שלום לכולכם

תמיר1991

New member
שלום לכולכם../images/Emo13.gif

שמי תמיר, ואני חובב של שבדיה. כלומר, בעיקר של ירון הפיתון ושל בחורות שבדיות, אבל של שבדיה בכללותה
מקווה ליהנות פה ולהתערות בפורום
[מצטער על פתיחת ההודעה החדשה, ירון, אם תרצה, נצל"ש אותי} תמיר.

תמיר1991

New member
וכבר ניצלו"ש עצמי -

קצת פוליטיקה שבדית - מתוך הערך הנהדר ב"ויקיפדיה", "שבדיה", בשינויים קלים שלי: במשך כמעט אלף שנים, שבדיה הייתה מונרכיה כשתחום האוצר נמצא באופן מסורתי תחת שליטת הפרלמט. ב-1866 שבדיה ישמה שיטה פרלמנטרית המורכבת משני בתים. הבית הראשון קרוי פורסטה קמרן (Första Kammaren) ונציגיו נבחרים על ידי חברי מועצה מקומיים. הבית השני קרוי אנדרה קמרן (Andra Kammaren) ונציגיו נבחרים באופן ישיר. סמכויות ביצועיות נחלקו בין המלך לבין מועצת היועצים שלו (Privy Council) עד לשנת 1680 בה הפך שלטון המלך לאבסולוטי. כתגובה למלחמה הצפונית הגדולה, החלה פועלת מערכת פרלמנטרית החל מ-1719 שהובלה בידי 3 סגנונות שונים של מלוכה קונסטטיציונית (חוקתית), בשנים 1772, 1789 ו-1809. הפרלמנטריזם הופעל מחדש ב-1917 כשהמלך גוסטב החמישי, לאחר עשורים של מאבק, קיבל את זכות המפלגה בעלת המושבים הרבים ביותר בפרלמנט להקים ממשלה. רפורמה זאת לוותה על ידי חוק ההצבעה הכללית השווה. שהופעל החל מ-1918-21. הפרלמנטריזם נתמך על ידי יורשו, גוסטב אדולף השישי, עד אשר חוקה חדשה בשנת 1975 ביטלה למעשה את כוחו הפוליטי של המלך. באופן רשמי המלך נותר על כסאו, אולם תפקידו הפך סמלי וטקסי בעיקרו. המדיניות הפוליטית-כלכלית-חברתית בשבדיה היא סוציאל-דמוקרטית כשהיא משחקת תפקיד פוליטי דומיננטי החל מ-1917. הסוציאל-דמוקרטים בשבדיה שולטים בקבינט החל מ-1932 כמעט ללא הפסקה (הסוציאל-דמוקרטים איבדו את השליטה בפרלמנט רק ב: כמה חודשים ב-1936, בין השנים 1976-1982 ובין 1991-1994). התמיכה המסורתית בסוציאל דמוקרטים החלה מתערערת לאחר ההאטה הכלכלית במדינה בשנות השבעים שלראשונה יצרה עימות בין המדיניות החברתית למדיניות הכלכלית והחריפה עוד יותר עם רצח ראש הממשלה אולוף פלמה ב-1986. ב-1971 הפכה השיטה הפרלמנטרית בשבדיה למורכבת מפרלמנט אחד בלבד, הריקסדג (Riksdag). לפי החוקה השבדית הריקסדג, בן 349 החברים, הינו הסמכות העליונה בשבדיה. בסמכותו של הריקסדג לשנות את החוקה וחוקיו אינם כפופים לשום פיקוח חוקי. חקיקה יכולה להיות יזומה הן על ידי חברי הקבינט-הממשלה והן על ידי חברי הפרלמנט. בסמכות הפרלמנט לשנות את החוקה אולם לשם כך דרוש רוב גדול וכן הצבעה חוזרת על כך לאחר הבחירות הבאות. חברי הריקסדג נבחרים על פי שיטת בחירה של ייצוג יחסי לכהונה בת 4 שנים. בסך הכל, מזכיר לי לא מעט את ישראל. מה דעתכם? ערב טוב
תמיר.

