שימו לב שימו לב

suki da yo

New member
שימו לב שימו לב../images/Emo70.gif

בלטיין קרב ובא ב30 באפריל, כלומר, יום רביעי הקרוב, מגיע בלטיין. בבלטיין האל מגיע לבגרות , ולפי מסורות פגאניות מסוימת, בשלב זה האל והאלה מתאהבים ומתאחדים, והאלה מתעברת. במסורות אחרות דבר זה מתרחש באוסטרה. בלטיין ( וסמהיין) מחלקים את השנה לשני חלקים בעלי חשיבות עצומה לחברה חקלאית מקור השם בלטיין אינו ברור. זהו שמו האירי של חודש מאי, ופירוש מילולי של השל בלטיין הוא "אשו של בעל" (bel fire) – כנראה הכוונה לפולחן האש לכבוד האל האירי בלנוס ( שנטען שמקורו באל בעל, האל הפגאני היחיד שמוזכר בתנ"ך.) אפשרות אחרת למקור השם בלטיין- "אש בהירה" או "אש ממוזלת\ מביאת מזל" האש ,כמובן, היא בעלת משמעות עמוקה בבלטיין. באופן מסורתי ברוב אנגליה וולש ואירלנד כובו האשים הגדולות בערב בלטיין , לאחר שנשמרו בוערות ברצף במשך השנה כולה. לקראת הזריחה לקחו הכפריים את בעלי החיים בשמק הבית שלהם, ופנו לגבעות הגבוהות בסביבה. אש גדולה הודלקה (לעיתי תוך סידור העצים הבוערים בדומגאות בעלות משמעות מיוחדת) כאשר האש הגדולה מורכבת , בעצם, משתי אשים קטנות, שבניהן רווח קטן. באותו רווח ביו מעבירים את העלי החיים, כדי לטהרם ולהבטיח שנה פוריה. גם למים היה תפקיד בטיהור בבלטיין- טל הבוקר נחשב לבעל תכונות מיוחדות נערות צעירות בכל אירלנד היו קמות בזריחה על מנת לרחוץ את פניהן בטל, כדי להעצים את יופיין, ובליווי משפט-כישוף מתאים, אף להביא אליהן את בעלן לעתיד בשנה הקרובה. האיזכור הראשון של בלטיין הוא בשנת 1240 כאשר הבישוף של לינקולנשייר (lincolnshire) התלונן על כמרים שנשתתפים בטקסי ההכנסה של מאי. לפי טענות מסויימות בלטיין מקושר לחגיגות הפלורליה ברומא. בחגיגות אלה, לכבוד האלה פלורה, אלת הפרחים והאביב ( וגם הזונות, אבל זה לא קשור כרגע) שנמשכו שישה ימים, אזרחי רומא, לבושים בצבעים בהירים, היו מקשטים את עצמם ואת העיר כולם בפרחים. כמו כן נהוג לרקוד ולשיר בכדי להעיר את האביב. עובדת היותה של פלורה פטרונית הזונות גם היא מקושרת לבלטיין- חג שבו תשוקה וקיום יחסי מין ( בין אם בgreat rite) או , בתקופה הרבה, הרבה, הרבה יותר מוקדמת, בחגיגות, היו דבר חיובי לחלוטין. זוג מאורס היה רשאי להתיר את נדרם אם לא נוצר ילד בחגיגות בלטיין שהם חגגו יחד, ומכאן מקור החתונה הויקנית hand fasting- ליום ושנה. אפילו דברים ושנים לא נשואים חגגו בחגיגות אלו, וילד שנולד בעקבות חגיגות אלה, גם אם מחוץ למסגרת נישואין לא נראה כ"ממזר". סימליות בפוריות של האדם היתה אמורה להקרין על השדות ובעלי החיים להיות פוריים גם הם בשנה הקרובה. עמוד מאי הוא מנהג שהתפתח יחסית מאוחר, ולעומת מה שנראה אולי, לא מבודר בריצה מסביב לעמוד. לעתים קרובות על הנערים והנערות שרקדו סביב לעמוד היה להתאמן במשך שבועות קודם לכן על מנת ליצור דוגמא מורכבת- וככל שהדוגמא מורכבת יותר כך ההבטחה לפוריות בשנה הקרובה היתה גדולה יותר. בימינו בלטיין הוא טמן טוב לגילוי עצמי, אהבה ואיחוד, וגם לריפוי ופוריות. אוקי. פה אני מסיימת , למרות שעוד לא נגמר לי מה להגיד. אני מצרפת כמה קישוריםלמי שרוצה להעמיק הלאה, או למי שסתם רוצה לראות את המקורות שלי , ולהתלונן על החלקים שהשמטתי:) ככה- באתר הזה, שמופיע גם בקישורים והוא בכלל מעולה למתחילים ומתקדמים גם יחד 0 תסננו דעות ועובדות!) יש גם סיכום כללי יותר על בלטיין , יחד עם התאמות , מתכונים, מתכון לקטורת, הצעה לטקס וכד'. פה יש קישורים למאמרים שונים על בלטיין , כולם ברמה קצת יותר גבוהה, ומשם יש עוד קישורים. אם פספסתי משהוחשוב, אני אשמח לתוספות! בלטיין שמח לכו-לם:)

