שלום. יש לי שאלה קטנה-

שלום. יש לי שאלה קטנה-

אני לא יודעת מה הכללים של הפורום לגבי "שאלות קטנות" ואם יש שרשורים מיוחדים לכך, אך מאחר ולא מצאתי כאלו- פתחתי הודעה חדשה. מקווה שזה בסדר...
שאלתי: בבית הקברות בוורשה יש מן אנדרטה שכוללת הרבה מצבות קטנות, כשעל כל אחת מהן יש פס של צבע ללא שם. האם מישו זוכר לזכר מי נבנתה האנדרטה הזאת? מן הסתם לזכר יהודים קרבנות השואה, אך האם זה לקבוצה מסוימת? יכול להיות שזה בכלל לא בוורשה? אני כבר לא כל-כך זוכרת... אודה לכם אם תענו לי! שבת שלום!

הכוונה לקברי האחרים בוורשה

בבית הקברות בוורשה יש חלקות של קברי אחים, שבהם נקברו אנשים בתקופה שהתמותה בגטו היתה גבוהה מאוד. צירפתי תמונה מהמקום מהשנה שעברה.

Old Cat

New member
כל השטח התחום במצבות הוא קבר אחים

גדול, לשם נזרקו גופות יהודים שמתו בגיטו כאשר כמות המתים מדי יום עלתה מאד מאד וכבר לא היתה אפשרות לקבורה מסודרת (יתקן אותי המדריך באשר לתאריך). יש עוד מקומות בבית הקברות הזה שהם קברי אחים, אבל זה המסומן ומשמש כאתר זכרון למבקרים.

Juramento

New member
אני זוכר את המקום הזה כל כך טוב...

שם קראתי בפעם הראשונה תפילת קדיש על עם ישראל בחיי...כשהמדריך אמר לנו שזהו קבר אחים פשוט נרתעתי אחורה...כי מבחינתי זה היה שווה ערך ללעמוד על קבר של אדם אחד...אגב, בית הקברות הגדול הזה השאיר בי חותם מאוד עמוק...

lihi r

New member
זוכרת את המקום..

במקום הזה המדריכה הביאה לנו את השיר "לכל איש יש שם" ושמה אותו שנשמע וזה היה מאוד מרגש במקום כזה לשמוע את השיר

אם אני לא טועה זה המדריכה של אחותי

סיפרה להם אם אני לא טועה זה בצורה עגולה והיה איזה יהודי שחשב ופחד שיום אחד לא ישארו יהודים יותר בעולם והמצבות מסודרות בצורה של טלית על מנת שחב וחלילה אם לא ישארו יהודים בעולם שיהיה מישהו שיוכל למנות מניין זה אם אני לא טועה אותו המקום שבוא המדריכה סיפרה להם את הסיפור

בית הקברות באוקופובה...

המקום שהגענו אליו מיד לחאר הנחיתה שלנו, כלומר עוד לא בדיוק התאפסנו על איפה אנחנו נמצאים. אבל בית הקברות הזה הכניס אותנו מיד לאווירה. 400000 יהודית קבורים שם. בית הקברות הגדול בעולם. רק לראות כל כך הרבה מצבות זה מכניס אותך לאיזה שוק. קבר האחים שאת מדברת עליו הוא אכן לא אנדרטה אלא קבר אליו הוכנסו גופות יהודים מן הגטו ומהסביבה.

גם אנחנו הגענו לשם מיד אחרי../images/Emo77.gif

שנחתנו.... היה ממש קשה ככה! כי הלכנו שם פול זמן והייני עייפים רצח!

at22

New member
אנצל את השאלה של ג'ואי כדי לשאול-

מה בעצם משמעות הפס על המצבה? אם אני זוכרת נכון, הכוונה היא לסמל ולהדגיש את העובדה שהיהודים שנקברו בקברי אחים לא זכו לציון שמם על המצבה.. אני טועה?

Old Cat

New member
יותר נאה ומכובד מגידור בחבל

המצבות מסביב יוצרות מעין "גידור" של השטח. ממאפייני קבר אחים שאין גורלות אישיים אלא כלליים-משותפים. קבר אחים מסמל גורל משותף, לרוב של מי שחלקו גורל גם בטרם מותם. ממקום אחר לגמרי, הבית הראשון והאחרון בשיר "קבר אחים" : אין שמות פרטיים על קבר אחים אלמנות לא באות להספיד, מניחים בימי זכרון זר פרחים מרצדת רק אש התמיד. לא באות אלמנות להניח פרחים רק גברים חשוקי שפתיים. שמות פרטיים אין על קבר אחים, לפעמים זה כואב שבעתיים.

at22

New member
תודה, אבל-

שאלתי על הפסים שמסומנים על המצבות, מה הם מסמלים.

הנה, מתוך האלבום שלי:

לאחר שהמצוקה בגטו הלכה וגדלה החלו להתפרץ מגיפות של טיפוס ואבעבועות שחורות שהפילו את תושבי הגיטו חלללים חללים. רבות היו הגופות שהיו נערמות מדי בוקר ע"י חברה קדישא לאחר שנמצאו זרוקות ברחוב. מספר המתים היה רב עד כדי כך שלא היה ניתן לערוך לכל אחד מסע הלוויה פפרטי ואף לא להעניק לכל אחד כבוד אחרון לגלות מעל מצבתו קבר. לכן קברו את כל המתים בקבר אחים גדול. כ-10,000 נקברים. <בית הקברות היהודי בוורשה>

מדריך1

New member
בית הקברות באוקופובה

אכן, רב הדברים שאמרתם נכונים. להוסיף מעט, לגיטו ורשא צורפו מעבר ליהודי ורשא עוד עשרות אלפי יהודים מהסביבות הקרובות לורשא. המעבר למקום הגיטו מרחבי ורשא, בצירוף האחרים, יצר צפיפות נוראית שהביאה למחלות שונות. אספקת המזון הגרמנית לגיטו היתה בסדר גודל של 180 קלוריות ליום {כאשר אנו זקוקים ל1500 עד 1800 קלוריות ליום} באופן מידי החל רעב נוראי בגיטו ותמותה של עשרות אלפים. החל מסחר של שוק שחור והברחות המזון לגיטו שנעשו בעיקר על ידי ילדים. לענין קבר האחים- זהו קבר אחים בו קבורים 150.000 יהודים. המצב בגיטו לא אפשר קבורה פרטנית. אך זו גם היתה החלטה רבנית, ונותרו כתובים המתארים את הדיונים בסוגית הקבורה וכאן בורשא הוחלט לותר על כבוד המת בכדי לשרוד למען החיים. למשל, בגיטו לודז' החליטו כי כבוד המת חשובה יותר ולכן שם ,שהיתה גם תמותה גבוהה, קברו בקברים בודדים אך לרוב לא הקימו מצבות, ולכן עד היום לא ידוע מי קבור שם. היה ידוע כי יש בבית הקברות קבר אחים , אך מקומו המדויק לא היה ידוע הוא נתגלה במדויק בעקבות תמונה שצולמה מתוך הקבר כלפי חוץ, ובתמונה נראות 2 מצבות הקיימות עד היום, עם תחילת החפירות התגלה שריד של גדר שהקיפה את קבר האחים. כך הוא התגלה , ורק בסוף שנות השמונים שוחזר המקום והוקף במעין מצבות אנונימיות, במרכז עובר גשר- מדרכה- החוצה את קבר האחים לשניים, בכדי לאפשר לדתיים להתיחד שם. מקוה שהוספתי מעט.

למעלה