קודם כל, כל הכבוד על ההשקעה
דבר שני, אני מקבל את התחושה שאיכשהו הדברים שלי העליבו אותך באופן אישי, ואם זה המצב אז אני מתנצל - זו לא הייתה הכוונה.

לא קראתי את המאמר שלך, אבל אני מאמין שעשית עבודה הרבה יותר טובה מהכתב של דה מארקר. אתה אומר בעצמך שניסית "לתחום את מה שאפשר ואי-אפשר ללמוד מהנתונים". הכתב של דה מארקר אומר כמעט מפורשות שאי-אפשר ללמוד מהנתונים על הגירה למדינה אירופאית קרובה (מכיוון שבימינו אנו כמעט ואין אזרחים ישראלים שמהגרים לאירופה ולא קופצים לבקר בישראל לפחות פעם בשנה), ואז הולך ומקדיש בערך חצי מהכתבה לניתוח של הגירה לגרמניה על סמך הנתונים האלה. זו העלבה של האינטליגנציה של הקוראים.

אני באמת לא יודע מהי המציאות. בתחושה האישית שלי, על סמך המעגל החברתי המצומצם שלי בישראל שכולל בעיקר אנשי היי-טק שנמצאים בחלק העליון של שרשרת המזון ושל המאגר האנושי עם פוטנציאל ההגירה הכי גבוה מישראל, תהליך הבריחה רק התחיל. בהערכה מאוד גסה, בשכבת הגיל שלי, 20-30% כבר בחו"ל, עוד 40-50% בשלבים כאלה או אחרים של בחינת אופציות הגירה, ועוד 30-40% מעוגנים לישראל מסיבה כזו או אחרת ולא יעזבו. אני מניח שיגיע שלב שבו גם חלק מהעוזבים יחזרו.
כמובן שזה מעגל חברתי מאוד לא מייצג מבחינת כלל האוכלוסיה, אבל מצד שני זה פלח שמייצג הכי הרבה השפעה כלכלית-חברתית. כמעט כל חבר כזה שעוזב את ישראל לא יקים בה חברת סטארט-אפ שמעסיקה עשרות אנשים באופן ישיר, ומאות עד אלפי אנשים באופן עקיף, ויקים אותה בחו"ל במקום.

לגבי המגמה הכללית בישראל, יש עכשיו גל של הגירה אל ישראל ממקומות כמו צרפת, כך שאם מודדים נטו הגירה החוצה מינוס הגירה פנימה יכול להיות מאוד שכרגע בכלל המגמה היא חיובית (לכיוון הגירה לתוך ישראל) ולא שלילית.
מה שכן, התחזית שלי, ובעיקר על סמך הנתונים שמראים שחלק גדול מאוד מהעולים מרוסיה היגר מחוץ לישראל ברגע שהמצב הכלכלי איפשר את זה, היא שאותו הדבר יקרה עם הרבה מהמהגרים מצרפת ומדרום אמריקה שמגיעים לישראל בשנים האחרונות, וזה יקרה הרבה יותר מהר מאשר זה לקח לרוסים. מהר מאוד הם יבינו שההבטחה רחוקה מאוד מהמציאות וימשיכו הלאה למקום שבו גם לא רודפים אותם על רקע אנטישמי וגם אפשר לחיות ברווחה כלכלית יותר גדולה מאשר בישראל.
(זו כמובן תחזית שלא מבוססת על כלום חוץ מקריאת המציאות הסובייקטיבית שלי).

ואסיים בסיפור. בסוף דצמבר הייתי צריך להעביר לישראל באופן דחוף דף נייר אחד חתום על ידי. הלכתי לסניף הדואר הקרוב לביתי, הכנסתי את הדף למעטפת קרטון מחוסם Express International, שאמורה הייתה להגיע ליעדה תוך ארבעה עד שבעה ימי עסקים, וחזרתי לביתי שמח וטוב לבב.
עברו שבועיים, והמעטפה לא הגיעה ליעדה. במר ליבי, הלכתי שוב לסניף הדואר עם דף נייר, והפעם הכנסתי אותו למעטפת קרטון מחוסם עוד יותר של EMS, שהייתה אמורה להגיע לישראל תוך ארבעה ימי עסקים, ועלתה לי סכום שהיה אפשר להאכיל איתו ילד באפריקה במשך חודש לפחות.
עוד שבוע עבר. שלושה שבועות משליחת המעטפה הראשונה והיא סוף סוף הגיעה ליעדה, אבל להגיד "היא" זה קצת מטעה. מה שהגיע היה חתיכות קרטון קרועות שבתוכם חתיכת נייר מכווצ'צ'ת ומקומטת כל כך שלא היה אפשר לעשות איתה כלום חוץ מלהשליך לפח.
עוד שבוע עבר. שבועיים מזמן שליחת המעטפה השניה וחודש מהמעטפה הראשונה. המעטפה השניה סוף סוף הגיעה ליעדה, שוב מקומטת ומקופלת, אבל איכשהו שמישה.
חודש שלם ובערך מאה דולר כדי להעביר דף נייר אחד לישראל.
רק כדי שלא יהיה ספק, בשני המקרים המעטפה עזבה את אוסטליה תוך יום אחד והגיעה לישראל (ככל הנראה) בדיוק לפי הזמנים שנתנו לי בדואר באוסטרליה. כל העיכובים והקימוטים התרחשו בדואר ישראל.

איך כל זה זה קשור?
קודם כל, אם כל השנים אנשים פה אמרו ש"ישראל צועדת בכיוון של להפוך למדינת עולם שלישי", אז עושה רושם שהצעדה אכן הובילה אל היעד הנכסף.

דבר שני, בתור איש עסקים, המצב הגיע לכדי זה שפשוט אי אפשר יותר לנהל עסקים בישראל. גם הפטריוט הגדול ביותר נאלץ כרגע לכל הפחות לפתוח נציגות בחו"ל, או יותר גרוע (לישראל) להעביר בהדרגתיות פעילות עסקית החוצה, פשוט מכיוון שאין ברירה אחרת. מה שאני מצפה שיקרה בעקבות המצב הזה הוא תחילתו של גל הגירה נוסף, לא של אנשים שמהגרים כי הם יכולים וכדי לשפר את איכות חייהם, אלא של אנשים שמהגרים כי מבחינה כלכלית זו האפשרות היחידה שלהם לשרוד, גם אם זה נוגד לחלוטין את הערכים שלהם.