שינוי הגן עצמו

liorziv

New member
שינוי הגן עצמו

שלום, קודם כל אני מברך על הפורום. יש לי שאלה שמתרידה אותי ואשמח אם תענו לי ( או תשלחו לי לינק שעונה על כך) כיצד הגן משתנה במהלך הדורות ? אני אנסה להסביר.. אני מבין שבמהלך האבולוציה יש שינויים שמתאימים עצמם לתנאים חדשים. ( למשל הצמחת רגליים). השאלה שלי היא איך הבן מקבל גן שונה מהוריו ( גם אם השינוי מזערי) איך יכול הגן להשתנות? בתודה מראש, פרליני
 
ברוך הבא,

מפתיע שלא טרחו לענות לך עדיין, הפורום הזה שוקק בחנונים שקטים שמגיבים כשמישהו בא ושואל שאלות כאלה. השאלה שאתה שואל נוגעת בגנטיקה, שזה נושא מאוד נרחב וגדול (ובעיניי, מכובד) - וכדי קצת לסבר את עינייך לפני שאמליץ על כמה ספרי מבוא טובים, אני אנסה לתת לך תמונה כללית של כיצד גנים משתנים. בגדול, גנים הם מקטעי חומצת גרעין (DNA) שהרצף שלהם קובע את היישות הביולוגית המכילה אותם. יש לך גנים שמבטאים כל חלבון ובעצם , כל מאפיין ביולוגי בגופך. ההקדמה הנ"ל ייתכן והייתה קצת מטריחה, אבל הייתי חייב לוודא שאני לא מבלבל אותך עם מונחים שאינך מכיר. השאלה שלך נוגעת לתורשה, ובאופן ספציפי - להורשה של תכונות מדור לדור תוך כדי השתנות. מבחינה גנטית - ישנו מספר רב של מנגנונים שמאפשרים שינוי. כל גן וגן ביצור חי יכול לעבור שינוי, בין אם ספונטני ובין אם חיצוני. לשינויים בגנים אנו קוראים מוטציות. השינויים הם כמובן - ביחס של יצור צאצא לבין יצור אב (בין אם זה יצור שנוצר כתוצאה מזיווג מיני, אם בין אם זה יצור שנוצר בצורה א-מינית, כמו חיידק, למשל) המוטציות יכולות להיגרם על-ידי מספר רב של מנגנונים המתרחשים דרך-קבע בכל היצורים החיים. יש לציין שהמוטציות היחידות שהן רלוונטיות מבחינה אבולוציונית הן המוטציות שמתרחשות בתאי המין. יכולות (וגם מתרחשות הרבה) מוטציות בתאים אחרים (ממוטציות בתאים כאלה נובעת מחלת הסרטן). כל מוטציה שמתרחשת בתאי המין למעשה מעבירה את הגנים החדשים לצאצאים שלה. עכשיו, אם לא התייעפת עד עכשיו ,אני אזרוק כמה דוגמאות קלאסיות למוטציות, ואז אפנה אותך לספרי מבוא של או"פ (אני מכיר וקראתי עוד ספרים, אבל או"פ באמת הוציאו את הספרים הכי ידידותיים): א.חלקים מסוימים בגן יכולים להשתנות בנקודה אחת במקטע שלו. ב.חלקים מסוימים של הגן יכולים להיות מוכפלים, או אולי אפילו כל הגן. ישנם מקרים בהם כל הגנים שיש ביצור (הגנום) מוכפלים. ג.חלקים מסוימים יכולים להמחק מהגן. ד.חלקים מסוימים יכולים *לנוע* בגן - ולהחליף מקום. אז יאללה, לך לאתר של או"פ ותזמין עוד היום את "ביולוגיה - האחידות והמגוון של החיים" (תסתפק בכרך א', לדעתי, שם יש את המבוא הקצרצר והכיפי לגנטיקה . יש שם גם חטיבה שלמה שעוסקת בעקרונות האבולוציה) בהצלחה וקריאה נעימה!
 

liorziv

New member
קודם כל תודה

Escherichia Coli, רציתי להגיד לך תודה על התשובה. אני באמת אשקול לקנות את הספר.. אבל עדיין הייתי רוצה לדעת ( אפילו בקווים כללים) מה יכול לגרום לשינוי כזה.. חשבתי על זה וזה מזכיר לי שאלה ( אמיתית) שפעם שמעתי במספרה, זה הלך ככה: אישה: תגיד למה הבן שלי לא יצא בלונדיני? הספר: כי את צובעת אישה: אז מה.. שהסתכלתי על הלקוחה, חייכתי לעצמי שהיא לא הבינה ששינוי חיצוני לא יכול להשפיע על הגנים עצמם . אבל אח"כ חשבתי.. אבל יצורים ביולוגים כן משתנים. ופה נתקעתי.. אם מישהו יכול לענות על השאלה ולעזור לי אני אשמח ליאור
 
