שלום, יש לי שאלה -

danduni

New member
שלום, יש לי שאלה -

לפני כמה שבועות הייתי במוזיאון הפלמ"ח, והמדריכה שם אמרה שהיישוב בארץ התכונן לפלישה נאצית (אפילו הייתה תוכנית של שחזור של מצדה בהר הכרמל, או משהו כזה) והיא סיפרה פרט הזוי שבחיים לא שמעתי ואני לא בטוח אם הוא נכון. אני יודע שהנאצים התכוונו להשתלט גם על המזרח התיכון, אבל לא ידעתי על זה שבזמן המלחמה הפציצו את תל אביב (?!?!?). הייתי רוצה לשאול האם העובשה הזו נכונה, ואם כן - איך זה שזה לא מפורסם ואיפה אפשר למצוא מידע מפורט על זה? תודה לכולם!
.

תשובתי (לפי מה שאני יודע)

בשלב ראשוני היטלר התכוון לכבוד איזורים נרחבים באירופה. כמובן שכחלק מהאידיאולוגיה הנאצית ומטרותיו היה בכוונתו "להשתלט על העולם", נשמע הזוי אבל זאת הייתה כוונתו. לפי הידוע לי בכל תקופת המלחמה לא דובר כלל על פלישה ולחימה בחזית של המזרח התיכון וא"י. בעניין ת"א, הפצצות של הנאצים או של כל צבא אחר לא היו. אולי היו הפצצות של מחתרות יהודיות כמו הלח"י והאצ"ל, שיצאו כנגד משטר המנדט הבריטי בארץ. (או אם מדובר בתחילת המלחמה ב 39', אז אולי היו פיגועים מצד הערבים בארץ, בעיצומו של "המרד הערבי הגדול")

Sarika

New member
היו גם היו הפצצות

אבל לא ע"י הגרמנים אלא ע"י האיטלקים בני בריתם של הגרמנים. ביולי 1940 איטליה תקפה מן האוויר את חיפה, היו כמה עשרות הרוגים. בספטמבר אותה שנה הותקפה תל אביב, גם כאן נהרגו כמה עשרות אנשים. לגבי שאיפתם של הנאצים לכבוש את ארץ ישראל כוחות בפיקודו של גנרל רומל שהיו בצפון אפריקה, התקדמו לכיוון תעלת סואץ והיה חשש שיכבשו את הארץ.

schlomitsmile

Member
מנהל
האיטלקים הפציצו את ת"א "איטליה, שהכריזה ב־1940 מלחמה על בריטניה לצידה של גרמניה, תקפה את ארץ ישראל מן האוויר. חיפה הופצצה ב־ 15 וב־24 ביולי 1940 ובהתקפות נהרגו עשרות אנשים. ב־9 בספטמבר התקיפה את תל אביב. בהתקפה נהרגו כמאה איש, רבים נפצעו ונגרם הרס רב". ע"ע מלחה"ע השניה בא"י בויקיפדיה

אני מתנצל שהטעתי.

טוב ללמוד עוד דברים... (כנראה שלמערכת החינוך בארץ לא מספיק חשוב ללמד על זה) בכל אופן תודה על המידע, בפעם הבאה אנסה לבסס את המידע שבידי לפני שאענה. ערב טוב.

schlomitsmile

Member
מנהל
כנראה עוד אחת מהשלכות קיצוצי השעות... בזמני עדיין לימדו זאת, ואפילו על תכנית "מצדה על הכרמל"- תכנית יאוש של הישוב, לעשות מצדה על הכרמל, במקרה שרומל יגיע ויכבוש את א"י.

גם בתקופתי זה לא היה במערכת

מעניין למה מערכת החינוך לא מצאה לנכון להביא לידיעת התלמידים מידע חשוב זה, אני סיימתי את לימודיי ב- 1989, ואנחנו למדנו היסטוריה עם קפיצות ודילוגים: התחלנו מיוון ורומא עברנו לתקופת נפוליאון והמהפכות, אחר כך תק' בית שני, ושוב יוון ורומא וסיימנו את ההיסטוריה במלחמת העולם הראשונה, השואה ומלחמת העצמאות, הרושם המתקבל הוא שלא קרה כלום בין חורבן בית שני לעליה הראשונה (חוץ מנפוליון והמהפכות), אפילו את אמריקה לא גילו. מה נותר עוד לקצץ ממה שכבר למדו בתקופתי? בתקופתי הסתיימה ההיסטוריה במערכת החינוך במלחמת העצמאות.

schlomitsmile

Member
מנהל
אז אני זקנה ממך ב-4 שנים... יכול להיות, שאנחנו למדנו זאת כי הייתי בהיסטוריה מוגבר.

Here and there

New member
מצדה על הכרמל

ביערות הכרמל, ליד חיפה אפשר למצוא תעלות הגנה וביצורים שבנו כהגנה למקרה שהגרמנים יגיעו לארץ ישראל

deebeebee

New member
ובזמני היה ממילא תקציב נמוך

אבל עדיין לימדו כל זאת. אולי בגלל שמתווי הדרך היו אנשי מקצוע ולא מקורבי שרים/חכ"ים וכדומה שהשכלתם שואפת לאפס?

למעלה