שלה בקשר לאבולוציה של טורפי ים

שלה בקשר לאבולוציה של טורפי ים טורפי ים כגן לוויתנים , איבדו במהלך האבולוציה את רגליים האחוריות ואת פרוותם ( ועוד, למשל חוש הריח). הסנפיר האחורי הוא גלגול של זנב
לעומת אריות ים הם בעלי שיער וגם בעלי 4 סנפירים שהם מתפקדים במידת מה ( ביבשה) כרגליים.
אצל כלבי ים , הרגלים האחריות הן סנפירים והם אינם יכולים ללכת על היבשה בעזרתם.

האם זה נכון לומר שהלוויתנים הם הקדומים ביותר, ומאחוריהם יותר שנות אבולוציה ועל כן, הם הרבה יותר מותאמים למים. שניים הם כלבי הים , הצעירים ביותר מבחינה אבולוציונית הם אריות הים, שהם גם חיות יבשה במידה מסויימת.?

פחות או יותר מבחינה טקסונומית לוויתנים הם לא טורפי ים (למרות שאקולוגית הם ניזונים מן החי). הם לא קרובים לאריות ים, ועברו אבולוציה למים בנפרד (ובגלל זה צורת ההתאמה השונה). המוצא של הלוויתנאים יותר קרוב למכפילי פרסה כמו פרות והיפופוטמים. אם כי האבות הקדמונים היבשתיים שלהם לא דמו לפרות או להיפופוטמים של היום.

אבל זה נכון שהאבולוציה של הלוויתנים לחיים במים החלה יותר מוקדם מאשר של טורפי הים. בערך לפני 50 מיליון שנה לעומת כ-25 מיליון שנה.

עד כמה שידוע לי לכלבי ים ואריות ים אותו מוצא ולכן אי אפשר לטעון שכלבי הים מייצגים יותר שנות אבולוציה במים. ההבדלים בינהם הם כנראה תוצאה של נישות קצת שונות.

ranisharoni

New member
גם לא דולפינים כגון הקטלן? שהם סוג של ליוויתנים...
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A7%D7%98%D7%9C%D7%9F

"הקטלן ניזון מדגים, דיונונים, עופות ימיים ויונקים ימיים, כולל לווייתנים ממינים שונים. קטלן נחשב לאחד הטורפים הקטלניים ביותר בטבע."

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=DWsN63PRCW8#t=68s

זכורה לי תמונה מפורסמת של אריה ים שעומד לטרוף פינגווין ואז טורף אותו הקטלן. לא מוצא אותה

squalus

New member
זה שוב בלבול בין טקסונומיה לאקולוגיה לוויתנאים (Order Cetacea) לא משתייכים לסדרת הטורפים (Order Carnivora), אבל כל הלוייתנאים, ללא יוצא מן הכלל, ניזונים מבעלי חיים.
לוויתנאים בעלי שיניים (כמו כל הדולפינים, בלוגה, ראשתנים וכו) הם אכן טורפים הצדים את טרפים באופן אקטיבי. וטרפים נע מדגים קטנים עד דיונוני ענק.
לוויתני מזיפות מסננים את טרפים מהמים (פלנקטון, אבל זה כולל קריל, דגים ועוד בעלי חיים שצפים בזרם המים)

ranisharoni

New member
אבולוציה מתכנסת? כלומר אין הבדל בין התפריט של הקטלן ו "טורף" ימי כמו למשל אריה ים למרות שמקורם מיוצרים שונים? (ככל הידוע לי, קרוב המשפחה של הליוויתנים, ההיפופוטם הוא יצור צימחוני).

squalus

New member
הממ, לא בטוח שזה נכנס תחת אבולוציה מתכנסת כי התזונה של כל הלוויתנאים ושל כלבי הים ומשפחתם לא זהה, לכל אחד יש את הנישה שלו והתזונה שלו, הם פשוט כולם מותאמים לנצל את המזון הזמין ביותר בסביבתם, כאשר לבעלי חיים בגודלם, זה רק מזון מן החי באוקיינוסים.
למרות ש"אבולוציה מתכנסת" מתחייס לרכישת תכונה ביולוגית בקרב מינים לא קשורים (כמו הסנפירים של כלב ים ושל לוויתן למשל), אף פעם לא נתקלתי במונח אבולוציה מתכנסת בהקשר של תזונה.

אבולוציה מתכנסת לצורה הידרודינמית דמויית דג אצל הלוויתנים, טורפי הים וגם פינגווינים

מה אומרת הסיסטמטיקה על הטורפים במחלקת היונקים מספר סדרות: סדרת הלוויתנים שכוולת גם את הדולפינים והקטלנים

סדרת טורפי יבשה שכוללת משפחות ידועות כגון משפחת החתוליים , משפחת הכלביים, משפ' הצבועים ועוד

סדרת טורפי ים שכוללת כ3 משפחות: משפ' כלבי ים, משפ' האוטריים שכוללת אריות ים ודובי ים ומשפ' סוסי הים

הקטלנים שהם טורפים ימיים אינם נכללים בסדרת טורפי ים. כשם שנחשים שאף הם טורפים יבשתיים, אינם נכללים בסדרת טורפי יבשה.

ranisharoni

New member
במה שונה התפריט של הקטלן וטורף ימי? כלומר במה שונה הגנוטיפ (ים) האחראי על יכולות העיכול של המינים השונים? אני רק יכול להניח שיש כזה שוני בין היפופוטם (צימחוני) לקטלן למרות הקירבה הפוליגנטית...

כמו כן הקטלן מזכיר, למשל, את החתול בכך שהוא גם "משחק" עם הטרף שלו, למשל טורף ימי מסוג כלב ים. זה שוב משהו שהוא לא ירש מההיפופוטם\ליוויתן הקדום.

הטרף אולי לא ממש שונה, אבל המאפיינים האנטומיים והמורפולגיים שונים. מאפייני אלה הם שקובעים את שיוכו הסיסטמטי של בעל החיים ( או הצמח).
מבחינת רמת ההזנה- הן הקטלן והן כלב הים הם טורפים. רמת ההזנה לוקחת בחשבון את מקור האנרגיה של היצור. מבחינת השיוך הסיסטמטי- רק כלב הים ( גם ארי-ים ועוד) הוא טורף-ים או ליתר דיוק- שייך לסדרת טורפי ים.

הקטלן טורף כלבי ים ולא להפך. לא יודעת אם שכלבי ים בוגרים יטרפו גור קטלנים ( אני חושבת שהם לא יעזו להתקרב).

ranisharoni

New member
אני מניח שהיפופוטם לא יכול לעכל כלב ים
או לפחות יהיה לו קשה מאוד. כלומר במהלך האבולוציה של הליוויתנים חלקם עברו אדפטציה קרניבורית. האב היבשתי של כלב הים היה קרניבור (?) כך שהוא לא היה צריך את אותה אדפטציה. לפיכך מערכת העיכול של הקטלן התכנסה לכזאת כשל כלב הים (?)

בהקשר הזה הנחש שונה מהכלב כי יש לו תפריט שונה ומערכת עיכול שונה.

למעלה