נסיון לתשובה

ובכן, ידוע למדע כיום המנגנונים בדיוק שגורמים ל"עיוות" בגנים, או לשינוי שמתחולל בהם. מוטציות מתרחשות באופן ספונטני, מכל מיני סיבות. קודם כל , קרינה אולטרה-סגולית שוברת את המבנה של הדנ"א (משתמשים בתכונה זו כדי לבצע מחקר בחיידקים), חוץ מזה, חומרים מסוימים (מוטגנים) גורמים ליותר שגיאות העתקה במהלך השכפול של הדנ"א. בגדול, השכפול של הדנ"א הוא תהליך מאוד מאוד מדויק, אבל כמו בכל דבר בטבע, אף אחד אינו מושלם, וטעויות מתרחשות מדי פעם. זו הפשטה מגוחכת של הדברים, אבל בגדול : מספיק שמולקולה אחת לא תהיה במקום כדי לגרום לשגיאת העתקה, ולא חסרים גורמים בטבע שיאפשרו את המצב הזה. הדנ"א שלנו מצויד בהמון "כלי נשק" למניעת שגיאות אלה, אבל גם הם אינם מושלמים - ומוטציות מתרחשות כל הזמן, אצל כל יצור חי (אם כי ביצורים פשוטים יותר זה מתרחש הרבה יותר לעיתים קרובות) אני מקווה שלפחות התקרבתי יותר ללענות על השאלה שלך, אני בתגובתי ניסיתי לספר לך קצת על המנגנונים שגורמים למוטציות , ולא פשוט על המוטציות עצמן.. אודה לך אם תמקד אותי יותר אם עדיין לא ברור לך משהו.
 

C H 4

New member
קולי נתן לך תשובה טובה

המפתח לשינוי גנטי בין הורה לצאצא, הוא שינוי בתאי המין כך שהשינוי עובר בתורשה. הוא גם כתב לך על כך שלפעמים יש טעויות במהלך ההכפלה. יכול להיות איבוד של מקטע, היפוך של מקטע.. לפעמים כל מה שצריך זה טעות בנוקלאוטיד בודד (הוספה, החסרה או החלפה). טעויות כאלו יכולות להיות לא מורגשות (בגלל הניוון) או לגרום לקודון סיום מוקדם וכך להעלים את החלבון מהמערכת, או לשנות בחלבון חומצה אמינית אחת. לפעמים שינוי בחומצה אמינית כמעט ולא משנה, לפעמים הוא לתאלי ולפעמים הוא רק משנה תיפקוד. דוגמה מפורסמת היא אנמיה חרמשית. הסוג הנפוץ יותר נוצר בגלל שינוי בנוקלאוטיד בודד שמחליף חומצה אמינית עם מטען (ליזין?) לחומצה אמינית הידרופובית (ואלין) השינוי הקיצוני גורם להפרעה בכל הקיפול של החלבון ולכן ההמוגלובין מקבל צורה שונה. דוגמה קצת פחות "מחלתית" שיש לי בראש, ואני לא יודעת אם היא התרחשה בטבע או רק במעבדות היא GFP (חלבון עם פלורסנציה). החלבון הזה נותן אור ירוק, אבל שינוי של נוקלאוטיד יחיד במקום הנכון יגרום לו פתאום לתת אור כחול. תחשוב כמה הבדל יכול להווצר ברגע שיצור משנה את הצבע שלו.. לפעמים הטעויות מתרחשות לאחר ההכפלה. לפעמים מתרחשת רקומבינציה (=שיחלוף) לא הומולוגית, כלומר מקטעים מאזורים שונים בגנום נכנסים למקומות הלא נכונים ואז מתקבל רצף חדש. יש למשל טרנספוזונים שיודעים לקפוץ ממקום למקום בDNA ולפעמים תולשים איתם גם איזו חתיכת רצף, וירוס יכול לקחת איתו חתיכת גן מאורגניזם אחד ולהעביר אותו למודבק הבא שלו.. אחד הדברים המעניינים יותר, זה התרבות בין מינית. אני יודעת שמצאו את זה בצמחים (אני לא חושבת שגם בבע"ח)- לפעמים קורה שזוג צמחים שאין בינהם קירבה מצליחים ליצור זיגוטה. כדי שהדבר הזה יצליח להתקיים צריך עוד קצת מזל ועוד מוטציה שתגרום לאי חלוקה של כרומוזומים ששונים בין הצמחים השונים וכך נולד מין חדש. כמה תוספות: המיקום של גן מאוד משנה. הגנום שלנו ארוז ולא כל האזורים נגישים באותה מידה לשיעתוק. מקום קצת שונה יכול לגרום לירידה או עליה בביטוי גן מסויים ודבר כזה יכול להשפיע המון. שינוי ברמת ביטוי של גן יכול להווצר גם בגלל הפרומוטור. מוטציה בפרומוטור תגרום לביטוי מוגבר או מוחלש של הגן, תגרום לביטוי בזמן מסויים ואי ביטוי בזמן אחר.. חשוב לזכור שמוטציות הן דבר די נדיר. גם כשהן מתרחשות סוף סוף הן בדרך כלל פוגעות ומוטציה שתשנה בלי לפגוע (או אף בלהועיל) היא הרבה יותר נדירה. נדירXנדיר זה מאוד מאוד מאוד נדיר. השינויים הם לא כל כך נפוצים, וזו הסיבה שההשתנות היא די איטית (מנקודת מבטו של האדם) אם בא לך להרחיב את הידע באמת כדאי לך להתעניין בגנטיקה. לאו דווקא לקרוא ספר ספציפי, לדעתי תמצא גם ברשת די הרבה חומר ואפילו סיכומי הרצאות באוניברסיטאות שונות.
 
את חושבת שזה רעיון טוב

לקרוא פשוט סיכומים? אני קצת לא סומך על כל אלה שכותבים אותם.. ח"ח על התשובה המפורטת
 
למעלה