שיר השבוע

pc girl

New member
שיר השבוע ../images/Emo79.gif

פינה שבועית חדשה :) בכל שבוע יוצג שיר אחר וביחד ננסה לנתח ולפרש אותו. מה זה אומר? כל אחר יכול לזרוק אסוציאציה\ אסוציאציות שעולות לו לגבי השיר, ניתוח אישי שלו, הרגשות שעולות בו כשהוא שומע את השיר, וכל דבר אחר בנוגע לשיר. אם אתם כבר מכירים את הפירוש והניתוח של השיר אתם כמובן מוזמנים להוסיף. אז אם הכל מובן, השיר: ימי התום.

ימי התום ../images/Emo189.gif

שלום לכם ובוקר אור
ימי התום ביצוע: ריטה מילים: צרויה להב לחן: רמי קלינשטיין וכשתגיעי לבית שלו ותמצאי אותו שמה ספרי שאני מחכה בלילות ואל תספרי עד כמה הכותבת בשיר פונה לדמות נשית אחרת - חברה שלה או אמא או אחות - אין אזכור ספציפי ומבקשת ממנה ללכת לאהובה ולהגיד לו שהיא מתגעגעת, אך לא עד כמה. היא רוצה שידע שהיא מתגעגעת אך לא מוכנה להסגיר את רגשותיה במלואם עדיין. ניתן להניח כי מדובר בזוג שנפרד והאישה עדיין אוהבת את בן זוגה לשעבר. אמרי לו עדיין אני נמצאת מסרי אהבה ושלום בקשי שירים עוד כוס לחיי ולזכר ימי התום היא מבקשת שתגיד לו שהיא עדיין קיימת (למקרה ששכח) ושהיא עדיין במקום שהיתה בו - אם מבחינה פיזית ואם מבחינה רגשית. אין לה טרוניה כלפיו והיא רוצה רק לאחל לו טוב. הביטוי ימי התום משמש כמעין תזכורת לימים שהיו פעם, שהיו טובים יותר בעיניה, כשהיו ביחד והיתה ביניהם אהבה. המילה תום מתקשרת גם לנאיביות, לחוסר רצון להכיר במציאות - אולי לא באמת היתה שם אהבה, אבל כשהיו ביחד היא חשבה שכן. זמן שנשאר ואין רחמים אין לי שום חרטות או תקוות לעצמי זהו כל מה שיש ומה נשאר לה אחרי שנפרדו, לטענתה כלום, רק הזמן הזה שעובר מאז הפרידה. כנראה היא מתקשה להתאושש מהחוויה ועדיין יושבת והוגה בה וחושבת אולו עוד יש סיכוי, ולכן לא אכפת לה לחכות את הזמן הזה. אז מה מחבר בסופו של דבר שני אנשים יחד צל חלומות, משקל העבר משא של בדידות ופחד כאן היא תוהה לעצמה מה באמת חיבר ביניהם מלכתחילה או מה יכול לחבר ביניהם בחזרה. (דרך אגב - האיות "משא" נראה לי חשוד כי תמיד חשבתי שמדובר ב"מסע", ואכן בדיסק "ימי התום" המילה מאויתת כ"מסע") והדברים שהיא מעלה הם לא בהכרח חיוביים, כאילו לפעמים מדובר על כורח נסיבות שמחבר שני אנשים ביחד ולא בהכרח על אהבה. כי