אייל136

New member
וניצלו"ש על הבדלי השפה הסקנדינבים:

השבדית, הנורבגית, הדנית והאיסלאנדית צמחו כולן מהנורדית העתיקה. בעוד שהאיסלנדית השתנתה כמו שהעברית השתנתה מתקופת התנ"ך (לדוגמא: המילה "מחשב" באיסלאנדית - - פירושה, בעצם, "מכשפה שיודעת לנבא את העתיד"), השבדית, הנורבגית והדנית השתנו <תכף אמשיך>

Eldad S

New member
התחלת נושא מעניין

ונקטעת, משום מה. סיקרנת אותי... מה ההמשך?

אייל136

New member
הורים, לך תבין.....

מי אמר שאי-אפשר לכתוב הודעות לפורום ב12 בלילה? ובכן, איפה הייתי? אה: השבדית, הנורבגית והדנית השתנו למה שהן היום. הדנית השתנתה הכי הרבה, כיוון סיבות שאפרט תכף. דנמרק, בשל קרבתה הגדולה לגרמניה, הושפעה רבות מן הגרמנית, בעיקר בקריאת האותיות.הר' הדנית המדוברת, בעצם, תוצר של השפעה גרמנית. ועוד דוגמה- בדנית, וגם בנורבגית, את צירופי האותיות ej ו- ei, מבטאים כאָיי, כמו בגרמנית. מה עוד שבדנית, לפעמים מבטאים את האות s כז ולא ס, כשהיא באה לפני אות ניקוד. לדוגמה מוחשית: את המילה sej בדנית (ואל תשאלו אותי מה היא אומרת) קוראים "זָיי", ולא "סֶיי". השבדית, השתנתה עקב השפעות של שבטים פנימיים, כל מיני ניבים של ויקינגית עתיקה. אני לא יודע הרבה, דווקא על השפה שהכי מדבר הכי טוב מבינהן...
ובכן, הנורבגית היא מעין שילוב של שתיהן, עקב שלטון ממושך מצדן (לא יפה!). הנורבגית מחולקת לשני ניבים: Båkmall וNynorsk. הבוקמול הוא הניב ה"מקולקל" והמושפע מהשפות האחרות, בעוד הנינורסק הוא הניב ש"חוזר למקורות" ופותח ע"י בלשן מהמאה ה19, מעין בן-יהודה של הנורבגים. ועוד כמה מילים על הנורדית העתיקה: העיא ממשפחת השפות הגרמאניות הצפוניות, והיא נכתבה בכתב הרוּני, שהשתנה מלא פעמים. הנה אתר ללימוד הכתב הרוני העתיק: http://www.omniglot.com/writing/runic.htm תהנו!

Eldad S

New member
חן חן ../images/Emo140.gif

מעניין. קשה לי עדיין לחוות דעה או לתקן עובדות מסוימות, כי אני לא בקיא בהיסטוריה של שלוש השפות, לפחות לא במידה שאוכל למתוח ביקורת. ביקרתי בנורווגיה לפני כמה שנים, והתוודעתי קצת לבוקמול ולנינושק (נינורשק). אבל בינתיים קצת שכחתי: איפה מדברים איזו מהן?

python 4

New member
../images/Emo45.gifנוסף למאמרים../images/Emo70.gif

תחת קטגוריית "השפות הסקנדינביות". בקרוב יהיו שם תת-קטגוריות לכל שפה, ואפשר יהיה לכתוב מאמרים ספציפים לכל שפה או לכולן באופן כללי.

liranlotker

New member
מניסיון, אני יכול להגיד לך..

ששבדית ונורבגית קרובות מאוד מבחינת דיבור (לדובר שבדית קל מאוד להבין דובר נורבגית, יחסית) ואילו שבדית ודנית קרובות מבחינת כתיבה (כך שקל יותר למי שיודע לקרוא שבדית לקרוא דנית מאשר נורווגית).

liranlotker

New member
בגדול כן, רק יש דבר אחד קטן..

דבר ראשון, אחוז החסימה גבוה בהרבה מבארץ, כך שיש רק 7 מפלגות (עכשיו הולכות להיות 8 כמו שזה נראה, אם האידיוטיות שמקימות את "מפלגת הפמיניסטיות"). דבר שני, התפלגות הבוחרים נתנה בעשורים האחרונים כמעט תמיד (מלבד תקופות קצרות מאוד) ייתרון מוצק לגוש השמאל (שבראשם הסוציאל דמוקרטים, ביחד עם "מפלגת הסביבה" ו"מפלגת השמאל").

למעלה