שיר לפסח (או גם קצת אקטואליה)

אפיפני

New member
שיר לפסח (או גם קצת אקטואליה)

עִבְרִית שִׁמּוּשִׁית / דן פגיס תַּרְגִילִים בְּעִבְרִית שִׁמּוּשִׁית "הֲשָׁלוֹם לְךָ? הֲרָצַחְתָּ וְגַם יָרָשְׁתָּ?" (דוגמה למשפטי שאלה בספר דקדוק) 1 שָׁלוֹם, שָׁלוֹם. בְּעִבְרִית יֵשׁ עָבָר וְעָתִיד, אֲבָל אֵין הוֹוֶה, רַק בֵּינוֹנִי. עַכְשָׁו נַעֲבֹר לַמִּשְׁפָּט. 2 אֶרֶץ אוֹכֶלֶת יוֹשְׁבֶיהָ. אוֹהֲבֶיהָ אוֹכְלִים אֶת אוֹהֲבֶיהָ. הֲפֹך אֶת הַכֹּל לְעָתִיד. 3 אֲרָצוֹת זָבוֹת חָלָב וּדְבָשׁ. זֶה חִוּוּי. אִם תִּרְאֶה אוֹתָם, מְסֹר לָהֶם דַּ"ש, זֶה צִוּוּי. וְעַכְשָׁו מִשְׁפַּט שְׁאֵלָה: מֶה חָדָשׁ? 4 אוֹי לִי אִם אֹמַר, אוֹי לִי אִם לֹא אֹמַר. אֱמֹר מַה כָּאן מִשְׁפָּט עִקָּרִי וּמַה טָפֵל שֶׁל תְּנַאי. 5 בְּרָכוֹת וְדִבְרֵי נִימוּסִין. בֹּקֶר טוֹב, עֶרֶב טוֹב, שָׁנָה טוֹבָה, מַזָּל טוֹב, בְּקָרוֹב אֶצְלְכֶם. לְעוֹלָם לֹא מְאֻחָר. סְלִיחָה, הַאִם זֶה הַמָּקוֹם? תָּבוֹא מָחָר. 6 חִבּוּר קָצָר. יָצָאנוּ לְטַיֵּל בַּסְּבִיבָה. בֵּית הָעָלְמִין בְּצַד שְׂמֹאל. בֵּית הָעָלְמִין בְּצַד יָמִין. אֵיפֹה תָעִינוּ? תּוֹדָה רַבָּה. 7 שִׂיחוֹן. שֶׁל מִי אַתָּה, יֶלֶד? שֶׁל אַבָּא. הַזֵּר הַשֵּׁנִי מִשְּׂמֹאל. 8 דַּיֵּק בִּלְשׁוֹנְךָ. אַל תֹּאמַר: זֶה הָיָה לְחִנָּם. הֲרֵי כְּבָר שִׁלַּמְתָּ. אֱמֹר: לַשָּׁוְא. 9 שֵׁמוֹת נִרְדָּפִים. בֹּשֶׁת, בּוּשָׁה וְחֶרְפָּה, בִּזָּיוֹן, כְּלִמָּה, קָלוֹן, קִיקָלוֹן, קֶלֶס, קַלָּסָה, דֵּרָאוֹן, שִׁמְצָה, נְאָצָה, דֹּפִי, אוֹי לָאָזְנַיִם שֶׁכָּך שׁוֹמְעוֹת, גְּנוּת, גְּנַאי, גִּנּוּי, נִבּוּל, נַבְלוּת, זֻלּוּת, הִתְבַּזּוּת, זִלְזוּל, זִילוּתָא, וְשֶׁתִּתְבַּיֵּשׁ לְךָ! 10 עַטֵּר לְשׁוֹנְךָ בְּנִיבִים. אַל תְּהִי מָתוֹק פֶּן יִבְלָעוּךָ. אֵין הַבָּשָׂר מַבְאִישׁ אֶלָּא מִתּוֹכוֹ. הֱוֵי רֹאשׁ לַשּׁוּעָלִים וְלֹא זָנָב לָאֲרָיוֹת, הַכֹּל הוֹלֵך אַחַר הָרֹאשׁ, כָּאן קָבוּר הַכֶּלֶב! הִגַּעְתָּ, דַּע מַה שֶׁתִּדְרֹשׁ. הַאִם נָאֶה דָרַשְׁתָּ? הֲשָׁלוֹם לְךָ? הֲרָצַחְתָּ וְגַם יָרָשְׁתָּ? 11 וְעַכְשָׁו עוֹד תַּרְגִּיל קָטָן לְסִיּוּם. שְׁתֵּי מִלִּים בּוֹ. הַבְחֵן יָפֶה בַּהֶבְדֵּל בֵּין שְׁתֵּי הַמִּלִּים: שָׁלוֹם, שָׁלוֹם. כל השירים, הקיבוץ המאוחד, 1991

neoM

New member
אחחח, פגיס, פגיס

מתי הוא יזכה למקום לו הוא ראוי באמת?

Scummy

New member
כנראה אחרי

שדוד אבידן יזכה רטרואקטיבית בפרס ישראל, או בכל פרס אחר שכל-כך מגיע לו....

neoM

New member
לאור תגובתה של צרת החינוך

האם אתה מאמין שאבידן יזכה בפרס ישראל? כלומר, פגיס לא יזכה בכלום..... תראה, בנימה אישית.. בניגוד לראש החוג שלך שאסר עליך לדבר על דרידה, פגיס היה מורה שלי באוניברסיטה שהצליח ללמד אותי משהו, ברצינות..... אה, והוא גם משורר שאהוב עליי מאוד.

Scummy

New member
אבידן לא יכול לזכות בכלום..

