שיעור מדהים

שיעור מדהים

היום נשלחתי למילוי מקום בבית ספר תיכון (לכיתת חינוך מיוחד). לפני שנכנסתי לכיתה המנהלת הזהירה אותי שזאת כיתה רק של בנים עם הפרעות התנהגות לא קלות ומקווה שיהיה בסדר, ושאם קשה לי מידי שאני אתקשר אליה.
נכנסתי לכיתה של8 בנים בגילאי 16, וישר בהתחלה אחד התלמידים שאל אותי "המורה לא מפריע לך להיות שמנה." ואני שאלתי אותו אם זה מפריע לו. הוא לא ידע מה להגיד לי. שאלתי את הכיתה כולה איך לדעתם אשה צריכה להיראות וכתבתי על הלוח מה שהם אמרו. כמובן ששאלתי איך גבר צריך להיראות וכתבתי את מה שהם אמרו. לדעתם נשים צריכות להיות רזות, שיער בלונדיני, עיניים כחולות, פה מלא (אני אחסוך מכם תיאורים אחרים) גבר לדעתם צריך להיות רזה, חטוב, שרירי, שיער בלונדיני עיניים ירוקות או כחולות וכדומה. אחרי שכתבנו את כל התיאורים שלהם על הלוח שאלתי אותם מה לדעתם צריכים לעשות אלה שלא עונים על הקריטריונים.
הם כמובן אמרו כושר, ניתוחים, צביעת שיער. ואז שאלתי אותם אם הם מכירים מקרים בהיסטוריה של האנושות שבהם בנו או יצרו איזה דגם מסוים של איך אנשים צריכים להיראות. הם הבינו פתאום - אחרי הכוונה ממני שהנאצים בנו את הגזע הארי העליון - (וגם רצחו מי שלא ניראה ככה) בדיוק כמו שהם בנו אותו בכיתה. כמובן שהסברתי שדימוי גוף זה התפתח בתקופה ההלניסטית היוונית, אפילו ביקשתי מהם להוציא פלאפונים ולגלוש לחפש לי דמויות של פסלים יווניים ושאלתי אותם אם הם דומים לדימוי הגוף שכתבנו על הלוח. אחרי זה ביקשתי מהם לגלוש ולראות ציורים של רובנס ודומים מימי הביניים ושאלתי אותם מה היה מודל היופי בתקופה הזאת.
בשלב מסוים המנהלת באה לראות שאני בסדר, ונדהמה לגלות את הכיתה הזאת שכולם על תרופות פסיכיאטריות להרגעה דנים בצורה בוגרת ויפה על דימוי גוף, מה זה אומר עליהם, על העם היהודי, על הסביבה ואפילו על אפליה כנגד איך שמרוקאים מדברים מול הדרך שהצפונים מדברים.

נהניתי מכל רגע בשיעור והשיא היה שאחרי השיעור ניגש אלי אחד התלמידים וסיפר לי שאמא שלו מאוד שמנה והוא אף פעם לא הביא חברים הביתה בגלל זה, כי לא רצה שיצחקו עליו, ועכשיו הוא מרגיש שהוא יכול לענות להם שבבית שלו לא כולם נראים כמו הגזע הארי העליון, ומי שצוחק עליו הוא גזעני.

תענוג לראות בני נוער שפתאום מבינים שהחברה סביבם מאכילה אותם בדברים שלא הכי נכונים. ומותר להיות שונה גם במראה וגם במחשבה.

אני מודה שקצת קשה לי...

עם ההשוואות האלו לנאציזם (למרות שברור לי שמה שלימדת אותם מאוד מאוד חשוב). איכשהו אנחנו משתמשים בדוגמא של הנאצים לזעזע ולעורר תדובה רגשית, אבל כשמשתמשים בזה יותר מידי אני מרגישה שזה מאבד מהערך שלו.