צל חלומות - חלומות הם אומנם דבר מאוד אופטימי ויפה, אבל צל עושה אסוציאציה של משהו עמום, שהוא לא בדיוק הדבר האמיתי שרצית, מעין פשרה של החלום המקורי. משקל העבר - זה הדברים שקרו לנו פעם. וזה לא תמיד דברים טובים. גם כאן יש אסוציאציה שלילית חזקה, לדעתי. וגם מסע של בדידות ופחד - הרצון לא להיות לבד, לא לפחד להיות לבד ולהתמודד עם החיים לבד. אכן כל אלו יכולות להיות סיבות להיות ביחד, אבל לא הסיבות הנכונות. אני עייפה מלכסות יותר עייפה מלרדוף בין הברירות לשלם ולוותר אני אשלם עד הסוף וכאן היא מתוודה, אני לא רוצה לכסות יותר, להחביא מה שאני חושבת, ואני גם לא רוצה להמשיך לרדוף אחריו, כי כנראה שזה חסר תועלת. ואם אני צריכה לבחור בין להמשיך לרצות אותו לבין להפסיק לרצות אותו - אני אמשיך לרצות אותו ויהיה מה שיהיה. זה בכל מקרה לא בידי. אולי היא גם מתחילה להבין שמה שהיה ביניהם לא היה אמיתי, ולמרות זאת היא עדיין רוצה אותו, לא משנה מה המחיר. זמן שנשאר ואין רחמים אין לי שום חרטות או תקוות לעצמי זהו כל מה שיש ושוב חוזרים לפזמון. כל מה שיש לה זה זמן, כי כל השאר מיותר בסיטואציה הזו. אולי הפעם הזמן הוא הדבר היחיד שיגרום לה לעבור הלאה ולהמשיך בחייה. הוא בטח זוכר איך באתי אליו חיפשתי תשובה מושלמת חול מעוור את עינינו עכשיו סופה בכבדות נושמת. ועכשיו היא מעבירה את המסר שלה דרך החברה (או אמא או אחות) - היינו פעם ביחד וזה לא עבד, חשבתי שהוא יתן לי תשובות לדברים שהטרידו אותי ולחלומות שהיו לי, אבל זה לא היה נכון. החול מעוור אותה - לא נותן לה לראות את האמת לאמיתה - אני מדמיינת לעצמי בראש תמונות של סופות חול כשאני קוראת את המשפט הזה. ואילו סופה בכבדות נושמת - יש לי 2 אסוציאציות למשפט הזה - נשימה בכבדות מתוך ייאוש, כאילו הסופה אפילו מתייאשת ממנה או לחילופין שהסופה שוככת לאיטה ואחרי שתסיים לשכוך אותי היא תוכל לראות את המציאות כמו שהיא, כי כרגע היא עדייין עיוורת למצב האמיתי - באופן מטפורי. אני חייבת להודות שזה בכלל לא מה שחשבתי על השיר כשהתחלתי לנתח אותו ותמיד חשבתי שזה שיר על אהבה שנגמרה ונשארה חד צדדית מצד הבחורה. זהו אחד השירים האהובים עלי ביותר של ריטה, ואני חייבת לציין שצרויה להב מפליאה במילותיה כל פעם מחדש. שיהיה אחלה של סופשבוע, ליבי