טלה בר

New member
חג האביב

החג נשמע זהה לפסח שהוא חג האביב והאהבה המתבטא בשיר השירים - לכו למקור!

snowj303

New member
טוב, אז איך חגגת את פסח?

עשית סדר פגאני? מישהו פה עשה?

טלה בר

New member
בקיבוץ

שבו נולדתי. אישית, אני לא דוגלת בפולחנים. מצד שני, אני חיה באזור כפרי כל השנה ואין לי צורך לצאת אליו במיוחד. החגים שלי הם פנימיים יותר מאשר חיצוניים, אבל אם מישהו רוצה באמת להזדהות עם האווירה האביבית של פסח, זה מה שהוא צריך לעשות - והכי טוב, לעשות אהבה בחיק הטבע.

snowj303

New member
אני לא מבין את התגובה שלך

איך פסח הוא "המקור" שהזכרת למעלה? איך את מוצאת קשר בין פסח היהודי - אטימולוגית = אלוהים פסח וכו', יציאת מצריים, הסדר כטקס המשחזר בצורה סימבולית את המיתוס של יציאת מצריים - ולעשות אהבה בחיק הטבע???

טלה בר

New member
פסח

א. תקרא את 'האלה הלבנה', על המשמעות של המלה פסח והקשר שלה עם הפגאניזם. ב. תקרא בשבועות את המאמר שלי על שלוש רגלים שיופיע בשבועות ב'האייל הקורא'. ג. תקרא את השיר שאני מביאה כאן, ותנסה לחבר את הכול ביחד: מעולם לא היתה לי אם – אני, מהרוח נולדתי ועם הרוח שוטטתי בעמק – פרחי נעמנים לי קלעתי לזר. בראו לי אב חכם ופניו נזעמים אך אני – את עולו פרקתי ואל היער נשאתי רגליי, בסבך עם אייל התהלכתי ועם הלילית פרחתי אל מול הלבנה. אם, מעולם לא היתה לי – אל הצבי בשדה ארחתי ועל רצפת העפר חוללתי את מחול החגלה באביב. אנסה לעזור במקצת: מחול החגלה באביב הוא ריקוד חיזור של הזכר, והוא "פוסח" במחול הזה - זהו לדעת גרייבס המקור לחג ה"פסח" - חג הפסיחה של חיזור הזכר של עוף החגלה המקודש לאלה. אם אתה פגאן, אתה לא יכול להתייחס לחגי ישראל כאל חגים לאומיים אלא לחזור למקורם הפגאני הראשוני ולנסות להבין אותו. התעלסות בחיק הטבע מקשרת את יסודות האביב והאהבה של חג הפסח הפגאני.

snowj303

New member
תשובה

תודה טלה על ההסבר. פשוט ההערות הקצרות שלך לעתים לא מבהירות למה את באמת מתכוונת (או לפחות לי זה לא היה ברור.) על כל פנים מההסבר שלך נראה לי שמרחק בין חג האביב כפי שאת רואה אותו לבין פסח היהודי גדול כמו זה של החג היהודי מאותו התאור של בלטיין שהתחיל את השרשור הזה. חוץ מהשם (באטימולוגיה לא שגרתית בעליל) לא נותר הרבה. אבל אני אמתין בסבלנות למאמר המובטח של שבועות ואולי אני אבין אז טוב יותר למה את מתכוונת. אגב: 1. אני לא ממש אוהב משפטים שמתחילים ב-"אם אתה פגאן..." עם תנאי אח"כ. אין פגאניזם אחד, בטח שלא בפורום הזה. אני יכול להיות מאד פגאני ועדיין לראות מימד היסטורי-מיתי ספציפי בחג הנוגע לאבותי הקדמוניים (שזה לא אותו דבר כמו לאומיות מודרנית) ולחגוג את המימד הזה. 2. אני רואה את ההמשכיות בין היהדות לבין הפגאניות שלי בשימוש בעושר הריטואלי של היהדות לטקסים שלי ולאו דווקא בתכנים. היהדות והפגאניות הן דתות של עשייה ולא של תאולוגיה ממילא לדעתי.

