שכיר או עצמאי מה כדאי?

שכיר או עצמאי מה כדאי?

שלום לצוות הפורום אני שכיר בן 50 ,ומקבל קצבת נכות של 50%, עקב נכות מתאונת עבודה שהייתה לי בעבודה. מכר שלי מציע לי לפתוח איתו עסק משותף ולפרוש מעבודתי כשכיר , אחד מהשיקולים בו הוא מנסה לשכנע אותי הוא שאם אהיה עצמאי אקבל את קיצבת הנכות כל זמן היותי עובד וכעצמאי הרי אני יכל לעבוד עד אשר אני ארצה לפרוש , בעוד שאם אמשיך להיות שכיר אקבל את קיצבת הנכות רק עד גיל 65 -גיל הפרישה לפנסיה ואז תוחלף הקיצבה לקיצבת זיקנה רגילה שהיא נמוכה מקיצבת הנכות אותה אני מקבל . האם צודק המכר? לתשובתכם יש ערך רב עבורי ועל שיקולי להמשך דרכי. ואני מודה לכם מראש.
 
לא בטוח שזה אמור להיות השיקול היחיד

אני חושב שלפני שאתה חושה על ההבדל בין קצבת זקנה לקצבת נכות, שיתחיל להשפיע עליך בעוד 15 (או אולי 20) שנה, וכשלא ניתן לדעת היום מה יהיה החוק אז, כדאי שתחשוב על עניינים עסקיים קרובים יותר. כמו למשל, סיכויי העסק להצליח, הסיכויים שלך לא להסתכסך עם השותף, מצב שוק העבודה והאבטלה בשנים הקרובות וכד´. אני לא כלכלן, אבל נראה לי שהשיקולים הכלכליים המציאותיים יותר, הם אלה שצריכים להכריע בשאלה שאתה מתלבט בה. לענין קצבת הנכות מול קצבת הזקנה, אני לא לגמרי בטוח (אני יכול לבדוק את זה), אבל אני כמעט בטוח שאין הבדל בין שכיר לבין עצמאי. נכון שיש הוראה שלפיה קצבת הנכות מעבודה משולמת עד גיל 65 אבל אני חושב שהוראה זו חלה גם על עצמאי (אני לא בטוח), וחוץ מזה, עד כמה שאני זוכר, יש הוראה שלפיה אם קצבת הנכות מעבודה גבוהה מקצבת הזקנה, אפשר לוותר על קצבת הזקנה ולהמשיך לקבל את קצבת הנכות מעבודה. אל תסתמך על התשובה הנוכחית שלי, כי אני כותב אותה מהזכרון, בלי שאני בטוח במה שאני כותב, אוכל לבדוק את זה במהלך השבוע.
 
תודה ועוד קצת הבהרה....

אני מודה לך על תשובתך , אותי היא מעודדת כי כשכיר משכורתי קטנה היום ומה שעוזר לי מאד זו הקיצבה . אם לפי דבריך ניתן יהיה להמשיך לקבלה ולא להמירה לקיצבת זיקנה עבורי זו בשורה טובה , בלי קשר אני בודק את האפשרות להיות עצמאי וכמובן אני בוחן הרבה הבטים. עניין אותי לדעת מה יהיה גורל הקיצבה במידה ואהפוך לעצמאי. אהיה אסיר תודה לך אם תוכל לבדוק השבוע כפי שאמרת על מנת שאדע שאלו פני הדברים . שוב תודה מראש על המאמץ ומחכה מאד לתשובתך.
 
ציטוט מהחוק, אבל אל תסמוך רק על זה.

אני מביא לך כאן ציטוט מסעיף 320 בחוק הביטוח הלאומי. אני מציע שלא תסמוך רק על זה, אלא תברר את זה עם המוסד לביטוח לאומי. בכל מקרה, קח בחשבון גם שיקולים עסקיים וכן את האפשרות שבמשך השנים הבאות, לפני שתגיע לגיל 65, יהיו שינויים בחוק. סעיף 320 בחוק מדבר על "כפל גמלאות", וקובע כלל של אי-מתן כפל גמלאות. אבל, יש לו יוצאים מהכלל. הסעיפים הנוגעים לך הם סעיפים קטנים (ג) ו-(ד) באותו סעיף. שים לב, שפרק ה´ בחוק הוא הפרק העוסק בפגיעות בעבודה, ולכן כשמדובר בסעיף על קצבת נכות לפי פרק ה´ מדובר על קצבת נכות מעבודה. תקרא: "(א) ... (ג) לא יינתנו לאדם, אם אין כוונה אחרת משתמעת - (1) קצבאות שונות לפי חוק זה בעד פרק זמן אחד; (2) גמלאות שונות עקב מאורע אחד מכוח ענפי ביטוח שונים לפי חוק זה. (ד) היה אדם זכאי, לולא הוראות סעיף זה, ליותר מגמלה אחת, הברירה בידו לקבל אחת מהן; בחר בקצבת נכות לפי פרק ה´ או בקצבת תלויים לפי הפרק האמור במקום בקצבת זקנה או בקצבת שאירים, לפי הענין, לא תפחת קצבת הנכות או קצבת התלויים כאמור משיעור קצבת הזקנה או קצבת השאירים כל עוד הוא זכאי לכך כאמור.". מהסעיף המצוטט אפשר להבין שאפשר לוותר על קצבת זקנה ולהמשיך לקבל קצבת נכות מעבודה, אבל כמו שכתבתי - אל תסמוך רק על מה שאפשר להבין מהחוק, תשאל בביטוח לאומי.
 
למעלה