yoramor001

New member
שלום לכולם. חזרתי....התגעתעתם???

שניה לפני שנגמר לי יום ההולדת....החלטתי לכתוב. שלום לכולכם. חזרתי!!! הרעיון לניתוח שירים הוא מדליק בעיני למרות שיש בי את הנטייה להיסחף. אז תעצרו אותי כשימאס לכם. כשקראתי את ההודעה ומצאתי כי השיר הנבחר הוא ימי התום רצתי למדף התקליטים, האזנתי לשיר שוב ושוב, קראתי את הטקסט בלי שום מוזיקה ברקע, בקשתי שיקריאו לי אותו שמא אולי אני מפספס משהו והמסקנות שהגעתי אליהן לפניכם. קריאה נעימה. השיר ימי התום הוא שיר לירי, המתאר חשבון נפש של הדוברת עם עצמה בנוגע לעצמה ולעברה. חשבון נפש שמטרתו להותיר את משקעי העבר, טעויות העבר, כאבים ואכזבות מן העבר (שעל סיבותיהן ומקורן עוד נדון בהמשך) בעבר. ומכאן, להתחיל מחדש, חכמה יותר, מפוכחת יותר ובעיקר למודת מוסר השכל הרבה יותר מבעבר. חשבון נפש הוא דבר מפחיד ונדרש אומץ רב כדי להחל בו ולעמוד אל מול משקעי העבר תוך התמודדות עמם. הדוברת בוחרת לעשות זאת בעזרת גוף שלישי, אין אנו יודעים מיהו הגוף השלישי, היות ואין בשיר שום תיאור של אותה דמות הנשלחת לביצוע המשימה. יכול להיות שהדמות שאמורה למצוא, ולספר, לומר, למסור ולבקש היא בעצם הדוברת עצמה, ישות נוספת בתוכה שאמורה לבצע את כל המטלות הללו. גם הבית הראשון וגם הבית השני מלאים פעלים, כשתגיעי, תמצאי, ספרי, אל תספרי, אמרי, מסרי, בקשי וכו'. רצף הפעלים מעיד על הנחיה של הדוברת לדמות הנשלחת למשימה. הנחיה ברורה, מהירה וחותכת שאין בה מקום לטעויות נוספות. המשימה שלה היא פשוטה, למסור מסר ולחזור. לא להתעסק בעבר או להמתין לתגובה. ללכת, למסור לחזור. רצף הפעלים יכול להעיד גם על מהירות ביצוע המשימה מה שיכול להעיד על פחד מסוים נוכח ביצועה שהרי ידוע כי בזמן שאנו אחוזי פחד האדרנלין עובד והכל פתאום נהיה מהיר. חשבון הנפש של הדוברת בשיר מתחיל בדרישתה להגיע לביתו "שלו", מהו הבית? איפה הוא נמצא? של מי הבית? מלבד מטרת הביקור אין מענה בשיר על שאלות אלו מה שיכול להעיד על פיקציה, לא באמת קיים מקום כזה, בית כזה והוא בדמיונה של הדוברת בלבד. יש ויכול להיות ש"הבית" כפי שמופיע בשורה ראשונה של השיר הוא למעשה סל הטעויות ומשקעי העבר של הדוברת והיא משלחת את עצמה כדי לסגור מעגל וחשבון. הטעויות לא חולפות, הן תמיד יהיו לה לרועץ, עכשיו הגיעה העת להתמודד עמן. לספר לטעויות ולספר לעברה כי למרות הכל, למרות הלילות בהן היא מחכה, יש למחילה. יש שכחה. היא עדיין נמצאת, היא לא בורחת גם אם נדמה כי אין היא מתעסקת עם משקעי העבר, הם סובבים אותה מלטפים אותה ומלווים אותה לאורך כל המסע. עכשיו הגיעה הזמן לחשוף את האמת הפנימית של הדוברת, היא זוכרת את כל אותם המשקעים ומבקשת לוודא כי גם המשקעים יודעים זאת עליה. הדרישה להרמת כוסית לחייה של הדוברת מעידה על סיכום דין ודברים, שלמות, קבלה, חגיגה. מתי נוהגים להרים כוס של יין לחיים? בשמחות! לדוברת סיבה טובה לשמוח, היא מצאה את הדרך להתמודד עם העבר ומבקשת לברך על כך. לא זאת בלבד, עוד רוצה הדוברת