ברוך הבא,
מפתיע שלא טרחו לענות לך עדיין, הפורום הזה שוקק בחנונים שקטים שמגיבים כשמישהו בא ושואל שאלות כאלה. השאלה שאתה שואל נוגעת בגנטיקה, שזה נושא מאוד נרחב וגדול (ובעיניי, מכובד) - וכדי קצת לסבר את עינייך לפני שאמליץ על כמה ספרי מבוא טובים, אני אנסה לתת לך תמונה כללית של כיצד גנים משתנים. בגדול, גנים הם מקטעי חומצת גרעין (DNA) שהרצף שלהם קובע את היישות הביולוגית המכילה אותם. יש לך גנים שמבטאים כל חלבון ובעצם , כל מאפיין ביולוגי בגופך. ההקדמה הנ"ל ייתכן והייתה קצת מטריחה, אבל הייתי חייב לוודא שאני לא מבלבל אותך עם מונחים שאינך מכיר. השאלה שלך נוגעת לתורשה, ובאופן ספציפי - להורשה של תכונות מדור לדור תוך כדי השתנות. מבחינה גנטית - ישנו מספר רב של מנגנונים שמאפשרים שינוי. כל גן וגן ביצור חי יכול לעבור שינוי, בין אם ספונטני ובין אם חיצוני. לשינויים בגנים אנו קוראים מוטציות. השינויים הם כמובן - ביחס של יצור צאצא לבין יצור אב (בין אם זה יצור שנוצר כתוצאה מזיווג מיני, אם בין אם זה יצור שנוצר בצורה א-מינית, כמו חיידק, למשל) המוטציות יכולות להיגרם על-ידי מספר רב של מנגנונים המתרחשים דרך-קבע בכל היצורים החיים. יש לציין שהמוטציות היחידות שהן רלוונטיות מבחינה אבולוציונית הן המוטציות שמתרחשות בתאי המין. יכולות (וגם מתרחשות הרבה) מוטציות בתאים אחרים (ממוטציות בתאים כאלה נובעת מחלת הסרטן). כל מוטציה שמתרחשת בתאי המין למעשה מעבירה את הגנים החדשים לצאצאים שלה. עכשיו, אם לא התייעפת עד עכשיו ,אני אזרוק כמה דוגמאות קלאסיות למוטציות, ואז אפנה אותך לספרי מבוא של או"פ (אני מכיר וקראתי עוד ספרים, אבל או"פ באמת הוציאו את הספרים הכי ידידותיים): א.חלקים מסוימים בגן יכולים להשתנות בנקודה אחת במקטע שלו. ב.חלקים מסוימים של הגן יכולים להיות מוכפלים, או אולי אפילו כל הגן. ישנם מקרים בהם כל הגנים שיש ביצור (הגנום) מוכפלים. ג.חלקים מסוימים יכולים להמחק מהגן. ד.חלקים מסוימים יכולים *לנוע* בגן - ולהחליף מקום. אז יאללה, לך לאתר של או"פ ותזמין עוד היום את "ביולוגיה - האחידות והמגוון של החיים" (תסתפק בכרך א', לדעתי, שם יש את המבוא הקצרצר והכיפי לגנטיקה . יש שם גם חטיבה שלמה שעוסקת בעקרונות האבולוציה) בהצלחה וקריאה נעימה!