טלה בר

New member
מלים ומשמעויות

בתור בלשנית וסופרת אני מתייחסת למלים קודם כול במשמעותן המילולית הראשונית, ורק אחר כך במשמעויות נגזרות והיסטוריות. המלה פגאן משמעותה המקורית בלטינית היא "מה שקשור לחיים שמחוץ לעיר", ובמשמעות הזאת מי שמאמין באמונות פגאניות חייב קודם כול להתייחס לאירועים וההתרחשויות שקורים בחיים שמחוץ לעיר - כלומר לטבע. היהדות היא אמנם דת של עשייה יותר מאשר תיאולוגיה, אבל גם היא וגם הפגאניות מתבססות על רעיונות בסיסים שבלעדיהם, לדעתי, אין דת ואין מעשה. הרעיון שמאחורי היהדות הוא הלאומיות של העם היהודי והאל המציין לאומיות זו. הרעיון שמאחורי הפגאניות היא, כמו שאמרתי, התייחסות לטבע. כל היתר, כולל המעשים, הם הרחבה של הרעיון הבסיסי.

"סדר" פגני

מסֹרות: חג הפסח בישראל הקדומה נבנה משלוב שני חגים פגניים והם: חג הפסח: בו בתקופת המלטת הצאן נהגו הרֹעים הנוַדים למחצה להקריב בליל ירח מלא קרבן ראשון, כשאת הדם מרחו על קורות פתח האהל, לדחיַת כחות רעים שונים (בהתאם לתרבותם). חג המצות: לציון קציר חטים נהגו החקלאים לאכֹל מצות (מאפה המקביל למה שנקרא היום "פתות דרוזיות") ראשונות בשנה. עם ההתפתחות הטכנולוגית ותחילת התודעה הלאומית הטשטשו הפערים החברתיים והיה צֹרך באחוד החגים. כמו כן משמעות הפעולות דהתה עם עלית המונותאיזם, בעוד המנהגים נשארו, וכך נדבקו לחג ההסברים החדשים, בזה אחר זה, והם התגבשו להיות החג היהודי. באשר לי - חגגתי פסח פגני (כמתֹאר לעיל), וכמבן התעלסתי בחיק הטבע, אך טרם חגגתי את חג המצות: אני עובד בממגורה, ולכן עוקב מקרוב אחר שלבי הקציר, ובינתים הגיעו אלינו רק כמֻיות אדירות של פולי סויה, וחטה עדין לא. כעת אני סופר את העמר בצפיה אין-שאת חג שבועות שמח!

suki da yo

New member
אני מנחה שברוב התרבויות

היה איזה שהוא חג שסימל את בוא האביב, אבל פרט לזה אני לא רואה הרבה קשר בין שני החגים...

Justin Angel

New member
טוב, הוא לא.

הקשר בין פסטיבל האש בלטאייין לבין החג היהודי פסח הוא כמעט אפסי.

Weirdi

New member
פסח?

יש מצב, ואני לא אומרת שאני יודעת או משהו כזה... פשוט השערה, שבעקבות בלטיין פסח התפתח... כהשפעה של הלא-יהודים בסביבה... כי בעיקרון זאת חגיגה של האביב, אבל הקטע עם מצריים לא מסתדר... אולי *אהם אהם* הוסיפו את זה אחר כך כסיבה או משהו? ממממ... מעניין... :)

siven16

New member
בואו נעשה פיקניק בר"ג!!!!

לכבוד החג... אני מביטחה לבוא... אני אעשה פן... אז מישהו מוכן?! נראה לי ממש נחמד אם יום רביעי ניפגש... בפיקניק... דעתכם?

למעלה