למסור אהבה ושלום, הבקשה לאהבה ושלום מעידים על השלמה וקבלה של הדוברת את עצמה, ואת משקעי העבר שלה. אין עוד היא סובלת ומתייסרת עליהם, מעתה היא חייה עם המשקעים הללו בשלום, לא עוד ייסורים, לא חרטות לא עוד מלחמות פנימיות, הגיעה זמן השלום. מודעת ויודעת את העבר היא גם משלימה איתו. בשיר לא מתוארת הסיבה לטעיות או למשקעי העבר שנותרו בדוברת ועם זאת מאוגדים כולם תחת כותרת "ימים של תום" ימי התום הם ימי השחרות, כולם טועים, ורוב הטעויות הן תמימות שזורות בימי תום. ההתפכחות הוא מצבה הנוכחי של הדוברת מה שמביא אותה להבנה כי משקעי העבר היו בשל התום שהיו בימים עברו כמו גם תמימותה שלה. גם לימים האלה אין עוד טינה בלב הדוברת והיא מבקשת לצרף את תום הימים הללו להרמת הכוסית שנועדה לחתום את התקופה שנסתיימה לה. בכל אותה העת, נותן זמן שאין בו רחמים, רחמים כלפי מי? כלפי עצמה? כלפי אלו שנותרו בימי התום שחלפו? רחמים כלפי אותם אלו שעדיין טועים ואולי רחמים כלפי אלו שנפגעו מטעויות הדוברת ושהביאו אותה לייסורים עד לנקודה שבה החליטה להשלים עם עברה. יש הרבה זמן, שלא חולף ואולי ימי התום לא חלפו כלל ועם זאת, עדיין אין בה חרטה ולא תקווה לעצמה. שורה זו יכולה להעיד על בשלותה של הדוברת מימי התום, התבגרות, התפכחות. אין היא מתחרטת על העבר, לא זאת מטרתה בשליחת "השליח" "לביתו... " היא לא מתחרטת, ואין לה תקוות לעצמה. ובאילו תקוות מדובר? תקווה למחילה וסליחה? תקווה להבנה? ואולי תקווה כי דווקא חשבון נפש זה יביא לקץ הקושי בנשיאת משקעי העבר קדימה לעתיד? בכל מקרה, הדוברת הרבה יותר מפוכחת ויודעת בדיוק מה יש לה להציע. לא הרבה, אין פירוט בפזמון מעבר לחרטה או תקווה ועם זאת, זה עדיין כל מה שיש ומבחינת הדוברת – זה הרבה מאוד. חשבון הנפש של הדוברת מביא עמו סיכום של תקופה ותובנות. שני אנשים, עם אותם חלומות, משקל העבר שמקשה על המשא שבדרך ואליו נוספים פחד ובדידות. הייתי אומר שיש פה הצדקה או ניסיון של הדוברת להצדיק את הטעויות או המעידות שחטאה בהן בעברה. מילת השאלה המופיע בתחילתו של הבית..."מה?"..מעידה על ניסיון של הדוברת להצדיק או לחלק את נטל החטא בינה לבין מישהו נוסף. אולי נפשה או הילדה שהותירה שם הרחק בימי התום. התשובה לשאלה נמצאת כבר בשורות הבאות של הבית. הדבר היחידי שיכול לחבר שני אנשים הוא חלומות, משקל העבר ומשאות שהם נושאים יחד הכוללים בדידות ופחד. הדוברת מתארת בדידות מה שנוגד לתיאור של חיבור שני אנשים יחד שהרי ידוע כי שנים הם כבר לא בודד. וחלומות? אולי החלומות לשלמות שליוו את הדוברת לאורך המסע? ואולי חלומות ותקוות אלו שהיו בה הפכו את הכל למשא כבד מנשוא. קשה מאוד להתמודד גם עם העבר וגם החלמות כשאתה בודד, קל וחומר עם הפחד. הפחד הוא למעשה מה שמשתק את הדוברת, מעייף אותה ומעלה בה את הצורך לכסות כל הזמן את שהיא נושאת, מחייכת בחוץ מדממת מבפנים ובעיקר לבד. העבר לא מניח, משקלו מעיק והופך למשא כבד אליו מתלווים חלומות ואולי רק צילן, בדידות ופחד. המשך בהודעה הבאה....

