשם מה העתיק ומהשימוש שנעשה בהעתק, ניתן להסיק האם ההעתקה מהווה שימוש הוגן או לא.
הגנת השימוש ההוגן מעוגנת בסעיף 19 של חוק זכות יוצרים, התשס"ח-2007. הסעיף מגדיר רשימה פתוחה של מטרות שאינן דורשות אישור מבעל הזכויות ומהוות "שימוש הוגן", ומגדיר תנאים שעל-פיהם נבחנת "הוגנות השימוש" ביצירות מוגנות:
(א) שימוש הוגן ביצירה מותר למטרות כגון אלה: לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי, הבאת מובאות, או הוראה ובחינה על ידי מוסד חינוך.

(ב) לצורך בחינה של הוגנות השימוש ביצירה לעניין סעיף זה, יישקלו, בין השאר, כל אלה:
(1) מטרת השימוש ואופיו;
(2) אופי היצירה שבה נעשה השימוש;
(3) היקף השימוש, מבחינה איכותית וכמותית, ביחס ליצירה בשלמותה;
(4) השפעת השימוש על ערכה של היצירה ועל השוק הפוטנציאלי שלה.

(ג) השר [שר המשפטים] רשאי לקבוע תנאים שבהתקיימם ייחשב שימוש לשימוש הוגן.

חוק זכות יוצרים, התשס"ח-2007

שימושים הוגנים

רשימת השימושים ההוגנים היא רשימה פתוחה, ופעולות אלו ודומיהן אינן מהוות הפרת זכות יוצרים:

1.לימוד עצמי
לימוד עצמי מאפשר לתלמיד להעתיק למחברותיו ורשימותיו קטעים המוגנים בזכויות יוצרים למטרותיו האישיות. הסעיף מתייחס לתלמיד, ואין הוא מתייחס למלמד, ועל כן אדם הרוצה ללמד אחרים אינו יכול לעשות כן. המטרה של השימוש נקבעת על פי המשתמש הסופי ביצירה, ולא בעושה ההפרה – כך לדוגמה אותו סטודנט לא יכול למכור את מחברותיו, כיוון שאף שההפרה עצמה נעשתה בהתאם לחוק, הפעולות הנובעות ממנה אינן בהתאם לחוק.
2.מחקר
המונח "מחקר" הנו רחב יותר, וכולל החלפת מאמרים ותמונות המוגנות בזכויות יוצרים בין חוקרים למטרות הלימוד והמחקר – והכל בלבד שהשימוש יהא הוגן.
3. ביקורת
המונח "ביקורת" מכיל בחובו גם ביקורת פרודית או סטירית.
4.סקירה
סקירה עוסקת ביצירות ביוגרפיות והיסטוריות הסוקרות עבודות של אחרים. חריג זה מאפשר ציטוט קטעים מהיצירות המסוקרות תוך שימוש הוגן, ולצורך סקירה היסטורית ואמנותית.
5. דיווח עיתונאי
דיווח עיתונאי חל הן על העיתונות הכתובה, והן על העיתונות האלקטרונית.
6. הבאת מובאות
ציטוט קצר מיצירה שזכויותיה מוגנות, למטרת מחקר או ביקורת ספרותית, מותר גם ללא קבלת הסכמה מראש מבעל זכויות היוצרים.
7. הוראה ובחינה על ידי מוסד חינוך בדומה ללימוד, מותר למוסד חינוכי להשתמש בחומר מוגן לצורך הוראה ובחינה.

בחינת הוגנות השימוש

ארבעת השיקולים הבאים משמשים לצורך בחינת הוגנות השימוש:
1.מטרת השימוש ואופיו השיקול הראשון נוגע לאופיו של השימוש. כך למשל ישנה אבחנה בין אופי מסחרי לבין אופי של לימוד ומחקר שלא למטרות רווח. אופי היצירה שבה נעשה השימוש
2. אופייה של היצירה. כך למשל ביצירה ספרותית או מוזיקלית ניתן לעשות שימוש רק בחלק מהיצירה ואולם שימוש כאמור ביצירה אמנותית כמו יצירת צילום אפשרי רק לעתים רחוקות. נוסף על כך עשוי להיות הבדל, לעניין הוגנות השימוש, בין יצירות ישנות לבין יצירות המצויות בשיא הניצול המסחרי שלהן. היקף השימוש, מבחינה איכותית וכמותית, ביחס ליצירה בשלמותה
3. היקף השימוש ביצירה. יש לבחון את היקף השימוש מבחינת חלקו של החלק שבו נעשה השימוש ביחס לכלל היצירה שבה מדובר וכן מבחינת מהותו, שכן לעתים חלק קטן מהיצירה עשוי להיות החלק החשוב ביותר שלה.
4. השפעת השימוש על ערכה של היצירה ועל השוק הפוטנציאלי שלה נוגע לתוצאות הכלכליות של השימוש ביצירה. שיקול זה מבטא, בין השאר, את הדרישה שבה מחויבת ישראל בהתאם לסעיף 13 להסכם טריפס, ולפיה השימוש המותר לא יפגע באופן לא ראוי בניצול הכלכלי הרגיל של היצירה, או בציפיות הסבירות של בעל זכות היוצרים לניצול היצירה.

מעבר לזה, לדעתי אתה צריך חוות דעת פרטנית אצל עו"ד.
בעניין הפרמייר ליג נ' פלוני הכריע בית המשפט המחוזי בשאלה האם מדובר ב"מגן" או שמא ב"חרב", וקבע כי "שימוש הוגן" הינו "זכות" ניתנת להגנה במלוא מובן המילה. בנוסף, בחן בית המשפט בצורה מפורטת את האיזון בין זכות היוצר לזכות הציבור, על רקע ארבעת המבחנים שנקבעו בחוק, וקבע כי אף אם מדובר בשימוש מסחרי, הרי כל עוד מטרתו החברתית הינה בעלת חשיבות, הרי יגבר עקרון השימוש ההוגן‏. לאחרונה, החלטה זו בוטלה על ידי בית המשפט העליון ונראה שהדעה השלטת היום הינה יותר שמרנית (אבל אולי חברי עו"ד יורם ליכטנשטיין יגיע לכאן ואולי ירצה לחלוק על דעתי בעניין זה ואני מודה שעדיין לא התעמקתי בפסק הדין של העליון על כל דקויותיו).
 
למעלה