שכירות בלי כאב ראש: מדריך שעושה סדר

תוכן-מקודם

Member
מנהל
resized_pexels-photo-1546168.jpeg
קרדיט תמונות: pexels

מלחמת חרבות ברזל גרמה לטלטלה משמעותית בחיי הישראלים והיא משפיעה בין היתר על שוק הנדל"ן, ברוב האזורים במדינה. המלחמה גרמה לדילמות רבות הן למשכירים והן לשוכרים, מאחר שיש לא מעט שוכרים המתקשים לעמוד בתשלומי השכירות, אחרים התגייסו לשירות מילואים ארוך, ורבים אחרים מחפשים רק דירות עם ממ"ד בגלל המצב הביטחוני. גם המשכירים נקלעו לבעיות שונות בעקבות המלחמה, והם נאלצים להגן על האינטרסים שלהם במצב של אי ודאות כללית במשק, ובנוסף עליהם להפגין מידה של מוסריות ואנושיות לנוכח רוח התקופה, לכן חשוב להבין כיצד לערוך הסכמי שכירות בזמן המלחמה, ללא כאבי ראש ובלי בעיות מיותרות לשני הצדדים.

היבטים פרקטיים של הסכמי שכירות​

מאז ה-7 באוקטובר 2023 שוק השכירות עבר טלטלה, ולמעשה מלחמת חרבות ברזל טרפה את כל הקלפים עבור השוכרים והמשכירים. ראוי לציין כי משרד המשפטים עובד בימים אלו על הצעת חוק כדי להסדיר את הסוגיות וההיבטים הפרקטיים והמשפטיים העולים מהשטח, ולאחרונה פורסם מידע מונגש באתר כדי לסייע לשוכרים ולמשכירים.

ההיבטים הפרקטיים המשמעותיים ביותר בהסכמי השכירות שחשוב להתייחס אליהם בכובד ראש ובשיקול דעת לאור המצב הינם:

שינוי בנסיבות כתוצאה ממלחמת חרבות ברזל
– המלחמה הובילה שוכרים רבים לקשיים מהותיים להמשיך לגור בדירה, בעיקר בגלל מצבים כמו גיוס ממושך לשירות המילואים, היעדר ממ"ד בדירה, דחיית השנה האקדמית לסטודנטים, קשיי פרנסה ועוד. במצבים אלו אין הסדר הפוטר את השוכר מחובתו לשלם דמי שכירות גם בתקופת המלחמה, ועליו להמשיך לשלם את שכר הדירה.

נזק לדירה – נכסים רבים נפגעו בזמן המלחמה, אם הדירה המושכרת ניזוקה החובה לתקן את הנזקים בהקדם האפשרי חלה על המשכיר. במצב שבו ניתן לגור בדירה עד התיקון, השוכר נדרש להמשיך לשלם דמי שכירות. אם הנזק מהותי ואין אפשרות לגור בדירה עד השלמת התיקונים השוכר אינו צריך לשלם דמי שכירות בתקופת התיקון וכדאי למשכיר לבדוק האם הוא זכאי לקבל פיצוי ממס רכוש.

דירה ביישוב מפונה – יש עדיין עמימות בכל הקשור לתשלום שכירות על דירה ביישוב שפונה על פי החלטת הממשלה והצבא, ובהיעדר חוק או פסק דין בנושא מומלץ לשוכרים ולמשכירים להגיע להבנות בתיאום. יש מצבים שבהם השוכרים יכולים לדחות את תשלומי השכירות בתקופת המלחמה בהתאם להוראות שנקבעו בחוק דחיית מועדים.
באופן כללי, מומלץ לשוכרים ולמשכירים לפעול בתיאום ולהימנע ככל האפשר מפעולות חד צדדיות כמו מימוש ערבות, ביטול צ'קים או ערבון וכדומה. כאשר עורכים הסכם שכירות בזמן המלחמה יש להתייחס לשיקולים כמו האם השוכר זכאי לדיור חלופי בבית מלון או למענק אכלוס, האם השוכר התגורר בדירה בזמן המלחמה, האם המשכיר תלוי בדמי השכירות כמקור הכנסה למחייתו, האם יחסי השכירות בין הצדדים הינם לתקופה ממושכת, האם יש אפשרות למצוא דיירים חלופיים ועוד.

היבטים משפטיים של הסכמי שכירות​

כל הסכם או חוזה שכירות חייבים לקיים, לכן עולות סוגיות משפטיות מורכבות יחסית הקשורות להסכמי השכירות בזמן מלחמה. כך לדוגמה, יש היבטים משפטיים להסכם השכירות בזמן מלחמה כמו:

דירה ביישוב מפונה – כאמור, ישנה עמימות בנושא זו וכל עוד אין פסיקה מחייבת של בית המשפט חשוב לבדוק האם יש בחוזה סעיף ביטול, וכך השוכר יכול לשלוח הודעה בכתב על סיום החוזה בתוך 60 ימים, אלא אם מועד הפינוי המופיע בחוזה קצר יותר.

אין אפשרות להשתמש בנכס – יש מצבים שבהם אין אפשרות לעשות שימוש בנכס המושכר, והחוק בארץ מספק שתי הגנות, פטור מתשלום שכירות מנסיבות הקשורות במושכר ועילת הסיכול.

פתרונות לצאת מהפלונטר​

● החלפת שוכרים בדירה בתיאום והסכמה בין הצדדים.

● פשרה על מועד סיום החוזה.

● תשלום פיצוי כספי למשכיר שיאפשר לו למצוא שוכרים חלופיים.

● דחיית תשלומי שכירות לתקופה מסוימת.

אם לא מצליחים להגיע להסכמות כדאי להתייעץ עם עורך דין וחשוב לבחון את החוזה כדי לפעול באמצעים לגיטימיים על פי החוקים והחוזה.

בנוסף לזאת, דווקא עכשיו בזמן המלחמה חשוב יותר מתמיד להיוועץ עם המומחים של וויצ'ק ולהיעזר בשירותים שלנו כמו דאבל צ'ק, צ'ק בטוח והכול מראש.
 
למעלה