שלום - יש לי כמה שאלות סקנדינביות

roigr

New member
שלום - יש לי כמה שאלות סקנדינביות

1- האם מיתולוגיה נורדית זה שם מאגד לאיזור סקנדינביה ? האם זה שם נרדף למיתולוגיה סקנדינבית ? 2- זה רק אני, או שרוב המוטיבים שקיימים בסרטים / ציורים / ספרים (מבוכים ודרקונים, שר הטבעות) במאה האחרונה שאובים מאיזור סקנדינביה ? האם או שיש קשר בין התקופה הגותית באירופה למוטיבים הסקנדינביים ? 3- שמתי לב שיש צורת ציור מאוד מובהקות של מיתולוגיה זו (הרבה קווים חדים, שפיצים, קווים שבורים, פרצופים מאוד "קריקטוריים", אפים ארוכים) - האם זה סגנון שהתפתח באיזור זה מעצמו, או שאולי זה משהו שהוסיפו בתקופה האחרונה (כמה מאות אחרונות) ? האם אתם מכירים צייר או ציירים ספציפיים שהשפיעו על כך או שיצרו את זה ? כל מידע יתקבל בברכה. 4- שאלה קצת מטומטמת - אני חושב שראיתי כמה פעמים בחיים שלי ציור מהפולקלור הסקנדינבי של עצ/ים עם פרצוף ואף ארוך - אז סתם מסקרנות - מה הסיפור ש'לו ? תודה מראש.

לגוטל

New member
יש כמה תשובות

1. סקנדינביה זה שם גיאוגרפיה לאזור... הכוונה של מיתולוגיה הנורדית זה של העמים הנורדים, ששייכים לעמים הגרמאנים בגדול. והם יושבים באזור שנקרא היום סקנדינביה... עדיף להשתמש במושג מיתולוגיה נורדית ולא סקנדינבית, ככה קוראים לה. 2. השפעת המיתולוגיה הנורדית על הפנטזיה המודרנית כולל טולקין היא ידועה, וסופרים רבים שאבו ממנה רעיונות ומקורות. הגמדים הם דוגמא טובה למשל... ויש עוד הרבה כמובן. דרקונים זה גם ממקורות אחרים ולא רק גרמאנים, אבל יש חשיבות רבה לפאפניר אצל טולקין למשל.ובנוגע לתקופה הגותית, לא הייתה תקופה כזו, והשאלה שלך לא מובנת משהו... הקשר היחיד בין הגותים לנורדים היא ששניהם עמים גרמאנים, כך שהם מאותו עם במקור והיה דמיון לשוני ואולי גם ספרותי ותרבותי מבחינות רבות. לא מומחה בגותים... אבל סביר להניח שיש דמיון כזה. 3. התשובה לשאלה מאוד פשוטה- תבדוק מתי צוייר הציור. יש אומנות של אלים יוונים וגם נורדים קדומים ורואים שזה סגנון מקומי, אם מישהו בחר לצייר לפני מאתיים שנה איזה ציור של אירוע מיתולוגי סביר להניח שהוא יצייר את זה בהתאם לסגנון שבתקופה שלו. 4. אם תשלח לינק לציור אולי אני אוכל לספק תשובה, לא זכור לי שלעצים שם יש פרצוף.

roigr

New member
ה מ ש ך

2- גותי - יש תקופה גותית בדריכלות, ואני מוצא שיש דימיון רב לציורים הקלאסיים מהתרבות הנורדית (כאמור - השפיצים, והקוים הקמורים). ואני שוב שואל - האם זה נכון (עד כמה שידוע לך) שההשפעה הנורדית היא ה-ר-ב-ה יותר גדולה מזו של, למשל, היוונים, או שאני מגזים קצת ? אפילו במשחקי מחשב (וורקראפטים למיניהם) ובהארי פוטר - המון מוטיבים פנטזיונריים נורדיים. עכשיו שאני חושב על זה, כל היצורים הפנטזיונריים שלקוחים מעולם הטבע (צמחים מואנשים, חיות מואנשות, גמדים, ענקים, גובלינים, ושאר שטויות) הם מתרבות זו. לא ? אני יודע ששאלתי שאלות קצת לא ממוקדות, ובכל זאת - תודה על התשובה. לגבי העץ - אני לא זוכר דברים ספציפיים. אני זוכר שהופיע אחד כזה באחד המתקנים בדיסני-לנד (כשהייתי לפני כמה שנים טובות), שנכרת לי בזיכרון. לא חשוב, בהזדמנות.

Y. Welis

New member
לא ידוע לי על אומנות של ציורים מהתקופה

יש בעיקר מטבעות, פסלי עץ ואבן וכלי נשק. נראה לי שהציורים שראית מודרניים יותר (הזכיר לי משהו מספרון בשם of gods & giants, שמופץ לתיירים מטעם משרד התרבות הנורווגי).

Y. Welis

New member
זה המקום להזכיר ספר חדש (יחסית) בתחום הזה

בשם 'זיגורד קוטל הדרקון –האפוס הנורדי' (בתרגום בר אור זיו ,הוצאת אסטרולוג ,2005). http://bookme.co.il/Books/Item_Details.aspx?Barcode=418-758 אגב התעתיק 'זיגורד' מוטעה, וצריך להיות 'סיגורד' - בנורדית עתיקה (השפה בה נכתבו האגדות האלה) S היא תמיד כ-ס. נראה שהתעתיק לקוח מגרמנית (שבה S לפני הגה נהגית כ-ז).

לגוטל

New member
לא מבין הרבה באומנות...

אבל בנוגע להשפעה... העולם המערבי היום, שאתה קורא את הספרות פנטזיה שלו ומשחק את משחקי המחשב שלו, בעיקר מושפע מהמיתולוגיה וסיפורי הים שהיו שלו, ואלו בעיקר המקורות הגרמאנים (שמיוצגים הכי טוב על ידי הנורדים) והקלטית, אבל כמובן גם היוונים מאוד משפיעים ודווקא רואים את זה יפה מאוד אצל הארי פוטר. מן הסתם זה מה שישלוט ולא ספרות פנטזיה עם דמויות שמבוססות על מיתולוגיה מסופוטמית, כי העולם המערבי לא מכיר אותה, לעומת כל הסופרים האנגלים לדוגמא שגדלו על סיפורי פיות ומיתולוגיות מקומיים.

למעלה