שלום לכולם, גלויה שנשלחה מגטו לודז ...

שלום לכולם, גלויה שנשלחה מגטו לודז ...

מאספנות שלנו האם מישהו יכול לתרגם את הכתוב, שימו לב לשם הרחוב !!! בחותמת. בתודה מראש

ישרון

New member
ליצמאנשטאדט-לודג

בחותמת הדאר על הבול כתוב -לודג הגדולה ביותר תעשיית הטכסטיל במזרח חותמת המפעל-השולח חנות למוצרי חשמל א אלה ואלכסנדר ברומטר לודג רח אדולף היטלר לצערי אני מתקשה בקריאת כתב היד אך המיכתב בשפה הגרמנית

לישרון תודה רבה ואולי אתה מזהה מה כתוב כאן...

אמצעי תשלום (שטרות) יהודיים שנת 1920 האם אתה מפענח את הכתוב משניי הצדדים??? תודה מראש.

ישרון

New member
אכן אמצעי תשלום

גוטשיין הינו למעשה שטר זכות מצויין בתחתיתו התאריך האחרון לתקפו

schlomitsmile

Member
מנהל
אני לא מצליחה לפענח את כתב היד המסולסל אנסה לגייס את בעלי הערב. בכל אופן, אאל"ט בסוף הטקסט, הכותב מברך בהייל היטלר, כך שמן הסתם אינו יהודי.

schlomitsmile

Member
מנהל
נדמה לי שהבחור מודיע לידידו על בואו הקרוב לברלין. כאמור, בערב אהיה חכמה יותר, אם בעלי יתפנה להקריא לי את הכתוב.

schlomitsmile

Member
מנהל
אוקיי, אז מסתבר שצדקתי מדובר בגרמני, שככל הנראה שהה בלודז' (אולי לרגל עסקיו, או שירותו הצבאי- לא מפורט בגלויה מה עשה שם), שכותב לאדם בשם הרמן- כנראה ידידו- על בואו הקרוב לברלין, ומוסיף שאם אותו הרמן לא יהיה בבית, הוא יוכל להתארח אצל גברת אחרת.

ישרון

New member
תוכן הגלוייה

דיוורתי את הגלוייה הנ"ל למשפחתי בחו"ל דוברי גרמנית,וקיבלתי היום תרגום חלקי שכן לא הכל קריא גם להם. הרמן יקירי מכתבך מה-3 לחודש ניתקבל ולגבי תוצאות עיסוקיך הסקתי מסקנות מתבקשות. החלטתי לנסוע לברלין ביום חמישי בערב,ועל כן כניראה אהייה שם גם ביום ו שלמחרת. אם איש מכם לא יהיה בבית אוכל לנסוע לגב טרודה בלסרט מתי תשהה שוב בחברת העלמה ריימן?? עד כאן להתראות הייל היטלר כניראה שגלוייה זאת נישלחה בין שני גרמנים שכן תוכנה מעיד על כותביה .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

תודה רבה ישרון ...

כנראה זוג נאצים שאחד מהם שהה לרגל עיסוקיו או שהיה לו חנות בליצמאנשטאט ובטח ניצל למפעלו עובדי כפיה יהודים. ושוב תודה מעומק הלב.

masorti

New member
לפי הכתובת, הגלויה לא נשלחה מהגטו...

רחוב אדולף היטלר הוא השם הגרמני של רחוב פיוטרקובסקה (ראה בלינק), שהיה הרחוב הראשי של לודז' באותה תקופה. רחוב פיוטרקובסקה היה מחוץ לגטו. יתכן שהשולח השתמש בגלויה שעליה הוטבעה חותמת עוד לפני המלחמה, או שמדובר ביהודי שהסתתר בעיר בזהות מזויפת, או שהגלויה נשלחה ע"י ידיד גוי. בכל מקרה, כתובת השולח שעל הגלויה לא היתה בגטו אלא בעיר הפולנית שמחוץ לגטו.

תודה מסורתי,אז מה שאתה אומר עושה את הגלויה ..

עוד יותר נדירה !!! ברחוב פיוטרקובסקה היו פאר חנויות הטכסטיל שרובם היו שיכות ליהודים.

masorti

New member
בכל הדיון הזה אני הנחתי שהשולח יהודי...

אתה יודע את זה בודאות? הרי יתכן שמדובר בפולני ששלח את הגלויה בלי שום קשר ליהודים. דרך אגב ובלי קשר לגלויה הספציפית... אם אתה נתקל בגלויות שנשלחו מגטו לודז' (ובכלל מגטאות), תחפש שם מילים שנשמעות דומות לעברית. ידוע שכדי לעקוף את הצנזורה הגרמנית היהודים היו מגניבים מילים עבריות בתעתיק גרמני כאילו היה מדובר בשם של אדם או מקום, וכך רמזו לקרוביהם על מצבם. למשל מילים כמו "מוות" או "גירוש" יכולות להופיע בתוך טקסט אישי תמים. הצנזור הגרמני כמובן חשב שמדובר בלא יותר מאשר שם יהודי מוזר, אבל הקרובים זיהו את המילה העברית והבינו את הרמז.

למעלה