yoramor001

New member
לא הספיקו לי התוווים..הנה ההמשך להודעה הקודמת

הוידוי הבולט ביותר בשיר מבחינת הדוברת הוא המשך הטיעון לסגירת החשבון והרמת הכוסית לחייה. העייפות מנצחת, עייפות ממשקעי העבר, או מהצורך לכסות עליהן שוב ושוב, כבת יענה, להתעלם מהן, לחשוב שהן לא קיימות ועם זאת לשוב ולגלות בכל פעם מחדש, כי הן שם. כל משקעי העבר, הטעויות, החלומות, הבדידות והפחד שהובילו אליהם לא חלפו. הם היו שם כל הזמן והדוברת מעידה על מצב פיזי שלה במלחמה המתמדת עם אותם משקעים. היא עייפה מלכסות עליהם ועייפה מלרדוף. לרדוף אחרי השקט? לרודף אחרי השלווה? או אולי מלרדוף אחר יום הדין וחשבון הנפש שהיא חייבת לעשות בשלב מסוים ומחליטה עליו בתחילתו של השיר. אין ספק כי הדוברת מודעת לכל מה שעומד בפניה, היא יודעת שהיא יכול לברוח והיא יודעת שהמשקעים ירדפו אותה ובהחלטה אמיצה להתמודד עמם היא בוחרת לשלם עד הסוף שהרי מה הטעם בחשבון נפש עם הנחות. אם כבר חשבון נפש אז עד הסוף. לטוב ולרע עד הסוף המר. ההתמודדות וקבלת האחריות היא טוטאלית ללא כל הנחות. גם אם קיימות בריריות הדוברת בוחרת בדרך הקשה. היא תשלם עד הסוף שהרי רק כך תוכל להתנקות באופן סופי מן העבר הרודף. כל אחד ואחד מאתנו יודע, כי לעיתים משימות שאנו לוקחים על עצמנו לא בהכרח קלות כפי שחשבנו ויש קשיים בדרך להשלמתן. הבית הסוגר את השיר לעניות דעתי מתאר נקודת שבירה של הדוברת בדרך להשלמה עם העבר. הדוברת כאילו נשברת וכמעט מוותרת על סגירת המעגל עם העבר עליו הצהירה בתחילתו של השיר ועם זאת אין הוכחה ברורה לכך לא לשברון ולא להמשך המאבק. דברי הדוברת בבית האחרון מעידים על נבירה שלה בתוך עצמה ובתוך חשבון הנפש שבחרה לקיים לטובת סגירת מעגל עם העבר. נקודת השבירה מתבטאת בניסיון של הדוברת לחפש תשובה מושלמת לדוגמת השאלה "מה אני צריכה את זה?". יש בכלל תשובה מושלמת? ואולי אין והיא מחפשת לשווא? כל המאבק הזה עם עצמה, חשבון הנפש הזה, סגירת המעגל והשלמה עם העבר מעלים קשיים עד כדי עיוורון זמני ונדמה כי הכול מסתחרר מול העיניים עולה ועולה מסתחרר ומסתובב רוחש ומכה כסופה שמכבידה על הנשימה עד כדי חנק. חשבון הנפש עם עברה הוא משימה קשה שיש בה קשיים עד כדי ערפול וטשטוש חושים. לא מצאתי בטקסט או בשיר סיכום של הדברים. אין השלמה, איננו יודעים עם הדוברת הצליחה להניח לעברה, להשלים עמו, להותירו במקומו הראוי – בעבר. ועם זאת, אין בשיר הוכחה לכישלון הדוברת עם משימתה. השיר הוא שיר פתוח המשאיר את הבחירה לסופו בידי הקורא. לטיפולכם. שתהיה לנו שבת מלאה אור. יהורם אור.

tiaa1

New member
רק אסוציאציה קטנה שלי...כהמשך לדברי ליבי

מסע ומשא,: שניהם מתאימים לרצף הטקסט, ריטה עלתה ארצה בגיל שכבר היתה מודעת לשוני באוח החיים, ואנו יודעים שהקליטה היתה קשה מבחינה זו היא עשתה מסע פיזי ורגשי לא"י . והיא נושאת על כתיפיה ובתוך עצמה גם משא -שמבצבץ מידי פעם מתוך שירים, עד כאן

tiaa1

New member
מזל טוב יהורם, .גדלת בשנה?

אןשש1 זו אני- יוספה

yoramor001

New member
תודה על הברכות אבל...

אף אחד לא מתייחס לניתוח השיר? מה זה? השקעתי!!! בכל מקרה, איך ממשיכים מכאן את המשחק? מהו השיר הבא? למה זה נעצר? ואיך זה שאף אחד לא הוסיף ניתוח משלו? יאללה, שנסו מתניים, סוף סוף משחק שמצא חן בעיני... אז קדימה, לנתח ולעבור למשימה הבאה.... לילה טוב... נ.ב. יוספה שלחתי לך מייל, דברי איתי!

tiaa1

New member
יהורם, המחשב הי בפירמוט,

וכנראה פיספסתי מס' מיילים בינהם שלך כנראה. יש לי מסתבר תוכנת סקייפ,והבן שלי אפילו רכש מיקרופון אלא שכרגע אני לא מסתדרת עם כל החוטים והחיבורים. בכל מקרה-לך ולכל מי שרוצה לשוחח בסקייפ- הרי שמי: yosephach או josephach תלוי מה נשאר לו למחשב בזיכרון.עניין השמע יסודר בסוף השבוע... בי יוספה

tiaa1

New member
יופי של התיחסות וניתוח השיר.גם אני

מאד נהנית מהחיבור של צרויה להב וריטה. יש שיר משותף בשם מלבד האהבה" , בי ,אישית הוא מעלה דמעות בעינים ופורט על נימים אישיים שלא כאן המקום לפרט, אני מאד שמחה שליבי,יהורם, מנתחים פה שירים, כי בכל השירים יש מעבר למנגינה וקצב,וכשקוראים את המילים, ומכירים את ריטה ,ממה שהיא מספרת על עצמה, או נכתב, מגלים שיש חיבור אישי לעולמה הפרטי זה חלק מהקסם של ריטה. יוספה

למעלה