כי אבידן מת. אבל זה לא אומר שלא מגיע לו. להפך, אני חושב שהיה נעשה צדק אם לכל מיני גרפומנים שיכורים כמו נתן זך היו לוקחים חצי מהתהילה שזכו בה על גופות מבקרים משוחדים וסטודנטים תמוהים ומעבירים אותה לכיוון של אבידן ושות' (וגם פגיס נכנס בקטגוריה הזאת, אגב) היה נעשה כאן צדק היסטורי.

Scummy

New member
אוקי

מוסרים לי כאן שלא הייתי צריך לכנות את זך כמו שכיניתי אותו. נא החלף 'גרפומן שיכור' ב'זקן חביב'.

neoM

New member
שניהם, אבידן ופגיס ז"ל

האם נפתח כאן את מלחמת ז' ב-מ' או ו' ב- בה' (לכל מי שלא יודע : זך במנור, וייכרט בהרמן)? לא שממש איכפת לי, השאלה היא אם אתה פרטנר למלחמה הזו (ובתקווה שלא נגיר דם, אלא רק כמה ניצוצות דיגיטליים לשמחת מבקרי הפורום)

neoM

New member
אין לי עמדה

קראתי מכמה משיריו ונשארתי אדיש להפליא. שמעתי הרצאה שלו, בבית ביאליק, ולא התרגשתי. קראתי מאמר ביקורת שלו על ספר השירים של אנה הרמן ולא הצלחתי להבין אם וייכרט הוא הלשון/ הפה של נתן זך, במלים אחרות, כל הכבוד למישהו שהופך את מישהו למורו ורבו ואביו הרוחני והגורו שלו, אבל התבטלות עד כדי כך? ולא שלא פורסמו לפני מאמרו על הרמן מאמרים "בעד" שירתהּ. הייתי מצפה מאדם שיש לו דוקטוראט או קרוב לזה לפחות להיעזר קצת במודל הריטורי-הקלאסי המחייב התמודדות עם טענות ניגודיות לטענותיו. זה מה שיש לי.

nooriko

New member
ניאו, לא נראה לך שהתנהגויות כאלה

בין היוצרים, של כמעט התרפסות קשורות לדברים "נורא לא יצירתיים"? שיקולים אינטרסנטיים וכל מיני כאלה? אבל מצד שני זה חלק מהבלגן יענו אם סובלים מחום אז נא לא להכנס למטבח וכאלה...

neoM

New member
נוריקו - אני רומנטיקן, מודרניסט

אני מאמין שיוצר, בראש ובראשונה, רוצה לייצג את עצמו, את קולו המיוחד. הכתיבה האקדמית והמסאית מכירה, ומכירה היטב, בקיומן של דעות נוגדות, שאי אפשר לבטל אותן באמצעות התעלמות מהן. לגמי מלחמות ב"רפובליקה הספרותית". זך הוא איש מדנים ידוע ומוכר היטב. החל מאותו מאמר שחתם את "תקופת אלתרמן" דרך מלחמותיו הבלתי פוסקות בדן מירון וכלה במאבקון האחרון במנור.

nooriko

New member
גם אני רומנטיקנית

ומאוד לא פוסטית. שאלתי כי מן התאור שלך את וייכרט עלתה תמונה של התפרסות כזאת שלו ... ולפעמים אני תוהה כשאני צופה בתופעות כאלה. על זך שמעתי סיפורים ואני תמיד משתדלת לצפות בו בכל פעם שהוא מופיע בטלביזיה באיזה סרט דוקו או איזו תוכנית. הוא שייך בעיני לזן הענקים האלה של אמנים טוטליים.

nooriko

New member
נתן זך "גרפומן שיכור"?!?

"זקן חביב"?!? איזו מין שטות זאת. כדי לפאר אחד נהדר כמו פגיס (וגם אבידן שאני אוהבת כמעט הרבה משיריו) לא צריך להכפיש ענק כמו זך. ההערה הזאת היא טיפשות מחורבנת. שחץ מחורבש

Scummy

New member
שקט שקט!

זך נורא! כבר כמה שנים הוא לא כתב צרור מלים יפות? חמישים שנה? מה הוא עשה מאז הקלאסיקות שנכנסו לחובת הבגרות בספרות? יאללה יאללה, אותם יצורים שמסמפטים את המניאק הזה בטח גם מגדירים את א.ב יהושוע כ'מופת של ספרות ארצישראלית' או משהו. תאמיני לי, רק אתגר!

neoM

New member
אתגר כ-קרת?

אתגר קרת הוא לא התחלה של "מופת" ספרותי. יאללה יאללה רוץ לאלכס אפשטיין ואח"כ נדבר. בענין זך, כן הביקורת על כך שכתיבתו בשנים האחרונות היא מחזור של שני ספרי שיריו הראשונים ידועה בהחלט.

nooriko

New member
איך אתה מחבר בין זך ליהושע

בוש והכלם!
-- השריף! (כלומר שריפית..) אגב, הקצרים של יהושע הם נהדרים.. שתיקתו של משורר ועוד..

neoM

New member
לא כל הקצרים

חלקם סובלים ממחלת העגנוניות, שלדעתי יהושע טרם השתחרר ממנה, גם ב"כלה המשחררת". הטכניקה האפית שלו של "התקבולת" והמשחק האינסופי אתה, הוא עגנוני במהותו, ובאמת קצת מייגע.

וחלקם לא

אפילו אני לעיתים קרובות באמת קצת מייגע. שלא נדבר על מריבות על ספרות עברית. (בבורותי אני לא מפריד בין מריבות בספרות עברית לבין מריבות בשירה עברית)

למעלה