שלום. אפשר להמציא בנין חדש?

elcool

New member
שלום. אפשר להמציא בנין חדש?

חשבתי על זה, וגיליתי שאני בטעות משתמש בבנין שמיני בחיי היום יום. בנין התפועל. מן שילוב של פועל והתפעל. משמעותו היא עשיה של דבר בלי שתרצה לעשותו. לדוגמה- "שמעתי שנידבו אותך לנקות את החדר" "כן, התנודבתי מה דעתכם? יש מקום לבנין כזה בשפה העברית?

dogli3

New member
אפשר לנסות...

ומה רע ב"נודבתי"? סולקתי? התסולקתי.. לא, אין מקום :) שבת שלום.

רואי

New member
בדרך כלל משתמשים ב"בנין" הזה כך:

התפוטרתי שילוב של התפטרתי ופוטרתי..

אִיתַי

New member
בניין "התפועל"

ראשית - ברוך המצטרף אלינו
אכן, כפי שכתב רואי - בניין "התפועל" מוכר יותר מהפועל "התפוטר" - המגדיר אדם שהתפטר מתפקיד מסוים, אך גם פוטר ממנו ע"י גורמים אחרים (מעין ניסוח חמקמק, המבהיר שמעשה ההתפטרות התבצע ע"י מספר גורמים, ולא ממש ע"פ רצונו של המפוטר). לפיכך, נכון יותר השימוש בבניין זה לא במובן של "עשיית דבר בלי שתרצה לעשותו" (כהגדרתך), אלא "עשיית דבר ע"פ רצונך ורצון אחרים גם יחד". באשר לנחיצותו - אני לא בטוח שיש בו צורך, משום שאין כל כך הרבה פעלים המשלבים את הדו-צדדיות הזו.

elcool

New member
כן, להגדרה שלך התכוונתי!

פשוט לא יכלתי לחשוב על ניסוך טוב. אפשר לחשוב על עוד פעלים שמתאימים למבנה הזה?

אִיתַי

New member
תשובה ../images/Emo26.gif

פעלים נוספים שיכולים להתאים למבנה הזה הם רק כאלה המשלבים דו-צדדיות. הפועל "התנודבתי" שנרשם כאן קודם יכול להיות דוגמה טובה נוספת. אבל ישנה בעייתיות מסוימת בבניין זה: משום שהוא משלב את בניין "פֻּעַל" עם בניין "התפעל", צריך לקחת בחשבון תופעות של בניין "התפעל", שעלולות להפריע ליצירתן של מילים חדשות. כך לדוגמה, ידוע שאם אחת מהאותיות הבאות: ס, שׁ, שׂ, ז, צ (העיצורים בעלי בסיס החיתוך שיניים) היא פה"פ - חל שיכול עיצורים עם ה-ת' של "התפעל", ואז נשברת החפיפה בין "פועל" ל"התפעל". כמו במקרה של "הזדומנתי" (הזדמנתי וזומנתי).

elcool

New member
אז? יש המון כפלי משמעויות בשפה!

קח כל ספר לימוד לשון לכיתה י'... אפשר אז להבין לפי ההקשר

אִיתַי

New member
על כפלי משמעות בלשון העברית

ודאי שאני יודע מהי דו משמעות, אבל המקרה הנ"ל אינו נחשב לכזה. כתבתי כאן, שיצירת פעלים חדשים בבניין "התפועל" - המבוסס על הרצף הזהה של אותיות השורש בפעלים "פֻּעַל" וה"התפעל" - עלולה להיות בעייתית, אם חל שיכול עיצורים בשל היותה של פה"פ אחת מהאותיות השיניות.

arifell

New member
למעשה בתורה יש בניין דומה לזה

בניין הָתְפַּעֵל. דוגמה: "וְהַלְוִיִּם, לְמַטֵּה אֲבֹתָם--לֹא הָתְפָּקְדוּ, בְּתוֹכָם." (במדבר, פרק א' פסוק מ"ז)

למעלה