שלום, יש לי שאלה בנוגע לסולמות

L i z a r d

New member
שלום, יש לי שאלה בנוגע לסולמות

אני רוצה ללמוד את הסולמות המז'וריים בעל פה (זאת אומרת, לזכור את התווים שיש בכל סולם, לא רק לדעת את המרווחים), בעיקר בשביל שאוכל לחשב מרווחים שונים ביתר מהירות וקלות. העניין הוא, שלא בא לי סתם לשנן בצורה יבשה... למישהו יש רעיון איך אפשר לזכור אותם בצורה יותר מעניינת?

דוייק

New member
תנסה לזכור

את מעגל הקווינטות זנ יעזור לך יותר מאשר לנסות לזכור סולם לסולם. וזאת עבודה קצרה, שבוע ואתה כבר שולט בזה סבבה אם פעמיים שלוש ביום אתה רושם לעצמך את המעגל על "עיוור", כאילו לחשב את הקוויטות.

L i z a r d

New member
תודה

איך בדיוק מעגל הקווינטות יכו ללעזור לי בקשר לסולמות? אני לא ממש זוכר את השימושים בו (זה קשור לסימני ההיתק, לא?).

דוייק

New member
טוף...

כפי שאתה יודע, דו מז'ור הוא סולם ללא סימני התק. באופן פשטני ועקרוני, בלי להיכנס לתוך העניין לעומק, אז כל פעם שאתה קופץ קווינטה מדו, יתווסף סימן היתק (#) לסולם בסדר הזה: פה, דו, סול, רה, לה, מי, סי. כלומר, בדו מז'ור לא יההיו סימני התק, בסול מז'ור סימן התק אחד על פה, ברה מז'ור שניים, בפה ובדו קפיש? בעניין הבמולים, אתה פשוט לוקח קווינטה בירידה, או קוורטה בעלייה איך שבא לך, והבמולים מצטרפים בדיוק בסדר הפוך: סי, מי, לה, רה, סול, דו, פה. כלומר בפה מזו'ר יהיה סימן התק אחד (b) על סי, ובBb יהיו שניים, על סי ומי. לגבי סולמות מינורים, פשוט תמצא את הסולם המז'ורי המקביל למינורי, שהוא טרצה קטנה בעלייה. למשל: לה מינור -----> דו מז'ור. מי מינור -----> סול מז'ור. סול מינור ----> סי במול מז'ור אני מקווה שהבנת

ובאופן כללי...

מה עם מנהל לפורום? פורום שכזה בעל פוטנציאל דורש מנהל בדחיפות, יש למצוא מנהל באופן מהיר...

פשוט מאוד...

המנהל יפעיל את הפורום, הפורום ישקוק חיים, ויתמלא באנשים בעלי ידע בתחום, דבר שיגרום לתשובות נוספות..

דוייק

New member
תשמעי

אם היו אנשים שהיו מעוניינים בפורום כזה אז הם היו באים בלי שום קשר למנהל או לחוסר ניהול של הפורום..

קניידעל

New member
הנה שיטה

לימד אותי המנחה שלי בבגרות במוזיקה פרופסור לתיאוריה, אז כדאי להקשיב לו- שים לב- כשאתה עובר מסולם X מז'ור ל-X מינור נוספים לך 3 במולים במעבר הפוך- נוספים- 3 דיאזים בעלייה בטון שלם נוספים 2 דיאזים בעלייה בחצי טון נוסים 7 דיאזים וכמובן בתהליכים ההפוכים נוספים במולים במקום בעליה בקווינטה נוסף דיאז אחד, כמו שכבר הוזכר קודם, ובעלייה בקוורטה (שהיא בעצם ירידה בקווינטה) נוסף במול. תרגול קטן- מציאת מס' הדיאזים בסולם סול דיאז מינור- בכמה דרכים- I- נתחיל מדו מז'ור. נספור צעדים דו לרה-רה למי-מי לפה#- פה# לסול# - 4 סקונדות גדולות זאת אומרת- בסולם סול דיאז מז'ור יהיו לנו 8 דיאזים וכדי לעבור לסול דיאז מינור- נוסיף 3 במולים בסך הכל 5 דיאזים. II- אפשרות שניה- שוב נתחיל מדו מז'ור- נעלה בקווינטה ונגיע לסול מז'ור. דיאז אחד בינתיים. נעלה בחצי טון ונוסיף 7 דיאזים- בסך הכל 8 דיאזים. כמו קודם נעביר למינור ונקבל 5 דיאזים. III- אופציה שלישית- נתחיל במינור- לה מינור. בגלל שאנחנו רוצים את סול דיאז ולא לה במול (תזכור תמיד שיש הבדל מאוד גדול, ואסור לשכוח אותו) נוריד קודם כל בטון ורק אח"כ נעלה בחצי טון- במקום להוריד בחצי טון. בסך הכל- 2 במולים+ 7 דיאזים= 5 דיאזים בסולם. נתתי כמה דוגמאות רק כדי להוכיח ללודוויגים כאן, שמאוד אוהבים ללמוד מעגלי קווינטות בעל פה (כשאפשר פשט להתחיל מדו ולהעלות קוינטות, זה ממש קל) שהשיטה הזאת, שהיא מאוד קלה- היא גם מאוד פועלת ויש מאחוריה המון הגיון מתמטי ומוזיקלי. עכשיו- לשאלה המתבקשת- יופי, עכשיו אני יודע כמה סימנים יש לי, מה זה עוזר לי? אז הנה, זאת ממש לא בעיה- בהתאם למה שקיבלת אתה מתחיל לסדר- בעיקרון אפשר לעשות את זה ככה- כשיש לך במולים הראשון שלך יהיה סי במול ומשם אתה צריך להתחיל לרדת בקווינטות- אבל למי יש כוח לספור קוינטות? בוא נתחיל לחשוב מה יש לנו כאן (מסודר בכוונה לפי זוגות) סי במול, מי במול -> לה במול, רה במול -> סול במול, דו במול-> פה במול, סי במול כפול שמת לב לקטע? כשמסדרים אותם בזוגות רואים שבעצם כל הזוגיים וכל האי זוגיים מסודרים בירידה של טונים שלמים, ככה שהדבר היחיד שאתה צריך לזכור זה את השתיים בראשונים (סי במול ומי במול). למה זה יוצא ככה? כי הסכום של שתי קווינטות אחת אחרי השניה זה נונה גדולה= אוקטווה+ סקונדה- ככה שיוצא שכל שתי קווינטות יורדים בטון. בדיאזים קורה הדבר ההפוך- עולים בטונים שלמים כל 2 קפיצות. ביי ביי- מקווה שעזרתי

עוד שיטה - גם טובה

פחות מתימטית, אבל זה אם יש לך כבר סולם ואתה רוצה לדעת את סימני הסולם: (מדובר על מז'ור, ומינור כמובן יש למצוא את המינור המקביל...) אתה לוקח את הצליל הראשון של הסולם, ומוריד חצי טון - זה יהיה הדיאז האחרון (כמובן שיש לזכור את סדר הדיאזים והבמולים ההפוך - פה,דו,סול,רה,לה,מי,סי). לדוגמה, אם אתה צריך למצוא את סימני הסולם של רה מז'ור - אתה מוריד חצי טון - מקבל דו#, וזה יהיה הדיאז האחרון, כלומר, יהיו- פה#,דו#. לגבי במולים, אתה מוסיף עוד במול לשם הסולם: בסיb מז'ור, יהיו סי במול ומי במול. במי במול מז'ור יהיו סי, מי ולה במול, וכו'.

למעלה