שיר אחד ביום🧡🧡

יעלקר

Well-known member
מנהל
1737200453894.png
הוצאת עם עובד/גיל 6-8


אֵיךְ קוֹשְׁרִים בּוּעָה לְחוּט

וְיוֹרְדִים אֶל הַגִּנָּה?

אֵיךְ אוֹמְרִים לְכָל אֶחָד


שֶׁלֹּא יִגַּע בְּלִי כַוָּנָה?



המשוררת יעל קלו־מור חרזה, המאיירת רעיה קרס איירה, ויחד - ברגישות ובעדינות - יצרו ספר ובו שירים מעוררים מחשבה והשראה, מלאים דמיון והומור על פסנתר משתולל, גינה של נעליים, זוג ספסלים שמשוחחים בגינה וילד שעף אל השמים ועוד.

יעל קלו־מור, ילידת גבעתיים, סיימה לימודי מתמטיקה ומנהל עסקים, עוסקת בייעוץ עסקי לארגונים וגם כותבת שירים. השיר "שלכת הפוכה" מפרי עטה, זכה במקום הראשון ב"שירה על הדרך", תחרות שירי ילדים ארצית, לשנת 2012 מטעם עיריית תל אביב-יפו. זהו ספר הביכורים שלה.

רעיה קרס, מאיירת, מעצבת ואנימטורית, בוגרת בהצטיינות של המחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל וזוכת פרס יוסי שטרן להצטיינות באיור. עבודותיה מוצגות בתערוכות בארץ וברחבי העולם וזוכות לשבחים רבים. ספרים שאיירה פורסמו גם בספרד, בקוראה ובארצות הברית.




באדיבות קריאת חובה: ספרות ילדים מומלצת מאת פרופ׳ שי רודין

בועה על חוט

כתבה: יעל קלו-מור. איורים: רעיה קרס. מנוקד, הוצאת עם עובד.

שלכת הפוכה
ספר שירי הילדים של יעל קלו-מור, בועה על חוט, מזכיר לכולנו, המעדיפים ספרי פרוזה ודוחקים את ספרי השירה לקרן זווית, כמה יפה היא השירה לילדים, וכמה חשובות סגולותיה. אם נקרא את השיר
“שלכת הפוכה” שזכה בשנת 2012 במקום הראשון בתחרות שירי הילדים הארצית “שירה על הדרך” מטעם עיריית תל-אביב-יפו, נוכל לראות הלכה למעשה את השוני בין שיר לסיפור. ההבדל העיקרי נעוץ במהירות הקליטה. בעוד סיפור פשוט יותר למִשמוע, הרי ששיר דורש כמה קריאות. ב”שלכת הפוכה” מתוארת סיטואציה שאיננה ריאליסטית. עלי העצים נושרים למעלה במקום למטה, והופכים לעננים. בתגובה, מחייכת השמש, שמגלה שהעננים עשויים מעלי שלכת ואינם עננים “רגילים”.
דמיונה של המשוררת בולט לכל אורך הקובץ, שכן שיריה אינם שואפים לחקות את המציאות אלא דווקא לשנותה, להציג תמונה של “אילו”, ובמקומות בהם היא מתקרבת אל המציאות, היא עושה כן על מנת לייצג את מציאותו הנפשית של הילד הנתפסת בעיני המבוגר כדמיונית.
היפוך סדרי העולם המוצג ב”שלכת הפוכה” יוצר דבר חדש, בלתי צפוי, וכן הסכמה, שכן השמש אינה נזעקת לנוכח השינוי בחומר המרכיב את העננים המצויים בסביבתה הקרובה. וכך אנו, הנמענים, מגלים את היופי הטמון בשינוי, היופי הנובע מפגישה עם דבר החותר תחת ה”חוקים” הקבועים של הטבע – בין אם מדובר בטבע דומם ובין אם מדובר בטבע אנושי. גם השיר “בועה על חוט” שהעניק לקובץ את שמו מציג סיטואציה דמיונית – בועה על חוט המחליפה בלון או עפיפון, אשר הילדה המוצגת באיור נאלצת להגן עליה מפני האיומים השונים – אנשים המבקשים לגעת בבועה, רוח ועץ. “זו קצת טעות, בועה על חוט, / בועה על חוט זאת שטות”, נכתב בסיום השיר, החושף את הפער בין הראייה היַלדית של הבועה כקיימת, וכדורשת הגנה, לבין הקול החיצוני הדידקטי, שלעתים חווה את הדמיון הילדי כ”שטות”. המשורר חזי לסקלי כתב כי:
שִׁירָה חַיֶּבֶת לַעֲמֹד עַל אֶדֶן הַחַלּוֹן וּלְדַבֵּר
בִּשְׂפָתָם שֶׁל הָעוֹמְדִים עַל אֶדֶן הַחַלּוֹן.
ובהתאמה, שירה לילדים חייבת לדבר בשפתם. ואין המדובר בשפה הלשונית דווקא אלא בשפה הנפשית. וזוהי השירה הנפלאה של יעל קלו-מור, שמאפשרת לילד הדובר להיות דחליל (בשיר “דחליל יעיל”), להקים גינת נעליים (בשיר “גינת נעליים”) ולהפוך את עץ התפוזים לאכלן תפוזים ולא לזה המספק אותם (בשיר “שרף טעים”). השיר “הגרביים של רותם” מאפשר לרותם לבחור זוגות גרביים שאינם זהים למרות מחאת הגרביים ובכך להפגין את ייחודיותה. בשיר “הענק שלי” מוצג הדיאלוג בין הילד לבין הענק שהמציא בתודעתו: “זה נפלא שאתה המצאת אותי. כי רק בראש שלך יש ענק שכמותי”. בהתאמה, הקובץ מעורר ההשראה והרגש, הוא שיר הלל לדמיון ולאהבה.
 
למעלה