כן ולא.
ראשית, הניסוח שלך עצמו הוא קצת "הנחת המבוקש". כשאתה כותב "המחשבה שחיים יכולים להתקיים בכוכבים אחרים רק במובן אותו אנו מכירים כחיים" זה ניסוח מעגלי. אם יש חיים במובן שאנחנו לא מגדירים כ"חיים" - אז אלה באמת לא חיים, אלא משהו אחר. אם ניתקל במערכת שונה עד כדי כך מהחיים המוכרים לנו שכבר אי-אפשר יהיה לקטלג את שתי המערכות יחד - אם, לדוגמא, נמצא משהו שאין לו כלל מערכת הורשת תכונות, או אין לו חילוף-חומרים - אז זו לא מערכת חיה. אבל אם נפסיק להתקטנן איתך, אני מניח שמה שאתה באמת מתכוון אליו במושג "במובן אותו אנחנו מכירים כחיים" הוא חיים מבוססי-פחמן. אני מסכים איתך שחיים לא חייבים להיות מבוססי-פחמן, ושיש חלופות כגון סיליקון במקום פחמן וכן הלאה, אבל ביוכימיה שנשענת על צירופים של היסודות פחמן, חמצן, מימן, וחנקן היא "ברירת-המחדל" של היקום, כי אלה יסודות פשוטים ונפוצים, (כפי שאתה יודע יותר טוב ממני).
http://en.wikipedia.org/wiki/Abundance_of_the_chemical_elements ולכן ההנחה שחיים בפלנטות אחרות יהיו דומים ברמה זו או אחרת למוכר לנו איננה הכרחית, אבל היא גם לא ממש כשל לוגי (אלא אם כן המניח מתעקש שיש רק צורה אפשרית אחת של חיים בכל המרחב התיאורטי של הכימיה - ואני בספק אם יש מישהו כזה כיום.) כמובן שאין סיבה להניח שחיים חוץ-ארציים יהיו בעלי הביוכימיה ו/או הגנטיקה הספציפיות המוכרות לנו מהפלנטה שלנו, אבל חיפוש אחר מולקולות "אורגניות" כעדות לחיים וזיהוי פלנטות "כמו-ארציות" כמועמדות טובות להכלת חיים הוא הגיוני משלושה טעמים: 1) טיעון מדעי: כאמור למעלה, הגיוני (אם כי בשום אופן לא הכרחי) שהכימיה הבסיסית תהיה דומה. 2) טיעון פרקטי: קל הרבה יותר "לחפש מתחת לפנס" - הטכניקות המעבדתיות לזיהוי חומרים אורגניים "רגילים" הן מאד מפותחות וזמינות. אם אנחנו רוצים לחפש חומרים בעלי מאפיינים אחרים, אנחנו צריכים להמציא מחדש את הגלגל, ליצור מאפס תיאוריות לגבי ביוכימיה אלטרנטיבית, ולפתח שיטות לזיהוי מרכיבי ותוצרי הביוכימיה הזו. 3) טיעון נוסף: אם אנחנו מחפשים בסביבה "כמו-ארצית" סימני חיים ולא מוצאים, הרי שיש לנו אינדיקציה, לא חזקה כמובן אבל קיימת, לכך שהתפתחות חיים איננה תופעה שצצה בכל פעם שהתנאים מתאימים. ככל שהתנאים באותה פלנטה דומים יותר לאלה של כדוה"א, כך האינדיקציה חזקה יותר.השאלה של "מקריות מול הכרחיות" בחקר מוצא החיים היא נושא לדיון מאד ער, וממצא כזה תורם לו. לעומת זאת, אם חיפשנו בפלנטה שהתנאים בה שונים משמעותית מאלה של כדור הארץ, ולא מצאנו כלום, זו "קבוצת ביקורת" הרבה פחות חזקה. לסיום ההודעה הטרחנית הזו, אני חושב שכדאי לצטט פה (בטח כבר עשיתי את זה פעם) את הגדרת-העבודה על נאס"א למושג "חיים": "Life is a self-sustained chemical system capable of undergoing Darwinian evolution"