שירשור חידות פיבונאצ'י

Javali

New member
שירשור חידות פיבונאצ'י

אז הנה זה מזווית אחרת. בעוונותי הרבים אני מתרגל קורס על פתרון חידות, (כן, יש אוניברסיטאות שמלמדות את זה...) ולכן מנסה לאסוף כמה שיותר. במקום לשאול כאן חידות שאולי כבר נשאלו בעבר או שאולי נראות טריוויאליות, הנה ההזדמנות לאסוף חידות שקשורות למספרי פיבונאצ'י. יש כמה סוגים של כאלו חידות: * חידות שתשובתן היא מספר פיבונאצ'י (לדוגמה, חידת המשושים בלי הליכה אחורה) * חידות שתשובתן היא מספר מסידרה דומה לסידרת פיבונאצ'י (לדוגמה, חידת המשושים עם הצעדים אחורה) * חידות שבשבילן צריך להכיר תכונות של מספרי פיבונאצ'י (לדוגמה, חידת דן חסכן) * חידות שמוכיחות תכונה של מספרי פיבונאצ'י - דוגמה למטה אז הנה כמה שאני מכיר: מספרי פיבונאצ'י: * חידת פיבונאצ'י המקורית - זוג ארנבות בוגר מוליד זוג ארנבות כל שנה. לולדות לוקח שנה להתבגר. אם אנחנו מקבלים זוג ארנבות היום, כמה ארנבות יהיו לנו עוד חמש שנים? * אדם מטפס על סולם בן 10 שלבים. בכל צעד הוא יכול לעלות שלב אחד או שני שלבים. בכמה דרכים הוא יכול לטפס על הסולם? * בכמה דרכים ניתן לבנות קיר באורך מטר ובגובה 20 ס"מ מלבנים שגודלן 10ס"מ על 20 ס"מ? * חידת המשושים ללא הליכה אחורה פיבונאצ'י מורחב: * הסולם מלמעלה כשאפשר לעלות שלושה שלבים בצעד * קיר בגובה 30 ס"מ ולבנים של 10 על 30 * משושים עם הליכה אחורה הכרות עם תכונות של מספרי פיבונאצ'י * דן חסכן הוכחת תכונות של מספרי פיבונאצ'י * מספרי פיבונאצ'י קשורים למשולש פסקאל. בפרט,
F(n+1) = sum(c(n-i,i))​
כאשר c(n,m) זה מספר הדרכים לבחור m עצמים מתוך קבוצה של n, ומוגדר כ-0 כש m>n או m<0. איך מראים כזה דבר? לתורך העיניין יש (לפחות) שתי דרכים לעשות את זה. האחת להזיז מספרים בכל הכיוונים - אולי מוכיח אבל לא נותן שום תובנה חדה על זה. השניה היא מתוך פתרון של אחת החידות הקודמות - יופי של פתרון שגם מסביר למה זה נכון.
 

כלמנ

New member
נדמה לי שג'וה כבר ענה על החידה הזאת

פה בפורום, לא מזמן. אבל למה היא פיבונצ'י?
 

guysoffer

New member
סכום של כל איבר הוא איבר פיבונאצ'י

בנוסף - אלו איברי משולש פסקל.
 

Javali

New member
באמת?

האיבר הבא הוא 312211 - סכום הספרות הוא 10 שאינו מספר פיבונאצ'י. אני גם לא רואה את הקשר למשולש פסקל.
 

guysoffer

New member
האמת שאף פעם לא בדקתי הרבה איברים..

בכל מקרה, אני לא היחיד שטועה: http://www.archimedes-lab.org/monthly_puzzles_71.html תחפש פיבונאצ'י בדף - ראיתי את זה בעוד כמה מקומות - כנראה טעות נפוצה.. במקור שפטרתי את זה, זרקו לי את העובדה בתור קוריוז ואף פעם לא טרחתי לבדוק.. סורי.
 

Javali

New member
נימבונאצ'י

נו, אז הנה עוד אחת. מכירים את המשחק "נים"? זה שיש ערימות של גפרורים וכל שחקן בתורו לוקח כמה? אז הנה ווריאנט שלו. מתחילים עם ערימת גפרורים וכל שחקן בתורו לוקח מספר גפרורים, כשהמספר חייב להיות מספר פיבונאצ'י. השאלה היא האם יש אסטרטגיה מנצחת.
 

guysoffer

New member
נראה כאילו הראשון מנצח:

נניח ערמת גפרורים אחת (זה לא מסבך את החידה אם יש יותר, לפי מיטב זכרוני). אם מספר הגפרורים הוא מספר פיבונאצ'י - קח הכל ונצח. אחרת - בחר ות מספר הפיבונאצ'י הקרוב ביותר, אך קטן ממספר הגפרורים בערמה ו קח את מספר הגפרורים של מספר הפיבונאצ'י הקודם לו (קטן ממנו). נראה לי שזה מבטיח נצחון.. כי השחקן השני לא יכול אף פעם לנצח לפי האסטרטגיה הזו - וכמות המהלכים סופית.
 

guysoffer

New member
הממם...

4 באמת בעייתי. גם 11. אז בוודאות אין אסטרטגיה מנצחת.. חוקיות - צריך לבדוק.
 

guysoffer

New member
4, 11, 15, 22, 26,

וכנראה שיהיו אינסוף כאלו.. הבעיה היא שקשה למצוא חוקיות - כי כל הזמן נוספים מספרי פיבונאצ'י שצריך לבדוק מולם..
 

guysoffer

New member
וכמובן - זה משנה את כל סדרת ההמשך. 15 מסדר

לוקחים חמש. אבל 14 דפוק.
 

Javali

New member
תודה

התחלתי לעבור על ה-Fibonacci Quarterly מ-1963. לרוב המתימטיקה מעבר למה שבא לי להשקיע...
 

Javali

New member
ועוד אחת

כמה דרכים יש לבנות מוט באורך n ממוטות באורכים 2-n? לדוגמא מוט באורך 5 ניתן לבנות ב-3 דרכים:5, 2+3 ו- 3+2
 

guysoffer

New member
לא מבין

מוט באורך 5: ניתן להשתמש במוטות מאורכים: 1,2,3 בלבד - נכון ? אז יש יותר דרכים לבנות. אם מותר להשמש באורך 3 בלבד - אי -אפשר לבנות בכלל... בדוגמא שלך: 5 ? או שאולי זה n-2 לפחות ? נראה לי שאז החידה די טריויאלית.. ברגע שN גדול מספיק - אופציה 1 בלבד.. אנא הסברים.
 

Javali

New member
הבהרה

n-2 היה אמור להיות מ-2 עד n. או במילים אחרות, אסור באורך 1.
 
למעלה