אבל מה שבאמת חשוב זה שעצם העובדה שהצלחת לדבר איתם ולהעביר להם מסר על קבלת השונה.

זה לא מאבד מהערך שלו

יש איו תפיסת של "קדושה" סביב כל הדיון בנאציזם ושואה וכל זה. ואנשים פשוט לא שמים לב כמה בעצם הדברים שקרו אז, הם לא מקרה היסטורי יחיד מסוגו בעולם וגם לא איזו הנפצה חד פעמית. הגרמנים היו מעולים בזה, אין ספק, אבל הלקח הוא שצריך לבחון את עצמנו בצורה יומיומית מול זה.

bubq

New member

stav1991

New member
לדעתי

היועצת הלימודית בכל בית ספר תיכון או חטיבה צריכה להעביר סדנה לגביי דמויי גוף חסר את זה המון בנוער של היום

אני ממש מבינה אותך

יש רגעים ששווים את כל ה- %@! שכרוך בהוראה לפעמים. הרגע הזה שאת רואה את הזיק בעיניים של ההבנה של התלמידים, שמשהו פתאום מקליק להם במוח בגלל משהו שאמרת, שלימדת אותם- זה פרייסלס.

dify

New member
וואו איזה סיפור מרגש בכל כך הרבה רמות

את עושה לי אסוציאציה למיכל דליות, שיודעת להתמודד עם כל מצב

פשוט מקסים, וגם מוכיח כמה הרבה כוח חברתי יש לנו. הלוואי והייתי יודעת לענות ככה בעצמי, בצורה כזו בונה, ממש ממש מרגש!
וחוץ מזה הרווח הקטן של המסר לעולם שלא נוגע רק בשמנים אגב, של קבלת האחר. ממש יפה, כל הכבוד לך!

(מציעה לך חברות פה במקום!)

bubq

New member
כל הכבוד

נשמע שהעברת שיעור ממש מעניין ומועיל.
אני חושבת שהעניין שמכאיב לי בסיפור הזה (שהוא סיפור של החברה האנושית כולה) הוא העובדה שהנערים האלו הם עצמם רחוקים מכל אידיאל שהחברה שלנו מכתיבה, רובם דחויים בהרבה רמות ויישארו כאלה כל חייהם ועדיין קיימת אצלם הדרישה הלא מציאותית משאר בני האנוש בכלל ומנשים בפרט, זה עצוב שגם אנשים שונים או דחויים שאמורים לגלות אקסטרה הבנה לשוני בכל רמה שהיא כתוצאה מהחוויה האישית שלהם, מגלים בפועל כזו אטימות ולפעמים אף אכזריות.
זה אבסורדי וטראגי בעיניי וזו חגיגת החד גדיא האנושית אבל פה נכנס חינוך נכון לסובלנות והפניית מראה אל כל אדם שמצפה מאחרים להיות מה שהוא עצמו לא.

עופר 123

New member
איזה יופי!

לשמוע על כזה שיעור, שלא לדבר על להנחות אותו, זה פשוט תענוג. מדהים לראות איך תלמידים מצליחים לראות את הדברים אחרת כשמנחים אותם בצורה נכונה.

כל הכבוד על האלתור המהיר שהפך להיות שיעור לתפארת, זה מעורר השראה

גדול גדול

CanUGuessWhoIM

New member
אהבתי מאד

אני סטודנטית לחינוך מיוחד, שנה א'. הרבה פעמים אני מאוד חוששת להגיע לבתי ספר כמו שתיארת בגלל שאני "גדולה". זה פחד שטמון בי, הפחד להיות חשופה כל כך מול ילדים שהרבה פעמים אין להם מחסום בפה. אני ממש אוהבת את הגישה הישירה והכנה שלך לעניין..זו הדרך- לשים את המציאות מול העיניים. שיעור מדהים בעיניי..ואפילו אזכור אותו להבא כשארצה להתעסק בדימוי גוף.
תודה על ההשראה :)
סתיו

למעלה