שלום...אשמח אם תוכלו לעזור לי..

odeleya

New member
שלום...אשמח אם תוכלו לעזור לי..

שלום...יש לי שאלה...ואני אשמח אם יש פה מישהו שיוכל לענות לי. אני מקווה שזהו המקום הנכון לשאול. בבית הקברות בקילצה יש שני קברים/אנדרטאות אחד הוא לזכר הנרצחים בפוגרום שהיה בקילצה, והשני הוא לזכר הילדים שנרצחו. לפי מה שקראתי, הפוגרום בקילצה היה בעקבות עלילת דם שיהודים רצחו ילדים נוצרים ושתו את דמם או שילד פולני נרצח ע"י יהודים. שמועה זו (לאחר הסתות נוספות..) הובילה לפוגרום. השאלה שלי היא- (כתוב במפורש) אחת האנדרטאות היא לזכר 42 הנרצחים בפוגרום, אז האנדרטה שלזכר 46 הילדים שנרצחו, האם הילדים נרצחו גם הם בפוגרום ועשו להם אנדרטה מיוחדת בשל מספרם הגדול (הפוגרום החל מעלילה על רצח ילדים נוצרים אז אולי התמקדו ברצח ילדים יהודים דווקא ולכן המספר הגדול) או שהייתה סיבה ופעם אחרת בה נרצחו 46 ילדים, אם כן מהי. ז"א- השאלה בגדול היא- מה הרקע והסיבה להצחם של הילדים מהאנדרטה בבית הקברות בקילצה... (סליחה על האורך פשוט הייתי חייבת להסביר את ההתלבטויות שלי ואת אי ההבנה...) אשמח מאוד לקבל תשובה/עזרה למצוא תשובה. תודה רבה!

האנדרטאות בקילצה

שלום אודליה, האנדרטה של הילדים בקילצה הינה קבר אחים של הילדים שנרצחו בתקופת השואה. רוב משפחות העיירה שמנו למעלה מ - 30,000 נפש נשלחו לטרבלינקה. בעיירה נשארו כ 2000 נפשות. יום אחד רכזו הנאצים את כל הילדים והרגו אותם. ה"אנדרטה" היא בעצם קבר אחים בו קבורים הילדים. אחת הילדות שניצלו הינה צילה ליברמן ואת סיפורה תוכלי לקרוא בספר "צלינקה". האנדרטה השנייה והפוגרום שהזכרת, היה לאחר המלחמה ביולי 1946 , כשחלק מהיהודים שבו לבתיהם.ואז הייתה עלילת הדם שהזכרת שתוצאותיה היו רציחת 42היהודים.

אלי7 תודה אל המידע

אבי ז"ל נולד בעיירה קרוב לקילצה, בשנת 1921 משפחתו עברה לעיר בנדין מחוז זגלמביה. ששומעים משהו על מקום שקשור למשפחה פתאם מקפיץ ומרגש.

odeleya

New member
ואולי בבקשה...

תוכלו לעזור לי שוב? אני צריכה לעשות שם (על הקבר אחים הזה...) טקס, בעז"ה כשאגיע לשם. והטילו עליי למצוא קטע על ילדים בשואה שמתאים להקריא שם... תוכלו להציע דברים או לתת קיששורים?

schlomitsmile

Member
מנהל
השיר של ביאליק- "על השחיטה" שנכתב אמנם בעקבות הפרעות בקישינב, ב1903 , אבל מתאים גם לעניין זה. בו המילים הידועות:"נקמה כזאת, נקמת ילד קטן- לא ברא השטן!"

odeleya

New member
תודה לכולם! איפה אני יכולה

למצוא את השיר הנ"ל במלואו?

הבובה שרינה

הבובה שרינה / אנדה אמיר היתה זו בובה להפליא ידעה לבטא אמא, אמא-לי ידעה להניע רגליה, ידיה ידעה לעצום ולפקוח עיניה בובה זו ניתנה יום אחד מתנה ללאה בת ארבע, ללאה הקטנה. מאחר ולאה נועצה באמה הן קבעו כי שרינה הבובה יהא שמה ולאה הקטנה - לאה בת ארבע נקשרה לבובה בכל עומק ליבה. לכל צעדיה הבובה נילוותה לטיול, ולשולחן ואף למיטה. אותו לילה - כאשר באו הם ולקחו את לאה - לאה בת ארבע, כל דבר לא לקחה זולתי הבובה. וכשהם הפרידוה בקולות נחרים במכות אגרופים מעל פני ההורים, היא מאום לא ידעה ומאום לא הבינה אך חיבקה אל ליבה את בובתה - שרינה. כאשר נדחקה בין מאות ילדים כמוה קטנים, נחמדים, נפחדים, היא אחת יחידה לא קראה, לא בכתה כי איתה בובתה, כי שרינה איתה. עד רגעה האחרון עוד נושאת המומה אמרה לשרינה - פה נלחצת אימה עד כושלה, עד נופלה בחלום אפלולי, היא שמעה קול שרינה - אמא, אמא-לי. אך עתה עוד איננה לאה אימה, ומי ירחם על בובתה יתומה ?!...

למעלה