שיעור ספרות: Planet Hell-הניתוח

Itay Simons

New member
שיעור ספרות: Planet Hell-הניתוח

שיר פסימי ואכזרי, שבמרכזו עומדת ביקורת נוקבת כלפי הגזע האנושי. כלפי עולם שבו האנשים מכחישים את שקריהם, נלחמים על חייהם בשביל תקווה. עולם שמתואר כמת, אפל. בנוסף, יש כאן יסודות שמזכירים את המבול, הסיפור התיבה- פשעים שגרמו לאל לכעוס ולהחריב את מה שיצר. "Not even crossroads to choose from"- אין לעולם הזה מה להציע, אפילו לא פרשות-דרכים. כל הדם שנשפך בעולם הזה נראה כשטיח שמכסה אותו. "הביטו ביצירה היפה הזאת, של אלוהים"- הביטו, ראו מה עשיתם, הרסתם את היצירה היפה שנבראה בעבורכם. הדוברת רוצה לברוח מהעולם הזה, מהגיהינום היומיומי שקיים בעולם. "ברוכה הבאה לגיהינום, קדושה קטנה" נאמר שם. המשפט הזה מנסה להעיר את הדוברת, להגיד לה לא להתפלא על מה שקורה, שכן העולם הזה אכן הפך לגיהינום, והיא, הקדושה, מופתעת. "Mother Gaia in slaughter" – אמא אדמה נשחטת, ועוד מעט תחדל מלהתקיים. "הבכי הראשון שלי איננו נגמר"- כלומר, מאז הרגע שבו נולדתי, שבו בכיתי לראשונה, אני בוכה מבלי להפסיק. כל הזמן יש לי חששות לחיי. וכאן ממשיכה הביקורת- "טיפשים שכמותכם, קראתם תיגר לאלוהים והפסדתם"- פשעתם, לא האמנתם, הרסתם- ועכשיו העולם הזה ייחרב כעונש. "שימרו לעצמכם מטבע בשביל הסַפַּן שעובד מעבורת, הצילו את עצמכם – תברחו מהכל- ו"תנו לשאר לסבול": זוהי ביקורת על הצביעות שבעולם, כל אחד דואג לעצמו. "העולם הזה איננו מוכן לתיבה": האנשים האלה אינם ראויים להינצל ולהמשיך לחיות. כאן נכנס היסוד של הסיפור התנ"כי על המבול. בהמשך, נאמר ש"נסתרות הן דרכיו של הגזע האנושי"- ייתכן שזהו היפוך אירוני של המשפט "נסתרות הן דרכי האל"- האדם חשב שהוא יודע הכל, הרגיש שהוא עליון כמו אל, שמותר לו להרוס כרצונו, כאילו העולם נוצר על ידו. לא ברור למה הוא עושה זאת והורס את הדבר היפה שקיבל במתנה מהאל- את העולם, שהפך ל"עולם הגיהינום".

danduuu

New member
וואו איזה ניתוח מעולה! באמת!

ממש אהבתי את הניתוח, בייחוד את הפירוש הזה: "הביטו ביצירה היפה הזאת, של אלוהים"- הביטו, ראו מה עשיתם, הרסתם את היצירה היפה שנבראה בעבורכם. הדוברת רוצה לברוח מהעולם הזה, מהגיהינום היומיומי שקיים בעולם. כל הכבוד באמת מעולה

ניתוח מעניין:)

אבל אני לא כ"כ מסכימה איתו.ז"א,אני מפרשת את השיר אחרת. אילו היה לי כוח,מצב רוח וזמן,הייתי כותבת את נקודת המבט שלי על השיר. בכל אופן,קבל ח'ח על הניתוח המעניין

dralan

New member
כנ"ל

גם אני לא מסכים עם הפירוש, אבל בכל מקרה כל הכבוד על הניתוח!

חחח אגב

הלוואי עליי שיעורי ספרות כאלו!
לאלא, אני אוהבת ספרות אבל יש לי מורה שממש דומה לקוף אני כמו מפגרת עומדת ליד הבן שלה (בלי לדעת שהוא הבן שלה כמובן) ושעה מתלוננת על כמה שהיא דומה לקוף XDD ככמעט נרצחתי באותו יום

FeLL67

New member
בהחלט אהבתי את הניתוח

ח''ח, אני דווקא רואה אותו מנקודת המבט שלך, המון סבל וכאב ואשמה בשיר אחד.

LadySilkworm

New member
ניתוח יפה, כל הכבוד.

אני מרגישה שאני יכולה להזדהות איתו. אבל זה לא חשוב. הקטע האחרון של "האדם מרגיש עליון כמו אל" מזכיר לי את חטא ההיבריס, והאיזכור לתיבה ולתנ"ך[או לברית החדשה, אני יודעת..] הוא עוד איזכור לדת. חהחה.

למעלה